Rahim İçi Polip Nedir, Nasıl Alınır?
Rahim içi görüntüleme tekniklerinin gelişmiş olması, rahimde meydana gelen anormalliklerin teşhis edilebilmesi için önemli bir yaklaşımdır. Rahimde gelişen yaygın problemlerden biri olan poliplerin şiddetli semptomlara neden olması tedavi gerektirir. Polip teşhisi konulan kadınlar için rahim içi polip nedir, nasıl alınır sorusunun yanıtı merak konusudur.
İçerikler:
Rahim içi polip nedir?
Rahim polipleri, rahim boşluğunda oluşan, genellikle küçük boyuttaki yumuşak büyümelerdir. Özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlar arasında yaygın görülen polipler, değişik sayıda ve boyutta olabilmektedir.
Rahim içi polip nasıl oluşur?
Rahim, çoğunlukla kastan oluşan bir organdır. Bununla birlikte, rahimin iç duvarında adet döngüsü sırasında büyüyen ve küçülen endometriyal doku bulunmaktadır. Kadının hamile olmadığı periyotlarda, bu tabaka adet kanamasına neden olur. Bir sonraki dönemde ise östrojen gibi hormonların etkisi ile yeniden büyür.
Yapılan araştırmalar, poliplerin oluşum nedenini tam olarak belirleyememiştir. Bazı teorilere göre endometriyum tabakasının da gelişimini sağlayan östrojenin, polip oluşumunda önemli bir rolünün bulunduğu görülmektedir. Polip oluşumu görülen kadınların neredeyse tamamının doğurganlık döneminde olması ve polip vakalarının menopoz ile birlikte düşüşe geçmesi bu teoriyi doğrular niteliktedir.
Polipler, miyomlardan oldukça farklıdır. Miyomlar, rahim kaslarından kaynaklanır ve bu nedenle rahimin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Polipler ise her zaman rahim iç duvarında oluşur ve tipik olarak rahimin en üst kısmında görünür. Rahimin kaplaması boşlukta olduğu için endometriyal boşluk olarak da bilinir. Poliplerin boyutu milimetreden santimetreye kadar değişir, tek veya çoklu olabilir. Kanserli hücre barındırma potansiyeli neredeyse sıfıra yakın olan miyomların aksine, poliplerin %3’ünde kanser tespit edilebilmektedir.
Polip belirtileri nelerdir?
Rahim içi polipleri, şiddetli derecede olmadığı takdirde genellikle semptomlara neden olmamaktadır. Belirtilerden bazıları ise şöyledir:
- Düzensiz adet kanaması,
- Adet dönemleri arasında kanama,
- Aşırı ağır adet dönemleri,
- Menopozdan sonra vajinal kanama,
- Spontan düşükler,
- Anemi (aşırı kanama nedeniyle),
- Kısırlık.
Polipler nasıl teşhis edilir?
Poliplerin varlığını belirlemek için yapılabilecek testler şunlardır:
- Pelvik muayene.
- Pap smear.
- Histerosalpingogram (HSG): Polipleri tespit etmek için rahime enjekte edilen bir röntgen ve kontrast boya kullanılır.
- Dilatasyon ve küretaj: Bir doku örneği elde etmek için rahim iç duvarı kazınır.
- Histeroskopi: Rahim iç duvarını incelemek için küçük bir teleskop (histeroskop) kullanılan minimal invaziv bir yaklaşımdır.
Detaylarıyla anlattık: Histeroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?
Polip tedavisi nasıl yapılır?
Küçük rahim polipleri genellikle hiçbir tedavi gerektirmeden yok olabilmektedir. Problem oluşturan polipleri tedavi etmek ve gelecekteki oluşumlarını önlemek için birkaç farklı seçenek vardır.
Poliplerinin semptomlarını tedavi etmek için ilk aşama hormonal ilaçlardır. Bu ilaçlar, progesteron üretimini engelleyen Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) agonistlerini içerir ve genellikle krem şeklinde reçete edilir. Hormonal tedavilerin polipler üzerindeki etkinliğinin yeterli olmaması ve problemlerin devam etmesi halinde cerrahi tekniklerle poliplerin alınması gerekir.
Poliplerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması prosedürüne polipektomi denir. Polipektominin en etkili yolu, görüntüleme için rahime çok küçük bir kamera yerleştirilmesini içeren histeroskopidir. Histeroskopinin süresi 5 dakikadan ile 1 saat arasında değişebilir. Prosedürün uzunluğu tanısal veya operasyonel olup olmamasına, laparoskopi gibi ek bir prosedürün aynı anda yapılıp yapılmamasına bağlıdır.
Genellikle ameliyat ortamında anestezi kullanılarak yapılan bu işlemde, histeroskop cihazı vajinadan ve rahime doğru ilerletilir. Cihazın ucuna bağlı bir kamera, rahim görüntüsünü ekrana aktarır ve poliplerin yeri belirlenir. Rahim poliplerinin alınmasının en uygun yöntemi rezektoskop kullanmaktır. Rezektoskop ile polipler kesilebilir, çıkarılabilir ve analiz için laboratuvara gönderilebilir. Doğurganlıklarını korumak isteyen genç kadınlarda, çevredeki endometriyuma zarar vermeden mümkün olan en fazla polipin çıkarılması gerekir.
Şiddetli vakalarda kanserli hücreleri veya çok sayıda polipi çıkarmak için rahimin tamamen vücuttan çıkarılması gerekebilir. Histerektomi olarak bilinen bu prosedür miyomlar, endometriozis, pelvik destek problemleri, anormal uterus kanaması, kanser ve kronik pelvik ağrı dahil olmak üzere rahim problemlerini tedavi etmek için kullanılır. Rahimin çıkarılmasıyla birlikte kadının adet dönemleri durur, hamile kalması imkansız hale gelir.
Rahim içi polipler tekrarlar mı?
Histerektomi ile yapılan rahim içi polip tedavisi haricinde, poliplerin tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Çeşitli çalışmalar, menopoz öncesi kadınlarda endometriyal poliplerin tekrarlama riskinin %15 ile %43 aralığında olduğunu göstermiştir. Menopoz sonrası kadınlarda ise bu oran oldukça düşüktür. Bu olasılığı azaltmanın yöntemlerinden en yaygın olanı hormonlu spirallerdir.
Polip teşhis edilen tüm kadınların, tedavisi tamamlanmış olsa dahi düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.
Polip ameliyatı sonrası cinsel ilişki ne zaman yapılabilir?
Poliplerin alınması ile ilişkili operasyonlar sonrasında, geçici bir süre rahatsızlık ve hassasiyet oluşabilir. Ağrıyı azaltmak için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Polipler alındıktan sonra hafif şiddetli kanamaların oluşması normal kabul edilir. Kanamayı takiben pembe veya kahverengi akıntılar görülebilir.
Kanama veya akıntılar için tampon kullanılmamalı, ped tercih edilmelidir. Ağır ve yorucu aktivitelerden kaçınmalı, tamamen iyileşene dek cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. İyileşme süreci histeroskopi yönteminde yaklaşık 2 hafta, histerektomi için ise 4 ile 6 hafta aralığındadır.
Rahim içi polip nedir, nasıl alınır yanıtının bir diğer yöntemi olan histerektomi ile rahim çıkarılmadığı sürece, genellikle adet döngüsü normal seyrinde devam edecektir. Rahim alınmış ise adet dönemleri oluşmayacaktır.
Operasyonlar sonrasında ateş, şiddetli karın ağrısı veya ağır vajinal kanama gibi komplikasyonların oluşması durumunda bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Yorumlar