Kapalı-Laparoskopik Miyom Ameliyatları
Miyomlar, çoğu zaman herhangi bir problem meydana getirmeyen oluşumlardır. Ancak, çıkarılması gereken miyomların bulunması durumunda uygun cerrahi yöntemin seçilmesi gerekir. Miyomektomi olarak da bilinen kapalı-laparoskopik miyom ameliyatları, teknolojik gelişmelerle donatılmış olan oldukça başarılı prosedürlerdir.
İçerikler:
Miyom nedir, türleri nelerdir?
Miyomlar, rahimin düz kas tabakasından kaynaklanan ve hormonlara duyarlı olarak gelişen iyi huylu tümörlerdir. Doğurganlık dönemindeki kadınların yaklaşık %25’ini etkileyen yaygın bir problemdir. Büyüme hormonu veya insan plasental laktojen ile birlikte artan östrojen uyarımı, miyom oluşumlarının temel nedenidir. Progesteron, miyomları engelliyor gibi görünse de belirli koşullar altında büyümelerini teşvik edebilir.
Burayı okumanızda fayda var: MİYOMLAR
Miyomlar birkaç farklı yerde oluşabilir ve bulunduğu bölgeye göre isimlendirilir:
- Rahimin kas duvarı içerisinde bulunan miyomlar intramural,
- Rahimin dış yüzeyinde oluşan miyomlar subserozal,
- Rahimin dış yüzeyine bağlı bir sap üzerinde gelişen miyomlar pedinküllü,
- Rahim boşluğunda bulunan miyomlar ise submukozal olarak bilinir.
Nadir olarak miyomlar geniş ligament, rahim ağzı veya vajinada ortaya çıkabilir.
Miyom belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda miyomlar küçük boyuttadır ve rahatsız edici belirtilere neden olmamaktadır. Bununla birlikte, bazı kadınlarda miyomlar büyüklüğü, sayısı ve bulunduğu yer nedeniyle sorunlara neden olabilir.
Sık görülen belirtiler şöyledir:
- Daha uzun süreli, sık ve ağrılı adet dönemleri,
- Şiddetli adet ağrısı veya kramplar,
- Menstrüasyon dışındaki zamanlarda oluşan vajinal kanamalar,
- Şiddetli kan kaybı nedeniyle oluşan anemi,
- Karın ve sırt bölgelerinde ağrı,
- Cinsel ilişki esnasında acı,
- Vajinada basınç hissi,
- Kabızlık veya zor bağırsak hareketleri,
- İdrar yapmada zorluk veya sık idrara çıkma,
- Büyümüş rahim ve karın
- Tekrarlayan düşükler,
- Kısırlık
Kapalı-laparoskopik miyom ameliyatları nedir?
Miyomektomi, rahime herhangi bir zarar vermeden miyomlarının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ancak, ameliyattan sonra yeni miyomlar gelişebilir. Böyle bir durumda daha fazla ameliyat gerekebilir. Bazı miyomektomi ameliyatları açık karın cerrahisi olarak gerçekleştirilse de, laparoskop kullanarak yapılan operasyonlar ile daha iyi sonuçlar elde ettiği bilinmektedir. Ameliyat öncesinde yapılan MRI görüntülemesi miyomların boyutunun, sayısının ve yerinin tespit edilmesine olanak tanır. Gelişmiş görüntüleme teknikleri tedavi planlamasına yardımcı olur; hastaya histeroskopik miyomektomi veya laparoskopik miyomektomi gibi daha az invaziv alternatifler sunulabilir.
Kapalı-laparoskopik miyom ameliyatları nasıl yapılır?
Kapalı olarak tabir edilen ve daha az cerrahi teknikler gerektiren miyomektomi ameliyatları üç farklı yöntemle yapılabilir:
- Laparoskopik miyomektomi: Laparoskopik miyomektomi sırasında ilk olarak çalışma alanı yaratmak için karın karbondioksit gazı ile şişirilir. Cerrah tarafından göbek veya alt karın bölgesinde her biri yaklaşık bir santimetre boyutunda birkaç kesi yapılır. Bu kesiler port adı verilen laparoskop aletlerinin yerleştirilmesine olanak tanır. Laparoskop yardımıyla miyomlar çıkarılır ve cilt onarılır. Operasyon, miyom sayısına ve boyutlarına bağlı olarak iki ila dört saat sürebilir. Laparoskopik miyomektomi sonrasında, hasta genellikle bir gece hastanede gözlem altında tutulur. İyileşme süresi yaklaşık 2-3 haftadır.
- Histeroskopik miyomektomi: Histeroskopik miyomektomi, herhangi bir kesi yapılmadan miyomların çıkarılması için geliştirilmiştir. Prosedür, özellikle submukozal miyomlarda yararlıdır. Bu miyomlar sıklıkla ciddi kanamaya ve anemiye neden olurken histeroskopik yaklaşımla kolayca tespit edilir ve çıkarılabilir.
Operasyon sırasında vajina ve rahim ağzı yoluyla, rahime uzun bir kamera ve ışık yerleştirilir. Rahimin içinde miyomlar incelenir, kameraya bağlı olan cihaz kullanılarak miyomlar çıkarılır. Histeroskopik miyomektomi nispeten hızlıdır, genellikle 30 dakikadır sürmektedir. Hastanede yatış gerektirmez ve iyileşme süresi oldukça kısadır.
- Robotik destekli miyomektomi: Robotik destekli miyomektomi, laparoskopik miyomektominin gelişmiş bir türüdür. Uzmanlaşmış aletler cerrah tarafından yönlendirilen robotik kollara bağlanır. Bu ekstra araç, cerrahların hareket özgürlüğünü ve hassasiyetini arttırır, miyomların daha net görülmesini sağlar. Yapılan kesiler ve iyileşme süresi laparoskopik miyomektomi ile benzerdir.
Kapalı-laparoskopik miyom ameliyatlarının avantajları nelerdir?
- Açık miyom ameliyatları esnasında ve sonrasında oluşma ihtimali bulunan kanama riski, laparoskopik cerrahide oldukça azdır. İşlem sırasında kan kaybını kontrol etmek için retroperitoneal diseksiyon yoluyla turnike uygulanması yapılır.
- Doğurganlık döneminde bulunan kadınlar ve özellikle submukozal miyomlar için en ideal yöntemdir.
- Mevcut tüm miyomların çoğu durumda çıkarılmasına izin verir.
- Rahimde çok küçük kesiler yapıldığı için, rahimin zarar görme riski en düşük seviyededir.
- İyileşme süresi, açık cerrahi ile yapılan yönteme oranla oldukça kısadır.
- Kesi ve dikiş sayısının az olması, ameliyat sonrası oluşacak acıyı en aza indirger.
Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki ne zaman yapılabilir?
Laparoskopik miyom ameliyatı olan hastalar, 7 ile 10 gün sonra günlük yaşamlarına geri dönebilmektedir. Ancak, operasyondan sonra en az iki hafta boyunca ve hasta kendini tamamen iyi hissedene kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Miyomektomi sonrasında ilk 3-6 ay boyunca gebelik önerilmediği için, mutlaka bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Rahim sağlıklı olduğu için, kadının hamile kalma şansı ameliyat olmayan kadınlarla aynı düzeyde olacaktır.
Laparoskopik miyom ameliyatı riskli midir?
Herhangi bir cerrahi operasyonda olduğu gibi, laparoskopik miyomektomi de kanama, enfeksiyon veya yakındaki organlarda yaralanma komplikasyonlar görülebilir. Laparoskopik miyomektomi ile başlayan bir miyom çıkarma işleminin, açık cerrahi ile tamamlanması gerekebilir. Miyomektomi sırasında, rahimde önlenemeyen bir kanama görülürse, planlanmamış bir histerektomi yapılabilir. Ancak; tüm bu risklerin görülme oranı oldukça azdır. Miyomektomi operasyonları sonrasında oluşan gebeliklerde, doğumun sezaryen ile yapılması daha uygundur.
Yorumlar