Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?

    Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?

    Bir çift için evlilik dönemlerinden en önemli kararlardan biri çocuk sahibi olmaktır. Dünyaya bir çocuk getirebilmek bazen çok kolay olabilirken bu süreç bazen çok zorlu olabiliyor.   Hamileliğin başlaması için birçok unsur söz konusu olduğu için çiftler bu yönde zorlu zamanlar geçirebiliyorlar.  Çocuk sahibi olabilmek ve hamile kalabilmek adına birçok unsurun eş zamanlı devreye girmesi şarttır.

    Çocuk sahibi olamayan çiftler için bu süreç biraz yıpratıcı olabilir. Özellikle tüp bebek yöntemi gibi seçenekler tercih edildiğinde uykusuz geceler sizi bekleyebilir. Çocuk sahibi olma süreci çok stresli olabilir. Aşırı stres günlük hayatınızı etkilediği gibi gebelik başlangıcını da etkileyebilir.  Bu süreçte çiftlerin en çok merak ettiği soruların başında “Stres hamile kalmayı engeller mi?” sorusu geliyor.

    Stresin  hamile kalmayı etkilediğini belirtelim. Gebeliğin başarılı olmasıyla stres seviyesi arasında önemli bir ilişki vardır. Hem doğal yollardan hem de tüp bebek gibi yöntemlerle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler stres yönetimini yapabilmelidir. Yoğun stres altında başarılı bir gebelik başlatabilmek çok zor olacaktır.

    Stres ve Hamilelik İlişkisi

    Özellikle alternatif bebek dünyaya getirme yollarını deneyen çiftler için tedavi sürecinde stres gebeliği engelleyen en önemli nedenler arasındadır. Özellikle  çiftlerin çevresindeki insanların yaklaşımı stresi tetikleyici bir etkiye sahip. Bu yüzden çiftler tedavi sürecinde ya da çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde çevreleriyle paylaşmamalıdır.

    Stres  beyindeki hipotalamus isimli iştah duygularını düzenleyen bezleri etkileyerek beslenme faktörünüze dolaylı etkide bulunabilir.  Böyle bir durumda yumurtalama döneminde yumurtalıkların sağlıklı şekilde görevini yerine getirmesi zorlaşabilir.  Bu duruma bağlı olarak anne adaylarının hormonlarında dengesizlikler görülebilir ve yumurtalama başarısı olumsuz etkilenebilir.

    Aşırı stres yaşayan kadınlar adet dönemlerinin olması gereken zamandan daha erken ya da daha geç yaşanmasına yol açabilir. Ayrıca bazı kadınlarda adet hiçbir şekilde görülmeyebilir.  Adet düzeniniz bozulduğunda gebe kalma konusundaki çalışmalarınız da olumsuz etkilenebilir.

    Hamilelik sürecinde stresin dönemsel ya da sürekli olması da önemlidir. Günlük yaşamda yaşadığınız kısa süreli stresler gebelik sürecinde sizi olumsuz etkilemeyecektir. Ancak travmatik olaylar sebebiyle ya da  hamilelik mücadelesine bağlı sürekli stres gebelik sürecini olumsuz etkileyecektir. Yoğun stres hamile kalma konusunda sizi olumsuz etkileyecektir.

    Gebelik sürecinde stres tamamen olumsuz bakış açısı yüzünden ortaya çıkar. Bu yüzden gebelik denemelerinizin başarılı olmasını istiyorsanız öncelikle strese karşı doğru hareket etmelisiniz.

    Hamilelik Denemesinde Stresle Nasıl Baş Edilir?

    Stres her zaman baş edebileceğiniz bir duygudur. Size hem duygusal hem de fiziksel olarak olumsuz yansıyacak bu duygudan doğru yaklaşımlarla kolayca uzaklaşabilirsiniz.  Hamilelik denemesinde stresle baş ederken şu yolları kullanabilirsiniz;

    • Psikolojik Destek Alabilirsiniz

    Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler özellikle tüp bebek gibi yöntemler deniyorlarsa psikolojik açıdan da yıpranırlar. Bu duruma bağlı olarak yaşanan stres başarılı hamilelik konusunda önünüzde büyük bir engel olabilir. Bu süreçte psikolojik destek alabilirsiniz. Doktorunuzun yönlendireceği bir psikolog bu dönemde sizi stresten uzaklaştıracak en önemli yardımcılarınız arasındadır.

    Psikolojik destek alacaksanız kesinlikle seanslara çift olarak gitmelisiniz. Unutmayın, hamilelik tek kişilik bir süreç değildir. Çiftler bu dönemde birbirinden güç alarak stresle mücadele edebilir. Çift olarak seanslara düzenli giderseniz çift terapisiyle hamile kalmaya bağlı stresi ortadan kaldırabilirsiniz.

    • Çevrenizle Bu Konuda Detayları Paylaşmayın

    İnsanların günlük hayatta olduğu gibi hamile kalma denemelerinde de en büyük düşmanlarının başında çevre baskısı geliyor. Çocuk sahibi olmak istediğinizi birileriyle paylaştığınızda bu durum üzerinizde baskı oluşturabilir. İnsanlar bu konuda size sürekli sorular sorarsa ya da sizi sıkıştırırsa ister istemez strese gireceksiniz. Bu yüzden gebelik sürecinde çevrenize bu konuda bilgi vermeyin.

    Özellikle tüp bebek tedavisi gibi yöntemleri tercih ediyorsanız çevrenizin bu konuda baskısı daha fazla olabilir. Bu yüzden hamile kalmak isteyen çiftler bu süreç başarıyla sonuçlandıktan sonra çevresine bilgi vermeyi tercih etmelidir.

    • İletişiminizin Güçlü Olduğu Bir Doktor Tercih Edin

    İlk defa çocuk sahibi olacaklar ya da çocuk sahibi olma konusunda bazı sorunları olanlar ister istemez bilgi sahibi olamadıkları için stres yaşayacaktır.  Bu süreçte çiftlerin stresini ortadan kaldıracak olan kişi doğum doktoru olacaktır.  Doktor ve hasta arasındaki iletişim ne kadar kusursuz olursa stres seviyesi de o oranda azalır.

    Hamilelik sürecinde başarılı olmak istiyorsanız ve bu konuda doktor desteği alacaksanız yanında kendinizi rahat hissettiğiniz, sizi rahatlatacak ve iletişiminizin güçlü olduğu bir doktor tercihinde bulunmalısınız. Böylece stres yaşasanız da doktorunuz doğru tedavi desteğiyle ve yönlendirmeyle sizleri stres yönetimi konusunda güçlendirecektir.

    Stres Tüp Bebek Tedavisini Etkiler mi?

    Tüp bebek tedavisi ülkemizde son yıllarda yepyeni uygulamalarla birlikte başarı oranı giderek artan popüler yöntem haline gelmiştir. Önemli sorunlar karşısında da doğru tedavi seçenekleri sayesinde tüp bebekle çocuk sahibi olmanız mümkündür. Tüp bebek tedavisinde öncelikle çocuk sahibi olmanıza engel olan alt nedenler belirlenir. Daha sonra bu soruna yol açan durumlar tedavi edildikten sonra tüp bebek tedavisine başlanır.

    Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

    Stres tüp bebek tedavisinde de engel olacak bir durumdur. Özellikle başarılı yumurtlama olabilmesi için ve çiftlerin bu sürece inanması adına stresten uzaklaşmaları gerekir.  Hem doğal süreçte hem de tüp bebek tedavisinde başarıyı yakalayabilmek için stresle mücadele etme konusunda başarılı olunmalıdır.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız