Yumurta Çatlatma İğnesi
Yumurta çatlatma iğnesi; kısırlık sorununa bağlı tedavi olmak isteyen kadınlarda bebek sahibi olabilmek adına büyüyen foliküllerin çatlamasına ve daha fazla sayıda yumurta oluşmasına yardımcı olan iğnedir. Tüp bebek tedavilerinde döllenme zamanını ayarlamak gerekiyor. Yumurtanın olgunlaşmasını ve tüplerce tutulmak adına atılmasını sağlayacak çatlatma iğneleri kullanılır. Normal şartlarda vücut çatlatma hormonunu kendiliğinden üretir. Ancak tüp bebek tedavilerinde bu hormon dışarıdan verilir ya da bu hormonun üretilmesini sağlayacak ilaçlar kullanılır.
Kadınlarda en çok karşılaşılan doğurganlık sorunlarından biri yumurtalıktır. Kadınların üreme hücreleri yumurtalıklar vasıtasıyla oluşur. Çatlatma iğnesi uygulayarak yumurtlama sürecinde ortaya çıkabilecek tüm sorunların aşılması hedeflenir. Yumurta çatlatma iğnesini ülkemizde birçok sağlık kuruluşunda yaptırabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinde ana amaç yumurtalıkların geliştirilmesi aşamasıdır. Bu yüzden yüksek doz ilaçlar uygulanarak birden fazla yumurtanın üremesi hedeflenir. Yumurtalıklar adetin ikinci günü uyarılmaya başlar. Bu süreçte 10 gün kadar ilaç uygulanır. Ayrıca bu sürede birkaç defa ultrasonografi takibi ile yumurtaların gelişme durumu yakından izlenir. Olgunlaşan yumurtalar 20 mm kadar büyüdüğünde yumurta çatlama iğnesi adı verilen ilaçlar uygulanır.
İçerikler:
Yumurta çatlatma iğnesi neden yapılır?
Kadınlarda doğurganlık durumunun devam edebilmesi adına tüm sistem takip edilerek belli bir plana göre ilerlemelidir. Yumurta çatlamazsa yumurta hücreleri salınamaz. Buna bağlı olarak hücreler spermle bir araya gelemez de gebelik de oluşamaz. Bu sorunların önüne geçebilmek için yumurta çatlatma iğnesi isimli ilaç anne adaylarına verilir.
Çatlama olduğu anda kişinin gebe kalma olasılığı yükselir. Kısırlık sorunlarının tedavisinde yumurta çatlatma iğneleri çok kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu iğneler kadın vücudunun standart ritmine uygun çalışma prensibine sahiptir. İlacın içeriğinde ise hCG hormonu bulunmaktadır. Ayrıca iğneler vücudumuzdaki LH hormonu ile eş değer olarak çalışır.
Yumurtlama problemlerinde yumurtanın oluşması ya da büyümesi aşamalarında bazı bozulmalar görülebilir. Olgunlaşmış bir folikülde bulunan yumurtanın çatlamasına engel bir durum yoktur. Belirli zamanda beraberlik önerildiğinde, aşılama gerçekleştirildiğinde ya da yumurtalar atılmadan hemen önce toplanacaksa folikül 20 mm kadar büyüdükten sonra çatlatma iğneler verilir. Bu iğnelerin verilmesinden sonra 36 saat geçtiğinde yapılacak işlem gerçekleştirilir.
Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?
Doğal süreçte yumurtlama aylık döngünün ortasına doğru gerçekleşir. Yani bu süre östrojen ve LH hormonlarının yükseldiği ana denge gelir. Yumurtlama olay gerçekleştikten sonra 24 saat içinde östrojen türü olan estradiol ve LH hormon seviyesi en yükseğe çıkar. Yumurtalar yeterli olgunluğa geldikten sonra 36 geçtiğinde yumurta çatlaması olur.
Yumurta çatlatma iğneleri yumurtalar belli olgunluğa ulaştıktan hemen sonra uygulanmalıdır. Her anne adayında adet döngüsü ve yumurtlama zamanı farklıdır. Bu yüzden de işlemin yapılacağı gün değişebilir. Düzenli kan tahlili ve ultrason yaparak süreç gözlemlenmeli ve yumurtanın olgunlaşma süreci her zaman takip edilmelidir.
Yumurtalar yeterli olacak kadar olgunlaşmadan yumurta çatlatma iğnesi yapmak yanlış olur. Bu süreçte iğne uygulansa da başarı yakalanamaz. Her kadında adet süreci farklı zamanda olduğu için işleme belli bir gün ya da zaman verilemez. Yapılan tetkiklerle sürecin takip edilmesi gerekir.
Yumurta çatlatma iğnesi içindeki HCG hormonu gebelik testinde ölçülen temel hormonlardandır. Bu hormon da LH hormonu gibi yumurtlamayı sağlayan hormonları harekete geçirecektir. Bu hormon yumurtanın çatlamasını sağlar. İğnenin yapılmasından 36 saat kadar sonra yumurtlama oluşur.
İlginizi çekebilir: Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?
Yumurta çatlatma iğnesi tetkikler sırasında doktorunuzun uygun gördüğü zaman yapılır. Nasıl yapılacağı da iğnenin prospektüsünde bulunmaktadır. Doktorunuz iğneyi uygulamadan önce size süreç ve işlemler hakkında detaylı bilgi verir. Çatlatma iğnesi kalçadan, cilt altına, göbeğin alt kısmındaki deri altına, üst kolun arka bölümüne yapılabilir.
Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat kadar sonra çatlama oluşur. Bu yüzden doğal yöntemlerle gebeliği mümkün olmayan kadınlar çatlatma iğnesinden sonra birkaç gün düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelidir. Bu durum gebe kalma ihtimalini arttırır. Tüp bebek yöntemi tercih ediliyorsa da yumurtalar çatladıktan sonra hemen yumurta toplama uygulaması gerçekleştirilmelidir. Aşılama yöntemi yapılacaksa sperm transferi 36 saat sonrasında yapılmalıdır.
Yumurta çatlatma iğnesi sonrası ağrı olur mu?
Yumurta çatlatma iğnesi birkaç farklı isimle üretiliyor. Bazı iğneler kalça kısmından direkt kas içine enjekte edilmektedir. Bazı iğneler de kol ya da karın bölgesinden cilt altına yapılır. İğne yapılırken ortaya çok kısa süreli bir ağrı çıkar. Ancak her işlemdeki gibi yumurta çatlatma iğnesinin de yan etkileri olabilir.
Çatlatma iğnesi yapılırken sadece iğnenin giriş acısı olur. Bu durum da çok doğaldır. Ancak çok az bir olasılıkla da olsa iğne ucu kılcal damarı zedeleyebilir. Bu durumda iğne yapılan bölgede kan damar dışına çıkarak morarma oluşturabilir. Profesyonel doktorlarda bu sorun yaşanmaz.
Yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri nedir?
Yumurta çatlatma iğnesi belli yan etkileri ortaya çıkabilir. Yumurtanın çatladığını gösteren karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet cinsel isteğin artması, vajinal akıntı gibi belirtiler gayet normal olarak ortaya çıkabilir. Bu etkilere ek olarak kusma, ateş, nefes darlığı ya da mide bulantısı gibi ciddi yan etkiler de olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durumlarda yumurtalıklar aşırı derecede uyarılmış olabilir. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi için adet döneminin geçmesini beklemelisiniz.
Yorumlar