Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek
Çocuk sahibi olmak birçok çiftin hayalidir. Bu konuda başarılı olamayan çok sayıda çift bulunmaktadır. Çocuk sahibi olma konusunda başarısız olduysanız tüp bebek tedavisi çok önemli bir tedavi seçeneğidir. Birçok kombine uygulamayı barındıran bu tedavi süreci kısırlık sorunu olanların dahi tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmasını sağlamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde başarılı olamadığınızda tekrar deneyebilirsiniz. Bu süreçte fiziksel engellerin yanında psikolojik engeller de önemlidir. Çiftler bu süreçte yoğun olarak stres, gerginlik, öfke, depresyon, kaygı, umutsuzluk gibi duygularla mücadele etmek zorundadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde psikolojik destek en az fiziksel destek kadar önemlidir. Gebelik sürecinin başarılı bir şekilde başlatmak isteyen çiftler başarı oranını arttırabilmek adına psikolojik olarak da destek almalıdır.
Tüp bebek tedavisi sürecinde çiftler başarılı olabilmek için doktorlarının yönlendirmesiyle uzman psikologlardan psikolojik destek almaktadır. Tüp bebek tedavisinde hem erkeğe hem de kadına büyük rol düşer. Erkek her süreçte eşine büyük bir destek olmalıdır. Bu tedavi bir süreç olduğu için psikolojik olarak da güçlü olmak gerekir.
Bu içeriğimizi okudunuz mu: Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
İçerikler:
Kimler Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek Alabilir?
Tüp bebek tedavisinde kadınlarda çok sayıda psikolojik sorun görülür. Bu süreçte kadınlar mantıksız olan birçok düşünceyi akıllarına getirmeye engel olamazlar. Bu süreçte çocuk sahibi olma konusunda birçok deneme yapmış kadınlar tükenmişlik ve umutsuzluk hissetmektedir. Hayatındaki boşluğu çocukla doldurabileceğine inanan kişiler bu süreçte depresif duygulara düşebilirler.
Tüp bebek tedavisinde psikologların en önemli görevlerinden biri tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının mantıksız düşünüşlerini ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu duygular ortadan kalkmazsa kaygı, endişe, stres, korku ya da tükenmişlik duygusundan kurtulamazsınız. Olumsuz duygular kadınların tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen önemli bir etmendir.
Tüp bebek tedavisi içinde bulunan kadınlar çocuk sahibi olma konusunda tüm yükü kendi üzerlerinde hissedebilirler. Yaşanan olumsuzlukların kendi bedenleri yüzünden olduğuna yönelik bir his oluşturabilirler. Bu durum kendilerini değersiz hissetmelerine ve yetersizlik hissine kapılmalarına yol açabilir. Bu durumda kadınların kendilerini değerli hissetmesi üzerine eğilmek gerekir.
Kadınlarda eksiklik ve değersizlik hissi yoğun olarak görülürse tüp bebek tedavisi başarılı olsa ve çocuk sahibi olsalar da devam etmektedir. Bu duruma bağlı olarak doğum sonrası depresyonlar görülebilir. Psikologlar bu dönemde mutlaka kadınların kendisini değerli hissetmesi üzerine eğilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek Ne Zaman Alınır?
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmayı denemiş ancak başarılı olamamış birçok çiftin umududur. Hem erkeğe hem de kadına bağlı birçok sorun karşısında tüp bebek uygulamaları çocuk sahibi olabilmenin önünü açmaktadır. Ancak bu dönem çiftler için çok yıpratıcı olabilir. Çiftler bu dönemde birçok olumsuzluk yaşayabilir ve psikolojik açıdan desteğe ihtiyaç duyabilirler.
Tüp bebek tedavisinin her aşamasında psikolojik destek alabilirsiniz. Birçok çift doktorunun süreci sonuna kadar takip etmesi sebebiyle psikolojik desteği almayı düşünmez. Ancak ara ara da olsa psikolojik destek almak çiftleri olumlu yönde etkileyecektir.
Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisi boyunca hiç psikolojik destek almayan çiftlerin, psikolojik destek almış çiftlerden daha mutlu, motivasyonlu ve iç huzurlu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu süreçte psikolojik destek alan çiftlerde tüp bebek tedavisinin başarılı olma oranı daha yüksektir.
Tüp bebek tedavisine başlamaya karar verdiğiniz andan doğumun olacağı ana kadar seanslar halinde psikoloji destek alabilirsiniz. Ülkemizde tüp bebek tedavisinin yanında bu süreçte psikolojik destek verebilecek çok sayıda başarılı psikolog olduğunu da belirtelim.
Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Konularda Psikolojik Destek Verilir?
Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek verilen konular farklıdır. Bu süreçte çiftlere verilen psikolojik destek konuları şu şekilde sıralanabilir;
-
Stresle Baş Etme:
Tüp bebek tedavisi stresli bir süreçtir. Çiftler tedavi sırasında çevre baskısıyla da beraber yoğun bir stres yaşayabilirler. Psikolojik destek stresle mücadele etmenizi sağlar ve başarı oranını arttırır.
Burayı okumanızda fayda var: Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?
-
Kaygıyı Azaltma:
Kaygı düzeyi tüp bebek tedavisinde çok önemlidir. Kaygının yokluğu da aşırı olması da çiftleri psikolojik açıdan olumsuz etkileyecektir. Çiftler kaygı düzeyini azaltmak ve kontrol altına alabilmek için tedavi boyunca psikolojik destek alabilir.
-
Değersizlik Hissiyle Mücadele:
Özellikle kadınlar tüp bebek tedavisi sürecinde değersizlik hissiyle karşı karşıya kalabilir. Değersizlik hissine karşı bir önlem alınmazsa tedavi başarılı olsa da sonraki süreçte kadınlar depresyon sorunları yaşayabilir.
-
Eşler Arasında İletişim:
Tüp bebek tedavisi süreci sadece kadının katıldığı bir tedavi olarak düşünülmemelidir. Bu süreç bir çift işidir. Çiftler tedaviden psikolojik olarak en az etkilenmek için birbirine destek olmalıdır. Bunun için de çiftlerin olumlu iletişim kurması gerekir. Doğru iletişim teknikleri konusunda psikolojik destek alabilirsiniz.
-
Olumlu Düşünce Geliştirme:
Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek başarılı olursa olumlu düşünce gelişmesine yardımcı olur. Ne kadar olumlu düşünürseniz tedavinin başarılı olma olasılığını da arttırırsınız.
-
Başarısızlık Duygusunu Kontrol Etme:
Tüp bebek tedavisi başarısız olabilir. Bu durumda tekrar deneyebilirsiniz. Çiftler bu süreçte başarısız olduklarında başarısızlık duygusuna kapılabilirler. Bu durum tedaviyi olumsuz etkiler. Bu yüzden başarısızlıkla mücadele etmeniz gerekir.
-
Depresyonla Mücadele:
Tüp bebek tedavisi çiftlerin depresyon sorunları yaşamasına yol açabilirsiniz. Tedavi sürecinde psikologla geçirdiğiniz seanslar depresyonla baş edebilmenize yardımcı olur. Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek çiftler için çok faydalıdır.
Yorumlar