Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?
Anne olmak her yaşta çok özel bir duygudur. Günümüzde kadınlar çalışma hayatına girdiği için artık evliliklerini daha ilerleyen yaşlara taşıyorlar. Bu yüzden bazı kadınlar ilerleyen yaşlarda da anne olmak istiyor. Bu süreçte de kaç yaşına kadar hamile kalınabileceği en çok merak edilen soruların başında geliyor.
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur. İlerleyen yaşlarda da hamile kalabilirsiniz. Ancak hamilelik için bazı yaşlar daha uygundur.
Kadınlarda 20 ile 35 yaş arası hamilelik için en güvenli yaş aralığı olarak tanımlanmaktadır. 35 yaş üstü kadınlar da kolayca hamile kalabilirler. Ama ilerleyen yaşlarda hamilelik süreci biraz daha karmaşık bir hale gelir. Çünkü kadınlarda infertilite sorunları yaşa bağlı olarak arttığı için hamile kalmak için ihtiyaç olan süre daha fazla olur.
Kadınlar hayatı boyunca yumurta kaynağına sahip olamazlar. Erkeklerde durum farklıdır. Bir erkek ömür boyu sperm üretebilir. Kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde değişken oranda ve kalitede yumurtalamayı sürdürür. Bu yüzden ilerleyen yaşlarda hamile kalma şansı azalır. Kadınlarda menopoz dönemi öncesi hamile kalma olasılığı her zaman yüksektir.
Anne olmak isteyen bir kadının hamile kalma ihtimalini bazı fizyolojik olgulara bakarak anlamak mümkündür. Bunun için bir uzman gerekli tetkikleri ve muayeneyi yapmalıdır. Ayrıca ilerleyen yaşlarda yaşanan hamileliklerde yaşanacak genetik riskler için de testler yapılmalıdır. Bu durumda fetüste genetik mutasyona bakılmalıdır.
İçerikler:
İlerleyen yaşlarda doğurganlık nasıl korunur?
Tüm uzmanların da söylediği gibi ilerleyen yaşa bağlı olarak kadınların gebe kalma ihtimali azalır. Ancak ilerleyen yaşlara rağmen doğurganlık gücü korunabilir. Bunun için en çok tercih edilen yöntemlerin başında yumurta toplama ya da dondurma yöntemleri geliyor. Bu yöntemlerle anne adayından doğurmaya uygun yumurtalar daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Bu yöntemler özellikler ilerleyen yaşlarda anne olmak isteyen kadınların çok tercih ettiği bir yöntemdir.
Embriyo dondurma işleminde yumurta ve sperm dondurulur ve saklanır. Destek aldığınız uzman sizler tercih ettiğiniz anda dondurulan sperm ve yumurtayı alarak rahme aktarımını yapar ve gebeliği başlatır. İlerleyen yaşlarda doğurganlığı korumak için tercih edilen yöntemlerden bir diğeri tüp bebek tedavisi olacaktır. bu tedavide özel olarak kullanılan yöntemler sayesinde sorununuza göre en kaliteli sperm ve yumurta hücreleri döllenebilir.
Son dönemde hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan gelişmeler kadınların anne olmasını sağlayabilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda hamileliğin sürdürülmesi biraz zahmetli bir süreç olacaktır. Bunun için anne adayının rahminin uygun şartları taşıması ve doğuma engel olacak bir sağlık sorununun olmaması gerekiyor.
İlerleyen yaşlarda hamile kalma olasılığı nasıl artar?
Her adın yaşı önemli olmaksızın hamile kalma şansını yükseltebilir ve sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için birtakım uygulamaları hayata geçirebilir. Şimdi sizlere özellikle ilerleyen yaşlarda hamile kalma şansınızı arttıracak bazı öneriler vereceğiz.
Hamile kalma olasılığını arttıracak öneriler şu şekildedir;
- Öncelikle genel sağlık kontrolü yaptırın. Hamilelik öncesinde gebe kalmaya engel olacak tüm sorunlar doktorunuz tarafından incelenir. Tıbbi geçmişiniz, kullandığınız ilaçlar ve aile hikayesi bu süreçte değerlendirilmelidir.
- Kafein tüketimini azaltmanız hamile kalma olasılığını arttırabilir.
- Alkol ve sigara hamile kalma yaşını düşürür. Bu yüzden sigara ve alkolü kullanmazsanız ya da bırakırsanız ilerleyen yaşlarda hamile kalma olasılığını güçlendirebilirsiniz.
- Hamile kalmak için sağlıklı kilo aralığı çok önemlidir. Bu yüzden özellikle ilerleyen yaşlarda dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında sağlıklı kilonuzu koruyun.
- İlerleyen yaşlarda da her zaman bazal vücut ısısı, servikal sıvı gibi doğurganlığa belirti olabilecek unsurları takip edin.
- Yumurta kalitenizi arttırabilmek adına doktor gözetiminde folik asit takviyesi alın.
- Hamile kalabilmek için her şeyden önce zihin olarak hazır olmanız gerekiyor. Bu yüzden olumsuz düşüncelerden uzaklaşın ve stresi yaşamınızdan uzak tutun.
Yukarıda belirttiğimiz tüm öneriler her yaşta gebe kalma olasılığını arttıracak unsurların başında gelmektedir.
Yaş doğurganlık ilişkisi
Kadınların yumurtalarında doğmadan önce altı milyonun üzerinde yumurta bulunur. Bahsettiğimiz yumurtalar sürekli parçalanmaya maruz kalır. Ergenlik dönemine girmeyle birlikte ortalama 300 bin tane kadar kalır. Kadınlar hayatı boyunca 500 kadar yumurtlar. Bu da çok yeterli bir miktardır. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda yumurta parçalanma süreci daha hızlı hale gelir. Kadınlarda menopoz süreci başladığında tüm yumurtalar sona erer.
Menopoz öncesinde 2 yıl kadar süren premenopozal adlı bir dönem vardır. Bu dönemde yumurtlama sistemi bazı sorunlarla karşılaşır. Yumurtalar serbest bırakılsa da döllenecek kaliteyi yakalayamaz. Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Kadınlarda yaş ilerlemesine bağlı olarak yumurtalıklar yumurta bırakmamaya başlar ya da yumurtalıklarda bulunan yumurta miktarı azalır. Yumurtaların kalitesi de düşer. Ayrıca ilerleyen yaşlarda düşük olma riski de daha yüksektir.
İlerleyen yaşlarda hamile kalabilme konusunu netleştirmek için bir uzmana başvurmak en doğru yöntem olacaktır.
Yorumlar