Sperm Sayısı Kaç Olmalı?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

    Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

    Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde en büyük korkulardan biri gebeliğin ortaya çıkmamasıdır. Kısırlık durumlarında en çok karşılaşılan problemler erkeklere bağlı olarak ortaya çıkar.  En sık görülen erkek kısırlık problemleri ise sperm sağlığının ve sayısının yetersiz olmalıdır. Sağlıklı ve yeterli sperm sayısı erkek doğurganlık oranına doğrudan etki eden bir durumdur.

    Nasıl kadınlarda  doğurganlık karmaşıksa, erkeklerde de doğurganlık durumu karmaşıktır.  Sperm sağlığına etki eden çok sayıda doğrudan ya da dolaylı değişken bulunur. Bu yüzden erkekler sperm sayısını arttırmalıdır. Tabii sperm sayısı hakkında yorum yapmadan önce sperm sayısı kaç olmalı sorusuna eğilmek gerekiyor. Erkekler sperm sayısının yeterli olması durumunda başka bir sorun yoksa gebelik süreci için üzerine düşeni yapabilir.

    Doğal yol ya da üreme teknolojisiyle çocuk yapmak isteyen kişilerde öncelikle sperm üretimi olmalıdır. Gebelik için yumurtanın döllenmesi adına bir tane dahi sağlıklı sperm yeterli olur. Ama erkeğin üreme yetisi için sperm sayısının ve kalitesinin önemi vardır. Erkeğin yaşı, sağlık durumu ve birçok faktör sperm sayısına etki etmektedir.

    Normal sperm sayısı nedir?

    Normal sperm sayısı bir mililitrede bulunan menideki spermi ifade eder. Bu değerde 15 milyon ile 200 milyon arasında tüm miktarlar normaldir. Mililitre başına 15 milyondan daha az spermi olan ya da ejakülat başına 39 milyondan az olan spermler düşük sperm sayısı olarak kabul edilir. Bu durum tıp dilinde oligospermi olarak anılır. Yüksek ya da ortalamadan daha fazla sperm sayısı ise 200 milyon üzeri için ifade edilir.

    Erkekler sperm sayısını öğrenebilmek için semen analizi yapabilir. Bu sayede üreme konusundaki başarınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sperm analizleri bir doktorun kliniğinde, doğurganlık kliniklerinde ya da evde yapılan bir testle gerçekleştirilebilir. Doğru sperm analizi için doktorunuza başvurmanız yararlı olur.

    Sperm sayısı nasıl ölçülür?

    Sperm sayısını ölçmek için bir örnek alınması gerekir. Alınan örnekteki sperm sayısına bakılır. Bunun için erkekten meni örneği alınır Daha sonra bunun üzerinde semen analizi yapılır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen rakamlara göre sağlıklı bir sperm sayısında mililitrede 20 milyon sperm olmalıdır.  Spermle birlikte hareketlilik, şekil ve canlılık gibi faktörler bir araya gelirse doğurganlık direkt olarak etkilenir.

    Doktorunuz meni analizi öncesinde hazırlık sürecinde sizlere yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz gereken konular hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece en doğru sonuçları alabilirsiniz. En iyi sperm örneği için şu durumlara dikkat etmelisiniz;

    • Testin yapılmasından 1-3 gün önceye kadar boşalacak aktiviteler yapmayın.
    • Testten 2-5 gün öncesi alkol, esrar ve kafein gibi maddeleri kullanmaya ara verin.
    • Doktorunuzun verdiği talimatlara göre ekinezya ve adaçayı gibi bitkisel ilaçları kullanmayın.
    • Doktorunuzun belirttiği hormon ilaçlarını kullanmaktan kaçının.
    • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları almaya çalışın.

    Kaliteli bir test örneği alabilmek adına meni vücut sıcaklığında tutulmalıdır. Çok soğuk ya da çok sıcak ortamda bekletilirse sonuçlar hatalı çıkar. Ayrıca meni vücuttan çıktıktan sonra en fazla 1 saat içinde testin yapılacağı merkeze verilmelidir.

    Sperm analizi yapılırken sperm örneğinin spermi öldürecek bir maddeyle teması, erkeğin hasta ya da yoğun stres altında sperm örneğini vermesi, laboratuvardaki görevlinin hatası ya da meni örneğinin kirlenmesi durumlarında test sonuçları olumsuz etkilenebilir.

    Sperm sayısı doğurganlığı nasıl etkiler?

    sperm sayısı

    Sperm sayısı doğurganlık üzerinde doğrudan etkilidir. Kadının gebe kalabilmesi için düşük sperm sayısı olumsuz bir durumdur. Sperm kalitesi de bu süreçte çok önemlidir. Erkeklerde düşük sperm sayısına bağlı olarak kısırlık çiftlerin bebek sahibi olmasına engel olur. Çiftler doğurganlığı etkileyecek farklı sağlık sorunları da yaşayabilirler.

    Çiftlerin bilgi eksikliği ve bilinçsizliği ne bağlı olarak uzun süre deneme yapılmadan kısırlık olduğu düşünebilir. Bir çiftin başarılı gebelik geliştirebilmesi için ortalama 6-12 ay kadar uğraşması gerekebilir. Özellikle 35 yaşını geçen ve altı ayda gebeliği başaramayan çiftler bir uzmana başvurabilir. Bu durumda doktorunuz sorunu anlayacak ve alternatif tedaviler planlamaya başlayacaktır.

    Sperm sayısı nasıl artırılır?

    Sperm sayısının artırılması doğurganlık oranını da artırır. Bu durum basit yaşam tarzı değişiklikleriyle kolayca gerçekleştirilebilir. Sperm sayısını arttırma konusunda sizlere bazı tavsiyeler sunalım;

    • Genel sağlığınıza her zaman dikkat edin. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı dikkatli olun. Birden fazla partneriniz varsa mutlaka korunun.
    • Alkol, uyuşturucu ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınızı bırakın.
    • Sağlıksız yiyecek, işlenmiş gıda, hazır gıda tüketmeyin. Sebze, meyve ve tam tahıl açısından zengin olan besinlere yönelin. Ayrıca organik şartlarda üretilmiş ürünleri tüketmeyi deneyin.
    • Düzenli egzersiz yapın. Böylece stres hormonlarına azaltarak sperm sayısının azalmasına engel olabilirsiniz. Ancak aşırı egzersiz sperm sayısını olumsuz etkileyebilir.
    • Stresten uzak duracağınız bir yaşam sürün. Stresli yaşamınız varsa yoga, meditasyon gibi stresi azaltacak etkinliklere başvurun.
    • Düzenli cinsel ilişkiye girin. Özellikle 3 günde bir kez meniyi yenilemek için cinsel ilişki yaşayabilirsiniz.
    • Sabah saatlerinde yaptığınız sayımlar sperm sayısını daha yüksek verir. Bu yüzden doğurganlık için sabah saatlerinde cinsel ilişkiyi tercih edin.
    • Hamam, sauna, sıkı iç çamaşırı gibi testislerin sıcaklığını arttıracak durumlardan kaçının.
    • Çinko, selenyum gibi mineraller, aminoasitler, C ve E vitamini gibi antioksidanlar tüketmeye özen gösterin. Bu bileşenleri belli bir plana göre alın.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    • Mesut gümüş

      Sperm sayısını nasıl az olduğunu bilebliriz?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Bir üroloğa muayene olup, test yaptırarak öğrenebilirsiniz.

    • Kübra Kaya

      Ben 7 yıllık evliyim ve eşimin spermlerinin ölü olduğunu öğrendim bunun bir tedavisi var mı acaba?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Süreci bir ürolog kontrolünde ilerletirseniz daha sağlıklı olacaktır.

    • Ömer köymen

      Yumurtalığımda sorun var. Bebek olması için engel midir?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Bir ürolog tarafından muayene olmanız faydalı olur.

    • Samira

      Merhaba. Spermin miktarı azsa çocuk sahibi olmak mümkün mü?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Sperm miktarının az olması gebelik oluşması ihtimalini düşürür. Buna rağmen, düşük sperm sayısına sahip olan bazı erkekler baba olabilmektedir.

    Bir yorum yazınız