Adet Düzensizliği Neden Olur?
Kadınlarda adet döngüsünden daha erken veya daha geç ortaya çıkan adet kanaması adet düzensizliği olarak adlandırılmaktadır. Bir kadının adet döneminin düzenli olabilmesi için hipofiz, yumurtalık ve rahim bir uyum içinde olmalıdır.
Adet döneminin ilk görüldüğü dönemlerde düzensizlik yaşanması son derece normaldir. Adet kanaması 2-3 yıl içinde kendiliğinden bir düzene girer. Kadınlarda normal adet döngüsü 21-35 gün arasında olur.
İçerikler:
Adet düzensizliği nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;
-
Hormonal nedenler:
Bir kadının adet düzeninin olması için birden fazla hormonun sağlıklı bir şekilde salgılanması ve bir denge içinde olması önemlidir. Östrojen ve progesteron isimli hormonlar adet döngüsü konusunda belirleyici hormonlardır. Anovulasyon adet düzensizliği şikayetlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Kadınlarda yumurtlama olmadığında progesteron eksikliği gelişebilir ve bu durum östrojen hormonu etkisini arttırarak kanama şikayetleri oluşturabilir.
-
Polikistik over sendromu yaşanması:
Adet düzensizliklerinde en yaygın nedenlerden biri de polikistik over sendromu olmaktadır. Kadınlarda erken dönemlerde adet düzensizliği görülmesi, gebe kalmada zorlanma, sivilce sorunları ortaya çıkabilir. Uzun dönemlerde ise kilo sebepli tansiyon, kolesterol sebepli kalp sorunları, diyabet, rahim çeperinde kalınlaşmaya bağlı rahim kanseri gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
-
Fizyolojik Sebepler:
Adet düzensizliğinin ana sebepleri arasında yaşanan fizyolojik durumlar yer almaktadır. Stresli bir yaşam, aşırı kilo alımı, ani kilo kaybı, beslenme tarzı değişiklikleri, iklim ve çevrenin değişmesi, ağır egzersiz programı, kronik hastalıklar ve bazı ilaçlar adet düzensizliklerine yol açabilecek fizyolojik sebepler arasında yer alır. Genellikle kadınların kan inceltici ilaçlar kullanması adet düzensizliğine yol açabilir.
-
Tiroit bezi rahatsızlıkları:
Kadınlarda tiroit hormonunun yetersiz oranda salgılanması durumunda ya da aşırı salgılanması durumunda adet düzensizliği yaşanabilir. Prolaktin hormonu hipofiz bezi üzerinden salgılanır ve adet düzeni üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Bu hormonun seviyesinin artması durumunda hipofiz bezinde adenfdsom oluşur ve bu durum adet düzensizliği oluşturduğu gibi kanama miktarının da azalmasına yol açar.
-
Diyabet hastalığı:
Kadınlarda diyabet hastalığı da düzensiz adet nedenleri arasında yer alır. Ayrıca diyabet hastalığını ortaya çıkaran nedenler e adet düzensizliği oluşmasına yol açabilir. Kilo sorunu olan hastalarda adet düzensizliği çok olasıdır. Genç yaştaki kadınlarda kilo ne kadar yüksek olursa adet kanaması düzensizliği olasılığı da o oranda yükselir.
-
Gebelik komplikasyonları:
Adet düzensizliği nedenleri arasında gebelik komplikasyonları da vardır. adet döngüsünde düzensizlik olan kadınlarda fark edilemeyecek düşük durumları da oluşabilir. Adet kanamasının gecikmesine bağlı kasık ağrısı şikayetleri yanında lekelenme ve fazla kanama olursa dış gebelikten de şüphelenilebilir.
-
Yumurtalık kisti oluşumu:
Kadınlarda yumurtalık kist üretimi gerçekleştirebilir. Doğurganlık çağına gelen her kadında oluşan kistler farklı bir etki yaratabilir. Genellikle yumurtalık kisti oluşumu adet düzensizliğine yol açmaktadır. Yumurtalık bölgesinde ortaya çıkan kistler adet döngüsü nedenleri arasında olan hormon dengesizliğini de tetikler. Bu durumda adet gecikmesi, iki adet dönemi arasında ara kanama şikayetleri ve adetin kesilmesi gibi durumlara yol açabilir.
-
Rahim hastalıkları:
Rahim de adet düzensizliği yaşanmasında önemli nedenler barındırabilir. Kadınlarda rahim duvarında ortaya çıkan miyom oluşumları aşırı kanama ve adet düzensizliğine yol açabilir. Adet kanaması düzensizliği demir eksikliği anemisi ve halsizlik gibi şikayetler oluşabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri de adet düzensizliği yaşanmasına yol açabilir. Doğum kontrol haplarının düzensiz bir şekilde kullanılması da adet düzensizliği nedenleri arasında yer alabilir.
Adet düzensizliği nedenleri kişiye göre değişebilir ve belirtileri de farklı şekillerde gözlemlenebilir.
Okumak isterseniz: Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Adet düzenini etkileyen bozukluklar nelerdir?
Kadınlarda adet düzenini etkileyen belli başlı faktörler bulunmaktadır. Adet düzenini etkileyen bozukluklar genel olarak şöyledir;
- Hipermenore: Adet kanaması sırasında kan miktarının olması gerekenden daha fazla olmasıdır. Bu durum adet kanama düzenini etkileyen bir durumdur.
- Hipomenore: Adet kanaması sırasında kan miktarının olması gerekenden daha az olması durumudur. Kanın azlığı da adet düzensizliğini tetikleyen bir durumdur.
- Menometroraji: Adetin düzensiz aralıklarla yaşanması ve adet miktarının çok fazla olmasıdır. Bu durumda hem adet düzensizliği hem de adet fazlalığı fazla oranda olur.
- Menoraji: Adet süresinin olması gerekenden daha uzun sürmesidir. Adet kanaması normalde 2-7 gün arasında normal kabul edilmektedir. Menoraji durumunda bu süre daha uzun olur.
- Metroraji: Adet kanamasının düzensiz bir şekilde oluşmasıdır. Bir kanama 25 günde meydana gelirken diğeri daha farklı bir aralıkta ortaya çıkabilir. Adet düzensizliğini büyük oranda etkileyen bir durumdur.
- Oligomenore: Kadınlarda adet döngüsü 21-35 gün arasında normal aralık olarak kabul edilmektedir. Bu durum sürenin 35 günün üzerine çıkması durumudur. Oligomenore aynı zamanda seyrek adet görme olarak nitelendirilmektedir.
- Polimenore: Kadınlarda adet döngüsünün 21-35 gün arasında normal olmasına karşın 21 günden daha az sürede adetin tekrarlanması durumudur. Polimenore sık adet görme olarak da nitelendirilen bir durumdur.
Polimenore ve oligomenore adet düzensizliğine çok önemli etkisi olan durumlardır.
Beslenme düzeninin adet döngüsüne etkisi nasıl olur?
Yaşam tarzı ve beslenme düzeni adet döngüsü üzerinde çok etkilidir. Bu yüzden kadınlarda yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Yetersiz ve dengesiz bir beslenme alışkanlığı olması adet düzensizliğine yol açabilir. Ayrıca çok ağır fiziksel aktivitelerden kaçınarak daha düzenli bir adet döngüsüne sahip olunabilir.
Yorumlar