Adet Kanamasının Uzun Sürmesi
Adet döngüsü ve adet döneminin uzunluğu her kadın için bireyseldir. Bazı durumlarda adet dönemleri ağır, düzensiz veya uzun süreli olabilir. Ayrıca dönemler arasında veya cinsel ilişkiden sonra da kanamalar meydana gelebilir. Adet kanamasının uzun sürmesi kadınlar için rahatsızlık vericidir. Çoğu zaman uzun süreli kanama normal kabul edilse de, kanser de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi durumun göstergesi olabileceği için kontrol gerekir.
İçerikler:
Adet kanamasının uzun sürmesi nedir?
Menoraji olarak tanımlanan adet kanamasının uzun sürmesi, 7 gün veya daha uzun süren adet dönemleri ile ilişkilidir. Bu süreçte aşırı kan kan kaybı, pıhtılaşma, döngünün 21 günden daha sık olması, günlük aktivitelerin engellenmesi gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir.
Bir kadının adet dönemin yaklaşık 4 ile 7 gün arasında sürmektedir ve bu süreçte ortalama 40 ml kan kaybedilir. Kanama 80 mililitre ve daha üzeri olduğunda uzun süreli adet kanaması olduğu söylenebilir. Bu durum, her yaş aralığında en yaygın görülen jinekolojik problemlerden biridir. Ergenlik dönemine yeni giren kızlarda da menoraji sıkça görülür. İlk adet dönemini takip eden iki yıl boyunca adet döngüleri düzensiz olma eğilimindedir.
Bu içeriğimize baktınız mı: Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Adet kanamasının uzun sürmesinin belirtileri nelerdir?
Belirtiler arasında:
- Ortalama her saat hijyenik ped veya tamponun değiştirilmesi gerekliliği,
- Çift sıhhi koruma kullanma ihtiyacı,
- Sıhhi korumayı değiştirmek gece uyanma gerekliliği,
- Bir haftadan uzun süre kanama,
- Büyük kan pıhtıları,
- Ağır adet kanaması nedeniyle günlük aktivitelerde kısıtlama,
- Adet dönemi boyunca yorgunluk hissi, baş dönmesi, uyku düzensizlikleri ve nefes darlığı bulunmaktadır.
Adetleriniz Ağrılı Oluyorsa Mutlaka Okumalısınız!
Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri nelerdir?
Bazı durumlarda uzun süren adet kanamaların nedeni bilinmemektedir. Ancak, tespit edilen yaygın nedenler şunlardır:
- Hormon dengesizliği: Normal bir adet döngüsünde östrojen ve progesteron hormonları arasındaki denge, adet sırasında dökülen rahim iç duvarının (endometriyum) birikimini düzenler. Hormon dengesizliği meydana gelirse, endometriyum fazla miktarda gelişir ve uzun adet kanamalarına neden olur.
- Polikistik over sendromu: Obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri dahil olmak üzere bir dizi durum hormon dengesizliklerine neden olabilir.
- Yumurtalıkların disfonksiyonu: Yumurtalıklar adet döngüsü sırasında bir yumurta salmazsa, vücut tarafından normal bir adet döngüsü sırasında olduğu gibi progesteron hormonunu üretemez. Hormon dengesizliğine yol açan bu durum menoraji nedenidir.
- Rahim miyomları: Rahimde gelişen, kanserli hücre içermeyen tümörler, doğurganlık yıllarında ortaya çıkarak normalden daha uzun menstrüel kanamaya neden olabilir.
- Polipler: Rahim iç duvarında oluşan küçük ve iyi huylu büyümeler de uzun süreli adet kanaması ile ilişkili olabilir.
- Adenomyozis: Endometriyum bezler, rahim kasına gömüldüğünde ortaya çıkar.
- Rahim içi cihazlar (RİA / Spiral): Doğum kontrolü için kullanılan hormonal olmayan spiraller, adet kanamasının uzun sürmesine yol açabilen yan etki meydana getirebilir. Bu durumda alternatif bir doğum kontrol yöntemi tercih edilmelidir.
- Hamilelik komplikasyonları: Hamileyken oluşan uzun süreli kanamalar düşük veya plasenta previa gibi komplikasyonlarla ilişkili olabilir.
- Kanser: Rahim ve rahim ağzı kanseri ve serviks kanseri, adet kanamalarında düzensizlik oluşturabilen riskli bir durumdur.
- Kalıtsal kanama bozuklukları: Önemli bir kan pıhtılaşma faktörünün eksik veya bozulmuş olduğu durum olan von Willebrand hastalığı gibi bazı kanama bozuklukları anormal adet kanamasına neden olabilir.
- İlaçlar: Antienflamatuar ilaçlar, östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar, enoksaparin gibi antikoagülanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar türleri uzun menstrüel kanamaya katkıda bulunabilir.
- Diğer tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi tıbbi durum menoraji ile ilişkilidir.
Adet kanamasının uzun sürmesi riskli midir?
Uzun süreli adet kanaması dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltarak anemiye yol açabilir. Kırmızı kan hücrelerinin sayısı, dokulara oksijen taşımasını sağlayan bir protein olan hemoglobin ile ölçülür. Demir eksikliği anemisi, daha fazla hemoglobin üretmek için demir depolarını kullanarak vücudun kaybolan kırmızı kan hücrelerini telafi etmeye çalıştığında ortaya çıkar. Menoraji, demir eksikliği anemisi riskini artıracak kadar demir düzeylerini düşürebilir.
Uzun süren adet kanaması ile birlikte, ağrılı adet krampları de oluşabilir. Bazı vakalarda kramplar, tıbbi müdahale gerektirecek kadar şiddetlidir.
Önemli: Uzayan Sümüksü Adet Kanaması
Adet kanamasının uzun sürmesi menopoz dönemi ile ilişkili midir?
Menopoz öncesi dönemde olan kadınlarda, adet düzensizlikleri sıkça görülen ve normal kabul edilen bir durumdur. Ancak, ileri yaştaki kadınlardaki uzun kanamalar endometriyal veya rahim ağzı kanseriyle de ilişki olabileceği için değerlendirme gerekir.
Tedavi seçenekleri anormal kanamanın türüne, süresine, spesifik hastalıkların varlığına, yaşa ve gebelik planlamasına göre değişkenlik gösterir. Riskli bir durum bulunmuyorsa ve belirtiler yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemiyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmeyebilir.
Tıbbi tedavi seçenekleri; prostaglandin düzeylerini düşüren veya dönemlerde rahimde gerçekleşen kan pıhtılaşma sürecini etkileyen ilaçları içerir. Yaygın olarak reçete edilen ilaç traneksamik asittir. Tablet formunda alınan bu ilaç kan kaybını azaltmaya yardımcı olur, ancak kanama süresini etkilemez.
Progestojenler veya kombine oral kontraseptif hap gibi doğum kontrol ilaçları, dönemleri düzenli hale getirmek ve kan kaybı miktarını azaltmak için reçete edilebilir. Progestojen içeren spirallerin de, kan kaybı miktarını azaltmada etkili olduğu görülmektedir. Hormon replasman tedavisi, menopoz semptomlarına da sahip olan menopoza yakın kadınlara fayda sağlayabilir, ancak kanamayı kontrol etmek için kullanılmamalıdır. Şiddetli kanama durumunda, yumurtalıkların çalışmasını durduran ve geçici bir menopoza neden olan bir ilacın uygulanması gerekebilir ve dönemler tamamen durabilir.
Adet kanamasının uzun sürmesi için kesin ve en etkili tedavi, rahimin cerrahi olarak çıkarılması operasyonu olan histerektomidir. Diğer bir yöntem ise endometriyal ablasyondur. Rahim iç duvarının lokal olarak veya tamamen çıkarılmasını içerir. Cerrahi müdahaleler gelecekte gebelik planlaması yapan kadınlara uygulanamamaktadır.
Yorumlar