Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

    Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

    Embriyo dondurma; anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınmış olan spermlerin döllenmesi sonucunda laboratuvar ortamında elde edilen embriyoların ilerleyen hamilelik denemelerinde kullanılmak adına özel işlemler sonrasında dondurulmasıdır. Özellikle çocuk sahibi olma işlemini ilerleyen yaşlara bırakmak isteyen çiftler için yoğun olarak kullanılan bir yöntemdir.

    Genel olarak tüp bebek tedavilerinde anne adayından elde edilen sağlıklı embriyo sayısı birden fazla olması durumunda uygun şartlarda olan embriyolar daha sonra değerlendirilebilmek adına dondurulabilmektedir. Anne adaylarında transfer edilebilecek embriyo sayısı en çok ikidir. Daha fazla embriyo varsa aralarından en uygun olanlar seçilerek dondurulur.  Bu işlem sayesinde ilerleyen dönemde tekrar gebelik şansı elde edilebilir.

    Dondurulan embriyoların daha sonra anne adayına transfer edilmesinin en önemli avantajı daha sonraki gebelik denemelerinde yumurta sayısını arttırma ya da yumurta toplama işlemlerinin tekrar yapılması gibi durumların yaşanmamasını sağlar. Böylece doğum tedavisi daha uygun fiyatlı, daha pratik olarak gerçekleşebilir.

    Şimdi gelin birlikte embriyo dondurma nasıl yapılır, bakalım.

    Embriyo dondurma nasıl yapılır?

    Embriyo dondurma işlemi yavaş ya da hızlı dondurma gibi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Dondurma sırasında kullanılacak yöntem hastanın hikayesi, işlem sırasında elde edilen embriyo sayısı, embriyoların kalitesi gibi birçok unsura göre belirlenmektedir. Dondurma işlemi yapılan embriyolar -196ºC’lik bir ortamda saklanır. Sıvı azot barındıran özel tanklarda embriyolar muhafaza edilir. Hem dondurma hem de çözme işleminde anne ve baba adayları hem yazılı hem de sözlü olarak onay vermelidir.

    İşlem öncesinde anne adayından alınan sağlıklı yumurtalıklarla baba adayından elde edilen spermler laboratuvar ortamında döllenir. Bu döllenme sonucunda embriyo elde edilir.  Bu embriyo isteğe bağlı olarak dondurulabilmektedir.  Dondurulan embriyoyu kullanmak istediğiniz anda anne adayının rahim için dokusu hazır hale getirilir. Daha sonra embriyolar çözülür ve aralarında canlı ve kaliteli olanlar rahme katater kullanılarak transfer edilir. Daha sonraki süreçte standart tüp bebek tedavi süreci vardır.

    Ülkemizde birçok yerde başarılı doktorlar, gelişmiş teknolojiler ve tecrübeli ekipler sayesinde embriyo dondurma işlemi yapılmaktadır. Yüksek başarı sonuçlarıyla günümüzde birçok çift tarafından tercih edilmektedir.

    Hangi durumlarda embriyo dondurma yapılabilir?

    embriyo dondurma

    Gebelik denemelerinde başarılı embriyo transferi sonrasında transfer edilmeyen ve dondurulacak kaliteyi sağlayan embriyolar çiftlerin isteğine bağlı olarak dondurulabilir. Bu durumda ilerleyen dönemde tekrar transfer yapılarak gebelik gerçekleştirilebilir.  Dondurulmuş embriyolar ile anne adayı daha sonra yumurta toplama işlemi olmadan embriyo transferine hazırlanabilir.  Böylece gebelik denemeleri stresten uzak geçecektir.

    Embriyo dondurma işlemleri tüp bebek tedavisi sırasında yapılabilmektedir. Bu işlem endometrium kalınlaşması yeterli seviyede olmazda ya da yumurtalıklar aşırı derecede uyarıldığında yapılabilir. Ayrıca embriyo transferi yapılması durumuna anne adayının yaşamsal riski söz konusu olacaksa dondurma işlemi yapılabilir.

    Anne adayları günümüzde hayata atılma ya da iş hayatında ilerleme gibi durumlara bağlı olarak anne olmayı erteleyebilir. Buna bağlı dondurma seçeneği düşünülmektedir. Ayrıca kanser gibi ciddi rahatsızlıklar öncesinde de embriyolar dondurabilir.

    Embriyo elde edildiğinde dondurmaya uygunluğu anne adayının yaşına göre belirlenmektedir. Bu işlem 38 yaşından küçük anne adaylarında %50 şansa sahiptir. 40 yaş üzerinde bu oran %12’lere kadar düşebilir. Dondurulan embriyo transferi sırasında embriyo kalitesi dondurulduğu anla aynıysa başarı oranı aynı olacaktır. Yani bir embriyonun dondurulduktan sonra kalitesi korunmuşsa doğumun gerçekleşme oranı  dondurulma yapılmaksızın yapılan denemelerle aynıdır.

    Dondurulan embriyolar hangi ortamda saklanır?

    Sağlık Bakanlığı ülkemizde dondurulan embriyoların 5 yıla kadar saklanmasına izin vermektedir. Bu süre başka ülkelerde daha farklı uygulanabilmektedir. Embriyo transferi rahim zarının tutunmaya uygun olduğu zaman gerçekleştirilir. Embriyolar gelişim sürecinde 2,3,4,5 ve 6. günde dondurulabilir. Çiftler embriyo dondurma işlemini onaylarsa hiçbir şekilde biyolojik aktiviteler gerçekleştirilmez. Embriyoların saklandığı sıvı azot dolu tank -196 derece ortama sahiptir.

    Anne adayları embriyo transferi için izin verdiklerinde 5 yıla kadar saklama olduğunu belirtelim. Ancak  daha uzun süre saklama işlemi de mümkündür.  Dondurulan embriyonun 5 yıldan daha uzun süre saklanabilmesi adına Sağlık Bakanlığı izni alınmalıdır. Anne adayının başka bir sağlıklı embriyo elde etme şansı düşükse ya da yoksa saklama süresi uzayabilir.

    Dondurulmuş embriyoların çözüldükten sonra yaşama olasılığı %80’lere kadar çıkmaktadır. Gebelik şansı ise anne adayının yaşına bağlı olarak değişebilir. Çözülen embriyolarda embriyo kalitesi, dondurma evresi, dondurma teknikleri, genetik durumlar ve sağlık merkezinin bu yöndeki başarısına bağlı olarak embriyonun yaşama oranı değişmektedir.

    Embriyo dondurmada bebek sağlığı nasıl etkilenir?

    Embriyo dondurma ülkemizde son yıllarda tercih edilmeye başlayan bir işlem olduğu için çiftler bebeğin sağlığı açısından bazı soru işaretleri duyabilir. Embriyo dondurma işlemi sonrasında doğan bebeğin sağlığı için hiçbir risk yoktur. Embriyo denemelerinde doğumu yapılan çocuklarda olduğu gibi embriyo dondurmaya bağlı şekilde dünyaya gelen çocuklar da anne babaya ait genlere sahip olur.

    Dondurulmuş embriyoyla yapılan gebeliklerde düşük riskinin fazla olduğuna dair düşünce yanlıştır.  Bilimsel çalışmalar dondurulan embriyoların gerekli izinlerin alınmasından sonra 10- 15 sene kadar başarıyla saklanabileceğini belirtmektedir.  Taze embriyo ile gebeliğin gerçekleştirilmesi ile dondurulmuş embriyo ile gebeliğin başlaması arasında hiçbir fark yoktur. Bu durumda anne adayı ve baba adayının tercihine göre istenildiği zaman gebelik denemesi gerçekleştirilebilir ve bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilir.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız