Yumurta Çatlatma İğnesi
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Yumurta Çatlatma İğnesi

    Yumurta Çatlatma İğnesi

    Yumurta çatlatma iğnesi;  kısırlık sorununa bağlı tedavi olmak isteyen kadınlarda bebek sahibi olabilmek adına büyüyen foliküllerin çatlamasına ve daha fazla sayıda yumurta oluşmasına yardımcı olan iğnedir. Tüp bebek tedavilerinde döllenme zamanını ayarlamak gerekiyor. Yumurtanın olgunlaşmasını ve tüplerce tutulmak adına atılmasını sağlayacak çatlatma iğneleri kullanılır. Normal şartlarda vücut çatlatma hormonunu kendiliğinden üretir. Ancak tüp bebek tedavilerinde bu hormon dışarıdan verilir ya da bu hormonun üretilmesini sağlayacak ilaçlar kullanılır.

    Kadınlarda en çok karşılaşılan doğurganlık sorunlarından biri yumurtalıktır. Kadınların üreme hücreleri yumurtalıklar vasıtasıyla oluşur. Çatlatma iğnesi uygulayarak yumurtlama sürecinde ortaya çıkabilecek tüm sorunların aşılması hedeflenir. Yumurta çatlatma iğnesini ülkemizde birçok sağlık kuruluşunda yaptırabilirsiniz.

    Tüp bebek tedavisinde ana amaç yumurtalıkların geliştirilmesi aşamasıdır. Bu yüzden yüksek doz ilaçlar uygulanarak birden fazla yumurtanın üremesi hedeflenir. Yumurtalıklar adetin ikinci günü uyarılmaya başlar. Bu süreçte 10 gün kadar ilaç uygulanır. Ayrıca bu sürede birkaç defa ultrasonografi takibi ile yumurtaların gelişme durumu yakından izlenir. Olgunlaşan yumurtalar 20 mm kadar büyüdüğünde yumurta çatlama iğnesi adı verilen ilaçlar uygulanır.

    Yumurta çatlatma iğnesi neden yapılır?

    Kadınlarda doğurganlık durumunun devam edebilmesi adına tüm sistem takip edilerek belli bir plana göre ilerlemelidir. Yumurta çatlamazsa yumurta hücreleri salınamaz. Buna bağlı olarak hücreler spermle bir araya gelemez de gebelik de oluşamaz. Bu sorunların önüne geçebilmek için yumurta çatlatma iğnesi isimli ilaç anne adaylarına verilir.

    Çatlama olduğu anda kişinin gebe kalma olasılığı yükselir.  Kısırlık sorunlarının tedavisinde yumurta çatlatma iğneleri çok kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu iğneler kadın vücudunun standart ritmine uygun çalışma prensibine sahiptir.  İlacın içeriğinde ise hCG hormonu bulunmaktadır.  Ayrıca iğneler vücudumuzdaki LH hormonu ile eş değer olarak çalışır.

    Yumurtlama problemlerinde yumurtanın oluşması ya da büyümesi aşamalarında bazı bozulmalar görülebilir.  Olgunlaşmış bir folikülde bulunan yumurtanın çatlamasına engel bir durum yoktur. Belirli zamanda beraberlik önerildiğinde, aşılama gerçekleştirildiğinde ya da yumurtalar atılmadan hemen önce toplanacaksa folikül 20 mm kadar büyüdükten sonra çatlatma iğneler verilir. Bu iğnelerin verilmesinden sonra 36 saat geçtiğinde yapılacak işlem gerçekleştirilir.

    Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

    yumurta catlatma ignesi nasil yapilir

    Doğal süreçte yumurtlama aylık döngünün ortasına doğru gerçekleşir. Yani bu süre östrojen ve LH hormonlarının yükseldiği ana denge gelir. Yumurtlama olay gerçekleştikten sonra 24 saat içinde östrojen türü olan estradiol ve LH hormon seviyesi en yükseğe çıkar. Yumurtalar yeterli olgunluğa geldikten sonra 36 geçtiğinde yumurta çatlaması olur.

    Yumurta çatlatma iğneleri yumurtalar belli olgunluğa ulaştıktan hemen sonra uygulanmalıdır. Her anne adayında adet döngüsü ve yumurtlama zamanı farklıdır. Bu yüzden de işlemin yapılacağı gün değişebilir. Düzenli kan tahlili ve ultrason yaparak süreç gözlemlenmeli ve yumurtanın olgunlaşma süreci her zaman takip edilmelidir.

    Yumurtalar yeterli olacak kadar olgunlaşmadan yumurta çatlatma iğnesi yapmak yanlış olur. Bu süreçte iğne uygulansa da başarı yakalanamaz. Her kadında adet süreci farklı zamanda olduğu için işleme belli bir gün ya da zaman verilemez.  Yapılan tetkiklerle sürecin takip edilmesi gerekir.

    Yumurta çatlatma iğnesi içindeki HCG hormonu gebelik testinde ölçülen temel hormonlardandır. Bu hormon da LH hormonu gibi yumurtlamayı sağlayan hormonları harekete geçirecektir. Bu hormon yumurtanın çatlamasını sağlar. İğnenin yapılmasından 36 saat kadar sonra yumurtlama oluşur.

    İlginizi çekebilir: Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

    Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

    Yumurta çatlatma iğnesi tetkikler sırasında doktorunuzun uygun gördüğü zaman yapılır. Nasıl yapılacağı da iğnenin prospektüsünde bulunmaktadır. Doktorunuz iğneyi uygulamadan önce size süreç ve işlemler hakkında detaylı bilgi verir. Çatlatma iğnesi kalçadan, cilt altına, göbeğin alt kısmındaki deri altına, üst kolun arka bölümüne yapılabilir.

    Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat kadar sonra çatlama oluşur. Bu yüzden doğal yöntemlerle gebeliği mümkün olmayan kadınlar çatlatma iğnesinden sonra birkaç gün düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelidir. Bu durum gebe kalma ihtimalini arttırır.  Tüp bebek yöntemi tercih ediliyorsa da yumurtalar çatladıktan sonra hemen yumurta toplama uygulaması gerçekleştirilmelidir. Aşılama yöntemi yapılacaksa sperm transferi 36 saat sonrasında yapılmalıdır.

    Yumurta çatlatma iğnesi sonrası ağrı olur mu?

    Yumurta çatlatma iğnesi birkaç farklı isimle üretiliyor. Bazı iğneler kalça kısmından direkt kas içine enjekte edilmektedir. Bazı iğneler de kol ya da karın bölgesinden cilt altına yapılır. İğne yapılırken ortaya çok kısa süreli bir ağrı çıkar. Ancak her işlemdeki gibi yumurta çatlatma iğnesinin de yan etkileri olabilir.

    Çatlatma iğnesi yapılırken sadece iğnenin giriş acısı olur. Bu durum da çok doğaldır. Ancak çok az bir olasılıkla da olsa iğne ucu kılcal damarı zedeleyebilir. Bu durumda iğne yapılan bölgede kan damar dışına çıkarak morarma oluşturabilir. Profesyonel doktorlarda bu sorun yaşanmaz.

    Yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri nedir?

    Yumurta çatlatma iğnesi belli yan etkileri ortaya çıkabilir. Yumurtanın çatladığını gösteren karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet cinsel isteğin artması, vajinal akıntı gibi belirtiler gayet normal olarak ortaya çıkabilir. Bu etkilere ek olarak kusma, ateş, nefes darlığı ya da mide bulantısı gibi ciddi yan etkiler de olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durumlarda yumurtalıklar aşırı derecede uyarılmış olabilir. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi için adet döneminin geçmesini beklemelisiniz.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    • Saliha Sarıkaya

      Doktora gittim klomen hap vermişti, klomen kullanmaya adetimin 5. günü başlamıştım. İlacı kullandıktan sonra doktoruma tekrar gittim, doktorum sol yumurtan 18mm olmuş dedi, güzel dedi, sağ da güzel dedi. Avitrella iğnesi verdi. 08.12.2021 tarihinde iğnemi vuruldum, gece de eşimle birlikte olduk ve bugün kasık ağrım oluyor. Bu normal mi? Gebe kalma durumu olmaya mı başladı? İğneden 2 gün önce kahverengi ama kan şeklinde lekelenme oldu. Neden böyle olmuştur?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Henüz gebelik olmuştur demek için erken olabilir, adet döneminiz gecikirse test yapıp öğrenebilirsiniz.

    • Canan İnanç

      İyi günler, ben 38 yaşındayım. AMH testi yaptırdım sonuç 2.38 çıktı. Ben yumurta çatlatma iğnesi yaptırmak istiyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim 🙏 Gerçekten çok yoruldum.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Selamlar, +90 541 857 85 94 bu iletişim numarasından bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

    • Merve yslsma

      Merhaba iyi günler ben 10 aylık evliyim adet düzensizliğim var adetten sonra ara kanamalarım oluyor sürekli doktor sağlıklısın hormonlarda da sıkıntı yok dedi ama çocuğum olmuyor nedeni nedir hocam

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Sizinle görüşüp gerekli tepkileri yaptırıp görmeden bilemeyiz, sevgiler.

    • Nesibe sonkur

      Merhaba bende polikistik over sendromu var ilk gebeliğim klomen ile oldu ama iğne vurulmamıştım düşükle sonuçlandı 2. gebeliğim kendiliğinden oldu kürtaj olmak zorunda kaldım genetik terslerle kan pıhtılaşması olduğunu öğrendim coraspin kullanıyorum ve klomene tekrar başladım ayın 3’ünde ovitralle iğnesi vuruldum baş ağrısı halsizlik bulanık görme gibi olaylar meydana geldi acaba iğne ya da ilaçlar yan etki yapmış olabilir mi?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Sizi görmeden bilemeyiz sürecinizi takip eden doktorunuza danışmanız sağlıklı olacaktır.

    • Seda yılmaz

      Merhaba, iyi günler hocam. Doktor önce bana femare ve gonalf300mm, sağda 5 yumurtam solda ise 1 yumurtam gelişmişti ve sonrasında ovitrella verdi. Bugün adetimin 18. günü kasık ağrılarım var. Neyden acaba anlayamadım hocam bana yardımcı olur musuz?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        İlaçların etkisi olabilir fakat görmeden bilemeyiz.

    • Melek yıldız

      Merhaba, 35 yaşındayım ve 2 çocuğum var. 3. Çocuğu istiyoruz fakat önceki ay adet gecikmesi yaşadım. Doktora gittim yumurtam çatlamamış, ilaç verdi kullandım adet oldum. Bu ay tekrar gecikmem var acaba hamile miyim?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Beklenen adet döngünüz 1 hafta geciktiği takdirde idrar veya kan testi yaparak hamilelik durumunuzu öğrenebilirsiniz.

    • Burcu şimşek

      Mrb hocam ben bir yıl dört aydır evliyim hamile kalamıyorum doktora gittim rahimde yumurtalıklarında gayet iyi temiz diyor eşim ovitrelle kullandı bende kullansam sorun olur mu acaba?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmeniz faydalı olur.

    • Arzu Kuş

      Merhaba Ayşe Hanım, ben ovitrelle çatlatma iğnesini vurulalı 10 gün oluyor ve hamileliğe dair tüm belirtileri yaşıyorum, kasık ağrısı, halsizlik vb. bugün sabah dayanamayıp test yaptım ve bayağı belli hafif silik bir çizgi oldu, acaba hamilemiyim?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Beklediğiniz adet tarihini baza alarak gecikme durumuna göre test yapınız.

    • Kadriye Maltas

      Merhaba 2. hamileliğim olacak 5 sene gecti 4 kere klomen kullandım olmadı 1 sene olmak üzere doktorumuz çatlatma iğnesi vermedi direk aşılamaya yönlendirdi bende gitmedim yumurtan çatlamıyor dedi ne yapmamız gerek tesekkürler.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Doktorunuzun söylediği şekilde ilerlemeniz sağlıklı olacaktır sürecinizi bilen kendisidir.

    • Elvan oğur

      Yaklaşık 4 yıl önce tüp bebek tedavisi olduk ama eşimin ameliyatı başarısız geçtiği için tedavimiz yarım kaldı. Yumurtalıklarım içimde çatladı ve sonrasında göbeğimde şişlik oluştu patlayacak gibi oluyorum bazen.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Süreçle ilgili sizi görmeden bir şey diyemem, muayene olunuz.

    • zeynep başkan

      Merhaba hocam bende iki ay önce 2 defa adet oldum. Doktora gittim bana polikistik over var dedi doğum kontrol hapı verdi kullandım süresi bitti ama hamile kalamıyorum çok istiyorum ama olmuyor kafam da hep o var ondan dolayı mı bilmiyorum ama çatlama iğnesi olsam olur mu adetlerim hemen hemen düzenli ama 3 gün oluyorum kürtaj olmadan önce 5 gün oluyordum kürtaj olduktan sonra gün sayım azaldı ondan da olur mu bilemiyorum.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Bu tarz süreçlerde kişiyi muayene etmeden nasıl bir yol izleyeceğimize uzaktan karar veremiyoruz. Sizi muayene ettikten sonra sürece göre bir yol izlemek daha sağlıklı olacaktır.

    Bir yorum yazınız