Kesilmeyen Adet Kanaması
Bir kadında iki adet dönemi arasını ifade eden adet döngüsü ve adet döneminin uzunluk süresi farklıdır. Yani adetle ilgili tüm konular kadınlar için bireysel bir durumdur. Bazı kadınlarda adet döneminin kısa sürmesine karşın bazı kadınlarda ise kesilmeyen adet kanaması görülebilir.
Kadınlarda adet kanamasının 2-7 gün arasında olması normal kabul edilen bir süreçtir. Kesilmeyen adet kanaması adet kanama miktarının fazla olması durumu olarak nitelendirilir. Adet kanaması ölçülmesi çok zor olan bir süreçtir.
Bir kadının adet kanamasında 80 mililitre üzerinde kanama yaşaması normalin üzerinde olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının fazla olduğunun anlaşılması için ise adette kan miktarının daha önceki kanamalardan fazla olması, kansızlık oluşturması gibi ölçüm unsurları söz konusudur. Ayrıca pedi tartma ve ped sayısını dikkate alma gibi yöntemler de sıklıkla kullanılmakta ve önerilmektedir.
Adet kanaması sırasında her kadında kan miktarı farklı olacağı için kesilmeyen adet kanamasını tanımlama süreci zorlayıcı olacaktır. Birden fazla dönemde adet kanamasının kesilmemesi durumunda altta yatan nedenler detaylı olarak araştırılmalıdır.
İçerikler:
Kesilmeyen adet kanaması nedenleri nelerdir?
Kesilmeyen adet kanaması şikayeti olan her iki hastadan bir tanesinde altta yatan neden kesin olarak bilinmemektedir. Birden fazla adet dönemi içinde kanamanın kesilmemesi durumunda altta yatan nedene yönelik bir araştırma yapılmalıdır.
Kesilmeyen adet kanaması nedenleri şu şekilde olabilir;
- Rahmin iç döşemesinin pelvis, karın ve vücuttaki diğer bölgelere yayılması olan endometriozis görülmesi
- Rahim ağzı ve rahim içi döşemesi bölgelerinde ortaya çıkan iyi huylu büyümeler olarak nitelendirilen poliplerıin oluşumu
- Rahimde ortaya çıkan ancak kanserli yapı olmayan ve adet ağrısı şikayetlerini arttırabilen miyom oluşumları
- Kadınlarda rahim bölgesine spiral yerleştirilmesi (Bu durum kan kaybını %50’ye kadar arttırabilmektedir.)
- Kasık ağrısı, ateş, cinsel ilişki ardı ve adet dönemi aralarında kanama oluşturan pelviste süren kronik pelvik enflamatuar hastalık enfeksiyonları
- Yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşması durumu olan polikistik over sendromu şikayetleri
- Kanda ortaya çıkan pıhtılaşma bozuklukları
- Karaciğer hastalıkları
- Böbrek hastalıkları
- Tiroid bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması
- Rahim kanseri görülmesi gibi durumlar sıralanabilir.
Kesilmeyen adet kanaması tehlikeli mi?
Adet kanaması her kadında farklı olsa da kesilmeyen adet kanaması 80 ml üzerinde olan kanamalarda görülmektedir. Kadınlarda adet kanamasının kesilmemesi korku ve endişe oluşturabilir. Adet kanamasının fazla olması bazı kişilere vücuttaki kirli kanın dışarıya atıldığını düşündürmektedir. Ancak bu yaklaşım son derece yanlış bir tutumdur. Adet kanamasının kesilmemesi vücuda zarar verebilecek bir durumdur.
Kesilmeyen adet kanaması tek bir ay ortaya çıktıysa geçici bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak birden fazla olacak şekilde kesilmeyen adet kanaması şikayetleri varsa ve nedenlerine yönelik bir tanı koyulmadıysa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir.
Kadınlarda sık yaşanan kesilmeyen adet kanaması ve aşırı adet kanaması öncelikle altta yatan neden belirlenerek tanılanmalıdır. Çok basit bir nedeni olabileceği gibi kesilmeyen adet kanaması ilerleyen dönemlerde çok ortaya çıkacak çok ciddi sorunların da habercisi olabilir. Kesilmeyen ve fazla görülen adet kanaması çok ciddi bir sorun olarak algılanmasa da çok tehlikeli bir durumun habercisi olabilir.
Kesilmeyen adet kanaması tanısı nasıl konur?
Kesilmeyen adet kanaması tanısı için öncelikle hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve daha sonra farklı tanı yöntemleri kullanılarak altta yatan nedenler belirlenebilir.
Kesilmeyen adet kanaması teşhisi için kullanılan tanı yöntemleri şöyle sıralanabilir;
-
Hasta öyküsü:
Hastanın öncelikle mevcut adet düzeni, adet döngüsünün süresi, kanama miktarı, ped değiştirme sıklığı, kanamanın ped dışına çıkma durumu ve kesilmeyen adetin günlük yaşama etkisi gibi unsurlar öğrenilir.
-
Testler:
Kesilmeyen adet kanamasına yönelik yapılan muayene ve hasta öyküsü sonrasında bu durumun nedenini belirlemek adına bazı testler yapılabilir. Genellikle kesilmeyen adet görülen kadınlarda tam kan sayımı testi rutin olarak yapılır.
-
Pelvik muayene:
Kesilmeyen adette pelvik muayene mutlaka yapılmaktadır. Kanamanın rahim dışındaki belirtileri için vulva muayenesi yapılır. Ayrıca iki elle yapılan muayene ve vajina ile rahim ağzının detaylı muayenesi yapılmaktadır.
-
Ultrason incelemesi:
Kesilmeyen adet görülen hastalarda test incelemesi sonrasında altta yatan neden belirlenemediyse miyom ya da polip gibi anormalliklerden şüphe edilmesi doğaldır. Bu süreçte yapı ve kanser türlerini tanılama adına ve rahimi yakından inceleyebilmek adına vajinal ultrasona başvurulmaktadır.
Kesilmeyen adet kanaması nasıl tedavi edilir?
Kesilmeyen adet kanaması tanısı koyulan hastalarda altta yatan nedene, kişinin sağlık durumu ve yaşına göre farklı tedavi türleri kullanılabilir.
Kesilmeyen adet kanaması tedavisi için tercih edilen yöntemler şöyle sıralanabilir;
-
İlaç tedavisi:
Kesilmeyen adete yönelik altta önemli bir bulgu olmaması durumunda diğer testlerin sonuçlarını beklerken hastaya ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu süreçte kullanılan ilaçlar kanama miktarını azaltabilir ve kanamayı kesebilir. İlaç tedavisi olası yan etkilere göre hasta ve doktor tarafından birlikte planlanır.
-
Hormonlu spiral tedavisi:
Kesilmeyen adet durumlarında rahme yerleştirilen ve progesteron hormonu salgılayan spiral sayesinde rahim içi döşemesinin büyüme hızı yavaşlatılarak korunma yöntemi olarak kullanılabilir. Bu tedavi 6 aydan daha uzun sürecek adet düzensizliklerine yol açabilir. Bu tedavi kanama oranını %90’a kadar azaltabilir.
Neymiş bu hormonlu spiral: Hormonlu Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
-
Traneksamik asit tedavisi:
Hasta spiral tedavisi için uygun görülmediğinde tranksamik asit tedavisine başvurulur. Bu tedavi kan miktarını %58’e kadar azaltabilir ve kanın pıhtılaşmasını destekler. Bu tedavi gebe kalmaya bir etki etmez.
Kesilmeyen adet kanaması durumunda progesteron iğneleri, cerrahi tedavi gibi farklı çözüm yolları da uygulanabilir.
Burayı okuyalım: Adet Düzensizliği Neden Olur?
Yorumlar