Tüp Bebekte Hamilelik Haftası Hesaplama
Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlerin en büyük umutları arasındadır. Hem maddi hem de manevi olarak birçok götürüsü olan bu tedavi ülkemizde çok yeni yöntemlerle yüksek başarı sağlamaya başladır. Kısırlık sorunu olan birçok çift tüp bebek tedavisinden faydalanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi hamilelik haftası hesaplama normal gebelikten daha farklı olmaktadır. Her gebelik süreci kendine özgü gelişse de geleceğe yönelik planlar yapmak için gebelik haftasının hesaplanması önemlidir. Standart hamileliklerde 40 hafta yani 280 gün boyunca devam eden bir gebelik süreci vardır. Ancak tüp bebek tedavisinde hamilelik hesaplama işlemi biraz daha farklı olmaktadır.
Doğal bir süreçte gebe kalan anne adaylarında hafta hesabı için son adet tarihine bakılır. Anne adayının son adet tarihinden sonra ise 40 hafta kadar sonra bebeğin dünyaya gelme tarihi ortalama olarak belirlenebilir. Gebeliğin hangi haftada ilerlediği buna göre hesaplanır. Özellikle hamilelik sürecinin son ayı bebeğin doğmasının beklendiği andır. Kadınların en fazla %10 kadarı tahmini tarihte doğumu yapmaktadır. Ancak tüp bebekte gebelik haftasının hesaplanması konusunda farklı bir yol izlenmektedir.
İçerikler:
Tüp bebekte gebelik ne zaman oluşur?
Kısırlık sorunu olan çiftler için kullanılan tüp bebek tedavisi yöntemleri son derece umut vericidir. Doğal gebelikte olduğu gibi bu yöntemde de gebeliğin oluşacağına yönelik bir garanti olmaz. Birçok tüp bebek tedavisi sürecinde ilk denemede gebelik görülmez. Ortalama 3-4 denemeden sonra gebelik oluşabilir. Tüp bebek tedavisine başvurmadan evvel birkaç kez deneyeceğinizi mutlaka dikkate alarak karar verin.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra gebeliğin başlayıp başlamadığını öğrenmek için belli bir bekleme süresi vardır. Embriyo transferi sonrasında ya da döllenme işleminden sonra ortalama 15 gün sonra idrar testi veya kan testi yaparak gebelik durumunu hakkında kanıya varabilirsiniz. Bu süreç biraz yıpratıcı olsa da her çift tüp bebek tedavisinden sonra gebeliğin oluşup oluşmadığını kesin olarak öğrenmek için iki hafta kadar beklemelidir.
Tüp bebekte hamilelik haftası nasıl hesaplanır?
Tüp bebekte hamilelik haftası hesaplama işlemi için tüp bebek yöntemi hakkında bilgi vermek gerekiyor. Anne adaylarının yumurtama döneminde alınan yumurtalar erkeklerden alınan spermlerle laboratuvar ortamında döllenir. Daha sonra embriyo oluşması sağlanır. Sağlıklı olarak oluşturulan embriyolar anne adayının rahmine aktarılır. Daha sonra rahime yerleşen embriyolar gebeliğin oluşmasını sağlar. Embriyo oluşumu anne karnında başlamaz. Bu yüzden de embriyonun kaç haftalık olduğunu belirlerken nakil işleminin öncesine bakmak gerekir.
Doğal gebelik sürecinde nasıl gebelik haftası için adet dönemi dikkate alınıyorsa tüp bebek tedavisinde ise embriyo transferinden öncesine bakmak gerekiyor. Tüp bebek tedavisinde yumurtlama günü, döllenme günü gibi tarihler bilinebilir. Embriyo transferi için ortalama 15 gün geçmesi gerekir. Transfer tarihinden itibaren gebeliğin başlangıç tarihine bakılır. Bu süreçten önce olan 15 gün de gebelik tarihine eklenir. Embriyo transferi yapılmış bir anne adayı 2 haftalık hamile olarak kabul edilmektedir.
Tüp bebekte de gebelik haftası hesaplarken son adet tarihi dikkate alınabilir. Tüp bebek döngüsünde bir anne adayından yumurta hücrelerinin alındığı zaman adet başlangıcından sonra 14. gün olacaktır. Yani embriyo oluşma tarihi bu gün olarak kabul edilir. Klasik tüp bebek döngüsünde gebelik testi pozitif çıktığı anda arada iki tane 15 günlük süre olduğu için gebeliğin 4. haftada olduğu kabul edilmektedir. Burada da embriyonun blastosist aşamasında dondurulma durumuna göre doğum tarihinden birkaç gün eksik düşünmek gerekebilir.
Tüp bebek hamilelik haftası hesaplama çoğul gebelikte değişir mi?
Çoğul gebelikler tüm hamileliklerde normal gebeliklere göre daha riskli olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden de çoğul gebelik durumunda tek bir embriyo transferi yapılır. Tam verimli olmayan embriyolar varsa gebelik ihtimalini yükseltecek birden fazla embriyo nakli yapılabilir. Birden fazla embriyo rahme yerleştirildiğinde çoğul gebelik ortaya çıkacaktır.
Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında tüp bebekte hamilelik haftası hesaplama yöntemleri de aynıdır. Ancak burada gebeliğin doğumla sonuçlanma süresi daha kısa olur. İkiz bebekler 280 gün olarak kabul edilen gebelik döneminden ortalama 21 gün önce doğar. Üçüz bebek olan anne adaylarında ise bu süre ortalama 49 gün daha erken olarak kabul edilebilir.
Tüp bebekte hamilelik haftası ultrason yoluyla belirlenebilir mi?
Her gebelik sürecinde olduğu gibi tüp bebekte hamilelik haftası hesaplama işlemi de ultrasonla belirlenebilir. Ultrason cihazı sayesinde bebeğin gelişim evresi ölçülebilir. Böylece embriyonun kaç haftalık olduğuna yönelik bir bilgi elde edebilirsiniz. Embriyo transfer tarihi ile ultrasonun yapıldığı hafta birbirini desteklerse bir sorun görmenize gerek yoktur.
Bu iki tarih birbirini desteklemiyorsa yani ultrasonda farklı bir tarih söz konusuysa en doğru sonucu embriyo transfer tarihine bakarak hesaplamanız gerekir. Tüp bebekte gebelik haftası hesaplama işlemlerinde sorunlar yaşıyorsanız gebeliği otomatik olarak hesaplayan yazılımlara bilgilerinizi girerek yardım alabilirsiniz. Sizden özel olarak istenen tarihleri girdikten sonra sistem size hemen kaç haftalık gebe olduğunuz hakkında bilgi verebilir.
Tüp bebek tedavisi daha çok çoğul gebeliklerle sonuçlanır. Bu gebeliklerde neredeyse tamamına yakını 40 hafta tamamlamadan doğumla sonuçlanır. Çoğul gebeliklerde de ultrason yoluyla gebelik haftasını belirleyebilirsiniz. Bu durumda erken doğuma karşı gerekli hazırlıkları yapmanız gerektiğini sizlere belirtelim.
Yorumlar