HPV Pozitif Ne Demek, HPV Nasıl Bulaşır?
HPV testi, Human Papilloma virüsünün vücutta olup olmadığını göstermek adına yapılan bir testtir. Dünyada yaklaşık 100’ü aşkın HPV virüsü türü vardır. Bunlardan birkaç tanesi zararlıdır. Vücutta bu testin olup olmadığını belirlemek için de HPV testi yapılıyor. Bu testtin sonuçları pozitif ya da negatif olarak değerlendiriliyor.
HPV pozitif ne demek, HPV nasıl bulaşır, gibi sorular çok merak ediliyor. Bu virüs vücutta kanser hastalığına yol açtığı için test sonucunda kişi kanser olabileceğini düşünebiliyor. Öncelikle test yapılmadan evvel testin ne amaçla yapıldığı ve sonucunun ne olduğu gibi konular ayrıntılı bir şekilde öğrenilmelidir.
Genellikle kadınlarda jinekolojik muayenede bu testi öneriyorlar. Bu testin hangi sonuçları ortaya koyduğu, ne işe yaradığı gibi birçok konuda hastalar bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu nedenle de testin pozitif çıktığında nasıl bir etki ortaya çıkacağı merak konusu oluyor.
HPV testinin ne amaçla yapıldığını detaylı olarak belirttik. Şimdi de HPV pozitif olunca ne olur bu konulara bakalım.
İçerikler:
HPV pozitif anlamı nedir?
HPV testi bir tanı testi değil, bir tarama testi türüdür. Yani bu test kişinin kanser olduğunu ortaya koymaz. HPV pozitif anlamı vücutta HPV virüsünün olduğunu gösteren bir uygulamadır. Yani kadınların vücudunda bu virüs türlerinden bir tanesinin var olduğu ortaya koyulur. Ancak bu test sonucunun pozitif olması illaki bir hastalık olduğu anlamına gelmiyor.
HPV testi pozitif çıktıktan sonra hemen zararlı bir HPV virüsü türü olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun için kullanılan özel bir teknik ile rahim ağzında bulunan yüzey hücreleri incelenir. Şüpheli bölgelerde ise biyopsi örneği alınması doğru olur. Test sonucunda tehlikeli bir tür olmadığı ortaya çıkarsa 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarla test tekrarlanır. Bu sayede ilerleyen dönemde virüsün bir kanser hücresine yol açıp açmayacağı belirlenir.
Sonucun normal çıkması durumunda 6 ay sonra HPV virüsü yapılır ve 1 yıl sonra da kolkoskopik biyopsi yapılır. Özetle HPV pozitif kanser anlamına gelen bir sonuç değil. Yıllık takipler sonrasında iyileşme görülürse takipler 5 yıllık dönemlere çıkarılır. Bir tehlike anında yıllık değerlendirmeler yapılması dikkate alınabilir.
HPV nasıl bulaşır?
HPV virüsü bulaşma riski 15-25 yaşlarında yaygın olur. Bu dönemlerde cinsel deneyimler sırasında bulaşma riski belirgin oranda artış gösterir. Bu dönemlerde lokal bağışıklık sistemi güçlü olduğu için %90’a kadar bir oranda virüs vücuttan temizlenir. Ancak her 100 kişiden 12 tanesinde vücudun temizlenmesi söz konusu olmuyor. Bu virüse bağlı enfeksiyon 10 yıl sonrasında yüzey hücreler üzerinde kanser belirtisi ortaya çıkmaya başlar.
Yapılan HPV smear testi sonucunda kanser olasılığı olan anormal hücreler belli olacaktır. Bu testte yüzey hücrelerinde LSIL ya da HSIL gibi anormal bulgular ortaya çıkarsa test sonucu da yüksek oranda doğrulukla pozitif çıkar. Bu durumda hastanın 5-15 yıl içinde kansere yakalanma olasılığı vardır. Bu test kadınlarda serviks isimli rahim ağzında kanserde erken tanı koymada yardımcı olur.
Kadınlarda rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsüne bağlı olarak görülür. Bu virüs sadece cinsel eylemler üzerinden bulaşabilir. Doğada bu virüsün 100 üzerinde türü vardır. Kadınlar yaşamları boyunca en az bir defa bu virüsün bir türüne maruz kalır.
Cinsel hayata puberte döneminde start veren kişiler ya da çok partner değiştiren kadınlarda bu virüs türlerine yaygın olarak rastlanır. Vücutta uzun süre bulunan bu virüs yıllar içinde risk oluşturmaya başlayacaktır.
HPV pozitif tehlikeli mi?
HPV pozitif testi çok korkulan bir sonuçtur. Birçok kadın bu test sonucunun pozitif olduğunu görünce tehlikede olup olmadığını merak ediyor. Bu testin pozitif çıkması kanserin kesin olduğunu göstermez. Öncelikle henüz kanser oluşmadıysa ve ilerleyen dönemde kansere dönüşebilecek bir tehlike varsa bu durumda smear testi ile ortaya çıkabilir. Bu virüs uzun yıllar boyunca belirti vermeden sessiz sedasız ilerleyebilir.
Erken dönemde pozitif çıkan HPV pozitif sonuçlarında gerekli tedavi çok pratik bir şekilde yapılabilir. Kadınlar için her zaman HPV pozitif sonucu tehlikeli bir durum değildir. Erken dönemde pozitif olması tedaviye çabuk başlanacağı için iyi bir gelişme olarak kabul edilmelidir.
HPV pozitif cinsel hayatı nasıl etkiler?
HPV pozitif sonucunda kadınlar cinsel yaşama devam edip edemeyeceklerini de merak ediyorlar. HPV testi sonucu pozitif olduğunda kadınlar cinsel yaşamına kaldıkları yerden devam edebilir. Bu süreçte gebelik planlarında korunmasız ilişkiye de girebilirler. Ancak partnerinin cinsel organında geçmeyen inatçı kaşıntı lezyonları görülürse hemen bir üroloji bölümünü ziyaret etmek gerekir. HPV sonucu pozitif olan hastalar doğum da yapabilir her yaşta cinsel ilişkiye de girebilirler.
Evlilerin dikkatine: Evlilik ve Cinsel Hayat
HPV türlerinden hangileri tehlikelidir?
HPV virüsü en yaygın olarak cinsel yolla bulaşması görülen bir hastalık türüdür. Bu hastalıklar kadınlarda genital sistemler üzerinde farklı hastalıklara neden olabilmektedir. 100 üzerinde HPV virüsü türü bulunuyor. Bu virüste yüksek riski olarak görülecek türleri HPV 16, 18, 31, 33, 35, 45, 51 türleri olur. Bu türler içinde en yaygın olarak görülen HPV virüsü türü HPV 16 olmaktadır. Sonuca göre çıkan HPV türü 16 ya da 18 olursa en kısa süre içinde bir kolkoskopik inceleme yapılması gerekiyor.
Yorumlar