GEBELİĞİN 3. HAFTASI
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    GEBELİĞİN 3. HAFTASI

    Görsel bulunamadı

    Gebelikte 3. Haftada bebekte olan değişiklikler nelerdir?

    Bu hafta itibari ile bebeğin var olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Bebeğin var olup olmadığını ancak 5. Haftada yapılacak olan çeşitli testler ile bilmek mümkün olabilir. Anne adayı ile baba adayı büyük bir merak ve heyecanla sonucu beklemektedirler. Bazı anne adayları dayanamayıp idrar testlerinden bir kaç defa yaparlar. Ancak henüz embriyo bile olgunlaşmamış olabilmekte ve testle negatif çıkabilmektedir.  En sağlıklı gebelik testi bir önceki adet müddetinizin ilk günü olduğu tarihten 40 gün geçmesi ile ölçülmektedir. Yani beklediğiniz adet tarihinizden 10 gün geçmesi ile ölçtüğünüz gebelik testi kati doğrudur ve asla yanıltmaz.

    Gebelikte 3. Hafta büyük buluşma gerçekleşmektedir!

    Sperm hücresi ile yumurta hücresi birleşirken ortaya 46 adet kromozom açığa çıkar. Normal şartlar altında anneden 23 ve babadan 23 kromozom alınarak bebeğe ait start başlar. Sonra döllenen yumurta anne rahminde birkaç gün olgunlaşma aşaması yaşar. Bu aşamada zigot ismi ile anılır. Anne için henüz adet gecikmesinin yaşanmadığı bu dönem, gebelik için çok başlangıç dönemdir. Ancak ilk aşama varlığın garantisi ve bebeğin gelişiminin en değerli aşamasıdır. Bu noktada başlayan birleşmede ileri döneme ait tüm kodlanma gerçekleşmiş olacak ve cinsiyeti bile kromozom zincirinde belli olacaktır.

    Anne için gebeliğin 3. Haftası :

    Henüz kanda dolaşacak olan hcg hormonu tespit edilemeyebilir. Bu haftadan sonra kanda gebelik hormonu belirecek ve ölçüm yapılırsa müspet sonucu bilgilenebilecektir. Normal şartlar altında gebeler ilk müspet sonucu döllenmeden sonra 15-16 günün akabinde öğrenebilirler. Çünkü kadın için yumurtlama zamanını biliyor olmak, bilinçli kontrolsüz ilişki yaşıyor olmakla beraber, ölçüm yapılabilecek ilk aşama bu noktayı göstermektedir. Cinsel birleşmede canlı spermler canlılığını yitirmeden olgun yumurta hücresi ile buluşursa döllenme sağlanarak embriyo olması içinde zamana ihtiyaç olacaktır. Bu zaman dilimi embriyonun anne karnına tutunmaya çalıştığı zamanları da kapsayacaktır. Hcg hormonu salınımı başladığı zaman artık gebeliğin üçüncü haftası sonlanmak üzere gibi düşünülebilir. Yani bir testten pozitif sonuç alabilmek için adet zamanını beklemek gerekecektir.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız