Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

    Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

    Kadınlarda yumurtlama dönemi birkaç adımlık bir süreçtir. Yumurtanın olgunlaşması ve folikül üzerinden dışarıya çıkması 5-7 gün arasında devam eder. Yumurtlamanın ortaya çıkması ise 24-36 saat kadar sürmektedir. Bu nedenle yumurtlama dönemi kaç gün sürer sorusunu merak edenler için ortalama 1-1.5 gün cevabı doğru olacaktır.

    Yumurtlama sürecinde yumurta folikülden çıkar ve fallop tüplerine doğru hareket eder. Bu süreçte yumurta 24-48 saat kadar canlılığını koruyabilir. Hamilelik denemek isteyen çiftler bu dönemde adet döngüsünü takip ederek hareket eder. Yumurtlama dönemini hesaplayabilmek adına adet takvimini tutmak doğru olacaktır. Yumurtlama ilk adet kanamasından sonra 14 gün geçtiğinde ortaya çıkar.  

    Sperm hücreleri kadınların vücudunda 3-4 gün kadar canlı kalma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle o dönem içinde cinsel ilişkiye girilirse yumurtlama ile birlikte döllenme olur ve başarılı bir gebelik gerçekleşebilir. Yumurtlama süreci alternatif kısırlık tedavilerinde de takip edilir ve yumurta çatlatma iğneleri de bu süreçte 36 saat içinde yapılır. 

    Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

    Yumurtlama dönemi özellikle gebelik planlayan çiftler için takip edilmesi gereken bir süreçtir. Yumurtlama zamanını takip ederek gebelik adına en ideal olan zaman dilimini belirlemek mümkün olur. Bunun için yumurtlama testi de yapılıyor. Bu test yumurtlama işlemi öncesinde idrarda LH hormonu arttığı için buna dayalı bir testtir.

    Bir kadında 21-35 gün arasında ortalama bir adet dönemi olur. Yumurtlama takibi için öncelikle düzenli adet olması gerekiyor. Daha sonra adet döngüsü içinde kaba bir hesap ile ilk adet kanamasından sonra 14 gün geçtiğinde yumurtlama işlemi gerçekleşir. Bu süreçte kadının döngüsü 28 gün olarak hesaplanırsa 14’üncü gün yumurtlama zamanı olarak hesaplanabilir. Kadının en doğurgan olduğu dönem 12 ile 16 günler arası olur. Adet döngüsü 21 günde bir oluyorsa yumurtlama işlemi 7 gün içinde olur. Aynı zamanda düzensiz adet döngüsünde ise hesaplama daha zor olur.

    Yumurtlama hesaplaması için tamamen adet döngüsünün bilinmesi gerekiyor. Burada hastanın adet döngüsünü bilmeden adet kanamasının ne kadar sürede olduğunu hesaplamak çok zor  olacaktır.

    Yumurtlama dönemi nasıl olur?

    yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

    Kadınlarda yumurtlama dönemi için yumurtlama rezervine bakılır. Aynı zamanda hormonların da etki etmesi ile birlikte her kadında ortalama 28 günde bir adet döngüsü gerçekleşir. Bu süreçte yumurtlama işlemi tam adet döngüsünün ortasına denk gelir. Bu nedenle de yumurta tam orta süreçte tüplere bırakılır. Yumurtaların olgun hale gelmesi için ilk adet gün adetten sonra altıncı günden başlar ve salınımın olduğu 14 gün geçtiği süreye kadar devam eder. 

    Kadınlarda her ayı ortalama 3 ile 30 arasında yumurtanın olgunlaştığını belirtmek gerekir. Daha sonra içinden en olgun olan yumurta tüplere bırakılır. Bu süreçte gebelik ortaya çıkması için yumurta 24 saat boyunca salınır. Tüplere bir tane yumurta salınır. Ancak 24 saat içinde birden fazla yumurta salınma durumu da gerçekleşebilir. Yumurtlama döllenme söz konusu olmazsa 12-24 saat kadar canlılığını korur. Gebelik bu süre içinde oluşur diye bir durum da yoktur.

    Erkek üreme hücresi olan sperm kadınların vajinasında 4-6 gün arasında canlı kalma yeteneğine sahip olur. Cinsel ilişki gerçekleştikten sonra bu süre içinde sperm hücresi fallop tüplerinde bekelr ve yumurta buraya geldiği anda döllenme olabilir. Yani kadınlar yumurtlama dönemi dışında girilen cinsel ilişki ile de gebe kalabilirler. 24 saat vücutta canlı kalan yumurta vücutta çözünerek 14 gün sonra görülen adet kanaması ile parçalanarak dışarı atılır.

     

    Sıkça Sorulan Sorular

    Yumurtlama dönemi kaç gün sürer sorusunu her kadında aynı süre olarak cevaplamak yanlış olacaktır. Yumurtlama dönemi bazı kişilerde daha fazla ya da daha az olabilir. Bu nedenle de mutlaka kişiye özel bir değerlendirme yapılmalıdır. Her kadında yumurtlama süresi, yumurta sayısı, yumurta kalitesi farklı olur. Aynı zamanda her yumurtlama döneminde gebelik oluşması için belirli şartların bir araya gelmesi gerekir.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    • Melisa

      Merhaba hocam. Eşimle 1 Aralıkta beraber olduk. Bugün 11. günüm ve 2 kere erken gebelik testi yaptım. Negatif çıktı. Hala şüpheliyim. Adetim ayın 20 ve 25i arasında. Ne yapmam lazım?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Erken gebelik testleri yanıltıcı olabilir. Gebelik şüpheniz varsa, beklediğiniz adetinizin 7-10 gün gecikmesi durumunda gebelik testi yapabilirsiniz.

    Bir yorum yazınız