Menoraji Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?
Menoraji, bir kişide normal olmayan seviyede ağır veya uzun süreli kanamalı adet dönemleri için kullanılan tıbbi terimdir. Ağır adet kanaması yaygın bir endişe kaynağı olmasına rağmen kadınların önemli bir bölümü menoraji olarak kabul edilecek şiddetli kan kaybı yaşamamaktadır.
Menoraji ile kanamanız olduğunda normal aktivitelerinizi sürdüremezsiniz çünkü çok fazla kan kaybınız ve krampınız vardır. Çok ağır adet kanamanız olduğu için adet dönemizde sorunlar yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Menoraji için birçok etkili tedavi vardır.
Aşağıdakileri yaşarsanız biran önce tıbbi yardım isteyin:
- Vajinal kanama o kadar ağır ki, iki saatten fazla bir süre boyunca saatte en az bir ped veya tampon ıslatıyorsanız
- Dönemler arasında kanama veya düzensiz vajinal kanama yaşanıyorsa
- Menopozdan sonra herhangi bir vajinal kanama söz konusuysa uzmana başvurulması gerekir.
Uzun süren ve ağır bir kanamanız varsa ve tedavi edilmezse ayrıca anemiye neden olabilir. Anemi, yorgun veya zayıf hissetmenize neden olabilecek yaygın bir kan problemidir. Bir kanama probleminiz varsa, başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ağır adet kanamasında biran önce önlem alınmalıdır.
Menoraji belirtileri nelerdir?
Menoraji kendini çeşitli şekillerde hissettirebilir. Her hastada aynı belirtiler olmasa da genel olarak şu belirtiler yaygın olarak görülmektedir;
- Üst üste birkaç saat boyunca her saat başı bir veya daha fazla ped veya tampon ıslatan bir adet akışına sahip olursunuz.
- Gece boyunca pedleri veya tamponları değiştirmeniz gerekir.
- 7 günden fazla süren adet dönemlerine sahip olursunuz.
- Çeyrek avuç içi veya daha büyük boyutta kan pıhtıları olan kanamanız olur.
- Normal olarak yapacağınız şeyleri yapmanızı engelleyen ağır bir adet akışınız bulunur.
- Adet kanamanız sürdükçe midenin alt kısmında sürekli ağrı olabilir.
- Yorgun, enerjisiz veya nefes darlığı çekebilirsiniz.
- Adet akışınızı kontrol etmek için çift ped koruma kullanmanız gerekir
- Gece boyunca ped korumayı değiştirmek için uyanma ihtiyacınız olur
- Bir haftadan uzun süre kanama devam eder
Buraya da bakabilirsiniz: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi
Menoraji neden olur?
Genellikle ağır adet kanamasının nedeni belli değildir.. Ancak bazı durumlar menorajiye neden olabilir. Olası menoraji nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Bir hormon dengesizliği yaşarsanız endometriyum dokuda gelişme olur ve sonuç olarak ağır bir adet kanaması ile dışarı atılır.
- Polikistik over sendromu
- Yumurtalıklarınız adet döngüsü (anovulasyon) sırasında bir yumurta (yumurtlama) bırakmazsa vücudunuz normal bir adet anı kadar progesteron hormonu üretemeyecektir. Hormon dengesizliği oluşmasına neden olabilir aynı zamanda ağır adet kanaması nedenleri arasındadır.
- Rahimin kanserli olmayan (iyi huylu) tümörleri normalden daha ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.
- Rahim astarındaki yer alan küçük yapılı ve iyi huylu polipler ağır adet kanaması oluşturabilir.
- Adenomyozis sıklıkla ağır kanamaya ve ağrılı dönemlere neden olur.
- Rahim içi cihaz (RİA) ağrılı adet kanaması oluşmasına yol açabilir.
- Hamilelik komplikasyonları
- Menopoz sonrası dönemde özellikle rahim ve rahim ağzı kanseri vakaları veya geçmişte anormal bir Smear testi yaptırma durumunda aşırı adet kanaması oluşabilir.
- Kalıtsal kanama bozukluğu olan kişilerde anormal adet kanaması çok yaygındır.
- Anti-enflamatuar ilaç çeşitleri özellikler de östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar ve bazı antikoagülan ilaçlar ağır veya uzun süreli adet kanamasına yol açabilir.
- Karaciğer veya böbrek hastalığı gibi bazı durumlar adet kanamasının ağır geçmesine yol açar.
- Stres, duygusal çalkantılar, kadınsal iç çatışmalar menoraji nedeni olabilir
Okuyalım: Dismenore – Ağrılı Adet Görme Nedir?
Menoraji tanısı nasıl konur?
Bir kadının ağır adet kanaması olup olmadığını bulmak kolay değildir çünkü her insan “ağır kanamayı” farklı bir şekilde düşünebilir. Kadınlarda adet kanaması 4-5 gün boyunca devam etmektedir ve az miktarda kan kaybetme söz konusudur. Bununla birlikte menorajisi olan kadınlar genellikle 7 günden fazla kanar ve iki kat daha fazla kan kaybederler.
Menoraji tanısı sürecinde aslında altta yatan nedenleri bulmak için bazı tanı teknikleri uygulanır;
- Kan testi: Bu testte kanınız bir iğne kullanılarak alınacaktır. Daha sonra anemiyi, tiroid ile ilgili sorunları veya kanın pıhtılaşma şekliyle ilgili sorunları kontrol etmek için bakılacaktır.
- Pap smear testi: Bu test için, rahim ağzınızdan sürüntü alınır ve daha sonra hücrelerinizde kanser olabilecek veya kansere neden olabilecek bir enfeksiyon, iltihap veya değişiklik olup olmadığını öğrenmek için bakılır.
- Endometriyal biyopsi: Doku örnekleri, kanser veya diğer anormal hücreleriniz olup olmadığını öğrenmek için uterusunuzun veya “endometriyumunuzun” iç astarından alınır.
- Ultrason: Bu, kan damarlarınızın, dokularınızın ve organlarınızın neye benzediğini göstermek için ses dalgaları ve bir bilgisayar kullanan ağrısız bir testtir.
- Sonohisterogram: Bu ultrason taraması, sıvı vajinanız ve serviksiniz yoluyla uterusa bir tüp yoluyla enjekte edildikten sonra yapılır. Bu, doktorunuzun uterusunuzun astarındaki sorunları görmesini sağlar.
- Histeroskopi: Bu, fibroidlerinizin, poliplerinizin veya kanamaya neden olabilecek diğer problemleriniz olup olmadığını görmek için küçük bir kamera kullanarak uterusun içine bakmak için yapılan bir prosedürdür.
Bu içerikte ilgili: Kesilmeyen Adet Kanaması
Menoraji tedavisi nasıl olur?
Menoraji tedavi seçeneği belirlenirken kanamanızın nedenine ve ne kadar ciddi olduğuna bakılması lazımdır. Doktorunuz tedavi seçeneği saptarken yaşınız, genel sağlık durumunuz ve tıbbi geçmişinize de eğilecektir. Belirli ilaçlara, prosedürlere veya terapilere ne kadar iyi yanıt verdiğiniz ile birlikte istek ve ihtiyaçlarınız da önemlidir.
Menoraji tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir;
- Demir takviyeleri
- İbuprofen (Advil)
- Doğum kontrol hapları
- Hormonlu spiral
- Hormon tedavisi (östrojen veya progesteron içeren ilaçlar)
- Antifibrinolitik ilaçlar
- Dilatasyon ve Kürtaj
- Operatif histeroskopi
- Endometriyal ablasyon veya rezeksiyon
- Histerektomi
Sıkça Sorulan Sorular
Menoraji kaç gün sürer?
7 günden daha uzun süren adet kanamaları normal kabul edilmez. Sekiz günden daha uzun süren adet kanaması menoraji olarak kabul edilir. Bu durumda kanama uzayabilir.
Menoraji nasıl anlaşılır?
Menoroji belirtileri çift ped kullanma, bir haftadan uzun süreli olan adet, parçalı kanamalar, gece boyunca birden fazla ped değişikliği gibi durumlardır.
Adet kanamasını kesmek için hangi ilaç kullanılır?
Adet kanamasını kesmek için pıhtılaşmayı oluşturacak ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda adet kanamasına bağlı enfeksiyonları engellemek için de antibiyotik tedavisine başvurulur.
Kesilmeyen adet kanamasına ne iyi gelir?
Kesilmeyen adet kanamasına ilaç tedavisi iyi gelmektedir. İlaç tedavisi ile öncelikle kanamanın azalması sonra da sona ermesi hedeflenir.
Yorumlar