Tüp Bebekte HCG Değerleri
Tüp bebek tedavisine başlayan ve süreç sonuna gelen çiftlerin en fazla heyecanlandığı süreç başarılı bir gebelik olup olmadığıdır. Çünkü bebek sahibi olma açısından sorun yaşayan çiftler tüp bebek tedavisinde psikolojik olarak da yıpranırlar. Günümüzde tüp bebek tedavilerinin önemli bir bölümü başarılı gebelikle sonuçlanıyor. Ancak yine de anne baba adayları bu süreçte heyecanlarına yenik düşebiliyor.
Hem normal gebelik hem de tüp bebek tedavisinin ardından gebeliğin olup olmadığına bakmak için kanda hamilelik testi yapılır. Yapılan testte HCG hormonuna bakılır. Bu hormon hamilelik hormonu olarak da bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi sonrasında yapılan gebelik testinin sonucuna göre gebeliğin olup olmadığı konusunda kesin yargıya varılabilir.
HCG hormonu dünyanın en ilginç molekülleri arasındadır. Bu hormon sadece gelişme yolundaki embriyo plasentası halini almış hücrelerce üretilmektedir. Embriyo rahim astarına yerleştiği andan itibaren söz konusu hücrelerde HCG üretimi başlar. Bu yüzden anne adaylarının hamile olup olmadığını öğrenmek için kandaki HCG değerine bakılarak doğru tanı konabilir.
İçerikler:
Tüp bebekte gebelik testi ne zaman yapılır?
Tüp bebek tedavisi sonrasında gebeliğin oluşup oluşmadığına bakmak için test doğru zamanda yapılmalıdır. Bu süreçte vücudun yeterli HCG hormonu üretmesi için fırsat tanınmalıdır. Tüp bebek tedavilerinde embriyo transfer yapılmasının ardından 12 gün sonra anne adayından alınan kan değerlerinde HCG hormonu değerine bakılır. Bu test sırasında anne adayının rahminin içinde yer alan plasentadaki hücrelerin HCG hormonu salgılayarak bu değerin kanda yükselip yükselmediğine bakılır.
Tüp bebek tedavisinde süreç embriyonun anne rahmine tutunmasıyla başlayacaktır. Vücut HCG hormonu üretmeye başladıktan sonra bu hormon sayesinde progesteron hormonunun kesintisiz üretilmesini sağlar. Progesteron hormonu gebelik için gerekli olan hormondur. Bu hormonun en temel görevi hamileliğin gerçekleştiği ilk andan itibaren düşük olmasını engellemektir.
Gebelik hormonları ilk olarak kanda ortaya çıkar. Bu yüzden kanda hamilelik testi yapılarak en doğru sonuca ulaşılabilir. Kanda ölçülen HCG değeri, gebelik sürecinin başladığı ilk günden kontrollü bir şekilde doğru oranda yükselir. HCG değeri hafta hafta yükselecektir. Tüp bebekte de normal gebelikte de embriyo tutunduğu anda bu süreç başlar.
Burayı okuyun: Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Tüp bebekte HCG değeri kaç olmalıdır?
Her kadının kanında belli oranda HCG değeri vardır. Bu değer gebe olmayan bir kadında 0-10 mlU/ml arasında görülür. HCG hormonu hem normal gebeliklerde hem de tüp bebek tedavisinde döllenme gerçekleştiği andan itibaren 7 ile 12 gün arasında kanda salgılanmaya başlar. Tüp bebek tedavisi sonrasında gebeliğin kesin olarak söylenebilmesi için HCG değeri en az 10 mlU/ml olmalıdır. Hamileliğin ilk dönemlerinde bu değer iki günde bir artar. Her ölçümde önceki değerin iki katı kadar sonuç alınabilir.
Tüp bebekte transfer sonrasında anne adayları mutlaka doktorun söylediği tarihte kanlarındaki HCG değerine baktırmalıdır. 12 günden önce yaptıkları idrar testleri yanıltıcı olacaktır. Çünkü test sonuçları önce kanda sonraki günlerde idrarda net sonuçlar verir.
Yapılan kan tahlilinde görüne HCG değeri, önceki değerin iki katı kadar artmadıysa gebelikte bir problem olabilir. Genelde bu durum dış gebelik olarak ortaya çıkar. Dış gebelik yaşayan kişilerin ilk ölçümünde kandaki HCG değeri genelde yüksek çıkar. Ancak sonraki ölçümlerde bu değer düşebilir.
Tüp bebek tedavisinde kesin olarak gebelik tanısı koyulabilmesi için kandaki HCG değerinin yüksek çıkmasından sonra ultrason görüntülerinde de gebelik kesesinin görülmesi gerekir. Daha sonra da anne adayları bebeklerinin kalp atışını dinleyebilir.
Tüp bebek tedavisinde görülmesi gereken bazı haftalardaki HCG değerleri şu şekildedir;
- haftada 5-50 mlU/ml
- haftada 5- 425 mlU/ml
- haftada 20- 7300 mlU/ml
- haftada 1080- 56 000 mlU/ml
- 7-12. haftalarda 7650- 290 000 mlU/ml
- 13-26. haftalarda 13 300- 250 000 mlU/ml
- 17-24. haftalarda 4000- 165 000 mlU/ml HCG değeri olmalıdır.
Belirttiğimiz değerler gebeliğin o döneminde görülen ortalama değerlerdir. Kesin sonucu elde edebilmeniz için ultrason muayenesi şarttır. Ultrasonda gebelik kesesi mutlaka görülmelidir.
İkiz gebeliklerdeki tüp bebek tedavisinde HCG değeri kaç olmalıdır?
Tüp bebek tedavisi sonrasında ikiz gebelik de gerçekleşebilir. İkiz gebeliği olan anne adaylarının tekli gebeliklere göre HCG seviyesi daha yüksek seyredecektir. Çoğul gebelikte HCG oranı %30 ila %50 arasında daha yüksek olması çok normaldir. HCG seviyesinin bu kadar yüksek olmasının gerçek nedeni yapılan birkaç test sonrasında anlaşılabilir.
Gebelik sürecinde HCG değerinde çok hızlı artış olursa bir sorun olabilir. Embriyo yumurtalık içine yerleştiği anda plasental dokularda hızlı bir büyüme görülür. Bu durum HCG seviyelerinin yükselmesine yol açabilir. Ayrıca HCG değerini etkileyebilecek çok nadir görülen bazı kanser türleri de bulunur.
Tüm başarılı tüp bebek tedavilerinde HCG hormonu değerinin sabit olarak saptanması imkansızdır. Gebelik sürecinde farklı normal HCG değerleri vardır. Altıncı haftadan önce yapılan testlerde normal düzeyde olan HCG hormonu artışı gebeliğin sağlıklı olduğunu gösterir. HCG seviyesini ölçtüğünüz testlerde uyuşmazlık olmaması adına ölçümü hep aynı laboratuvarda yaptırmanız daha doğru olur.
Tüp bebek tedavisi sonrasında 12. gün HCG değerini ölçmek adına kan testi yapılır. Yapılan test sonucunda elde edilen değerler normal gebelikte olduğu gibi değerlendirilecektir. Tüp bebek tedavisinde HCG hormonu değeri normal gebelikle aynı etkiye sahiptir.
Yorumlar