Kahverengi Adet Kanaması
Adet kanaması genel olarak parlak ya da açık kırmızı renk tonlarında görülmektedir. Ancak adet döneminin başında kahverengi adet kanaması da görülebilir. Adet kanamasının sonuna doğru kadınlarda siyah tonlarına doğru bir adet kanaması rengi görünebilir.
Kahverengi adet kanaması kadınlarda çok sık görülen bir durumdur. Adet döneminin ilk zamanlarında az oranda kahverengi kanama olması durumunda bir önceki menstrual dönemden kalan ve çıkamayan parçaların olduğu anlaşılmalıdır. Adet kanamasının sonuna doğru kahverengi bir kanama görülürse kişide kanamanın yavaşladığını göstermektedir.
Kadınlarda kahverengi vajinal akıntı adet dönemi dışında da görülebilen bir durumdur. Vajinal akıntı adet dönemi dışlında kahverengi olması durumunda doğum kontrol hapı kullanımı, rahim içi araçların kullanımı, yumurtlama dönemi, yakın zamanda smear testi ve pelvik muayene yapılması, adetin öncesi ya da sonrasında bulunulması gibi unsurlar varsa süreç normal kabul edilir.
Kadınlarda kahverengi adet kanaması genellikle bir tehlike unsuru olarak görülmez. Ancak bazı durumlarda kahverengi adet kanaması ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Sık tekrar eden kahverengi adet kanaması durumlarında bir uzmana başvurmak gerekir.
İlginizi çekti mi: İlk Adet Kaç Gün Sürer?
İçerikler:
Kahverengi adet kanaması neden olur?
Kadınlarda adet döngüsü ve kanama miktarının farklı olabileceği gibi adet kanının rengi ve kalınlığı da farklı olabilir. Vücutta bir değişiklik olduysa adet kananın rengi de değişebilir.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Kahverengi adet kanamasının nedeni eski kan olması olabilir. Kan oksijenle temas ettiğinde rengi değişir. Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
- Adet döneminin başında östrojen seviyesi yükselmesine bağlı olarak adet kanaması kahverengi bir tona bürünebilir.
- Daha önceki adet döneminde vücutta kalan bazı yapılar dışarı atılamamış olabilir.
- Dış gebelik ve düşük şikayetleri olabilir.
- Polikistik over sendromu, adenomyozis görülebilir.
- Cinsel ilişki sonrası cinsel yolla bulaşan hastalıklar görülebilir.
- Kısa süre önce smear testi ve pelvik muayene yapılmış olabilir.
Kahverengi adet kanaması tehlikeli mi?
Kahverengi adet kanaması genel olarak normal kabul edilen bir durumdur. Adet dönemi başında ya da sonunda yaşanan kahverengi tonlarda adet kanaması önemli bir durumun habercisi olmayacaktır. Ancak bazı durumlarda kahverengi adet kanaması tehlikeli olarak kabul edilebilir.
Öncelikle kahverengi adet kanaması daha önce adet kanaması bu renkte görülmeyen ve ani bir şekilde ortaya çıkan kadınlar için tehlikeli bir durum olabilir. Ayrıca adet dönemleri arasında iç çamaşırında kahverengi akıntılar şeklinde görülen bir durum olması halinde de bir doktora görünmek doğru olacaktır.
Kahverengi adet kanaması şikayetleriyle birlikte kadınların adet dönemi içinde vücudundaki değişiklikleri de takip etmesi gerekebilir. Vücutta yaşanan bazı değişiklikler kanın kahverengi bir tona bürünmesine yol açabilir. Bu durum altta yatan ciddi bir durumun da habercisi olabilir. Bu yüzden detaylı inceleme gerektiren durumlar da olabilir.
Kahverengi adet kanaması hangi durumlarda normal kabul edilir?
Kahverengi adet kanaması ve akıntının normal kabul edilebileceği bazı durumlar bulunuyor. Bu durumlar yaşandığında akıntının ve kanamanın kahverengi tonlarda olması normal olacaktır;
- Doğum kontrol hapı kullanımı: Doğum kontrol hapı kullanımında her 3 kadından 1 tanesinde ara kanamalar ilk 3 ay boyunca kahverengi tonlarda görülebilir. 2-3 ay sonra düzenli kullanımda bu şikayetin ortadan kalkması gerekir.
- Rahim içinde bir araç olması: Bazı durumlarda kadınlarda rahim içine bakırlı spiral ya da kormonlu spiral takılabilir. Bu durumda ilk 3 ay içinde ara kanama ve kahverengi akıntı şikayetleri normal olarak kabul edilmektedir.
- Yumurtlama döneminde olma: Kadınlarda adet dönemi öncesi iki hafta kala başlayan kahverengi akıntılar yumurtlama dönemine bağlı olarak yaşanan hormon değişimleri sonucu görülür. Buna bağlı kahverengi adet kanaması normal bir süreç olarak kabul edilir.
- Gebelik dönemi içinde olma: Kadınlarda gebelik döneminin en başında kahverengi kanama implantasyon kanaması olarak da bilinen yerleşme kanaması olduğunun habercisidir. Bu kanamanın kahverengi olması doğaldır. Gebelik planlayan çiftler yerleşme kanamasını takip edebilirler.
- Adet dönemi öncesi ve sonrası dönem içinde olma: Kadınlarda lekelenmenin kahverengi olması adet dönemi öncesinde yoğun yaşanan bir durumdur. Bu durumda uterusta tamamen dökülmeyen eski kalıntılar kahverengi adet kanaması şeklinde yaşanabilir. Bu süreçte kahverengi kanama normal olarak kabul edilse de iki hafta kadar süren kısa süreli döngüler önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir.
Bu içeriğimize bakmanızda fayda var: Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?
Kahverengi adet kanaması hangi durumlarda sorun oluşturur?
Kahverengi adet kanaması bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Bu durumlar şöyle sıralanabilir;
- Miyom: Rahim içinde aşırı adet kanamasına bağlı kahverengi kanamalar görülebilir. Miyom oluşumu kahverengi kanamayı tetikleyen bir durumdur.
- Endometriyal polip: Rahim içi ve rahim ağzında ortaya çıkan polipler kahverengi ve aşırı kanamaya neden olabilmektedir.
- Polikistik over sendromu: Hormon dengesindeki bozukluklara bağlı adet görmeme gibi durumlarda görülen polikistik over sendromunda kahverengi kanama şikayetleri oluşabilir.
- Rahim ağzı yaraları: Rahim ağzında görülen kanama durumlarında kanama ve kahverengi kanama şikayetleri oluşabilir.
- Rahim ağzı kanseri: Kadınlarda rahim ağzı kanserine yönelik yapılan smear testi sonrasında kahverengi kanamalar görülebilen sorunlar arasında yer alır.
Yorumlar