Vajinismusa Rağmen Gebelik Olur mu?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Vajinismusa Rağmen Gebelik Olur mu?

    Vajinismusa Rağmen Gebelik Olur mu?

    Vajinismus ve gebelik terimleri bir araya geldiğinde çok uzak kavramlar olarak görülüyor. Vajinismus sorunu yaşayan çiftler çocuk sahibi olamayacağı düşüncesi içinde oluyor. Çünkü gerçek bir cinsel ilişkiye girmeyen kadınlarda doğal yollarla gebelik olasılığı çok düşük olur. Bir gebelik sürecinin başlaması için yeterli sperm vajinaya bırakılmış olmalı ve tüplerde yumurta ile bir araya gelmesi gerekir. Kadınlarda tam bir birliktelik olmasa da sevişme ile birlikte vulvaya, vajina girişine  boşalan spermler yüzme yeteneğine sahiptir ve gebelik oluşabilir.

    Kısaca vajinismusa rağmen gebelik olur mu sorusunun cevabı evettir. Vajinismus şikayetlerinde tam cinsel birleşme olmadan hamile kalınabilir. Ancak vajinismusdan dolayı cinsel ilişki yaşayamadan gebelik oluşma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle gebelik düşünen vajinismus hastaları öncelikle tedavi sürecini araştırmalı ve tedavi sürecini tamamladıktan sonra çocuk sahibi olmaya karar vermelidir.

    Aynı şekilde vajinismus problemi olan kadınlar gebelik oluşmaz düşüncesi ile çok rahat olmamalıdır. Vajinismus hastalarında altta bir engel olmaması halinde başarılı bir şekilde gebelik ortaya çıkabilir.

    Başlamadan önce: Vajinismus Nedir, Nedenleri Nelerdir?

    Vajinismusta tam bir birleşme olmadan nasıl gebe kalınır?

    Vajinismus vakalarında kadınların yaşadığı korku ve endişeye bağlı olarak tam cinsel birleşme olmaz. Ancak yine de tam cinsel birleşme olmadan da hamilelik ortaya çıkabilir. Tam cinsel birleşme olmadan vajina girişine boşalma yaşandığında burada yer alan meni içindeki spermler yüzme kabiliyeti ile vajene girer ve yumurtaya ulaşabilirler. Burada gebelik olasılığı ortaya çıkar.

    Bunun yanında çiftler vajinismusta yarım ilişki yaşayabilir. Bu durumda penisin belirli bir kısmı vajina içine girer ve bu durumda boşalma olursa gebelik olasılığı dışa boşalmaya göre çok daha yüksek olur. Evlilik boyunca bir defa ya da birkaç kez cinsel ilişkiye giren çiftlerde de vajinismus sonradan ortaya çıksa bile gebelik görülebilir.

    Vajinismusta diğer bir şikayet ise sancılı ve ağrılı cinsel ilişki yaşanmasıdır. Bu nedenle vajinismus çiftleri cinsel ilişki anında ağrı ve acı yaşasa da cinsel birleşme olduğunda vajina içine giren sperm yumurtayı döllerse hamilelik ortaya çıkabilir. Vajinismus çiftleri farklı durumlara bağlı olarak anne baba olma duygusuyla tanışabilirler.

    Vajinismus hastaları için hamilelik tedavisiVajinismusta hamilelik olasılığı nedir?

    Vajinismjus hastaları için çeşitli alternatif tedaviler ile birlikte hamilelik olasılığı yükselir. Vajinismus çiftleri hamilelik için tüp bebek ve aşılama tedavileri gibi seçenekler ile şanslarını arttırabilirler. Ancak  bu tedavi seçenekleri ile birlikte kullanılan ilaçların bazı yan etkileri vardır. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi de belirli bir maliyet gerektirir.

    Vajinismus hastaları için tüp bebek tedavisinde ve aşılama tedavisinde çocuk sahibi olmak mümkün olsa da en doğru yaklaşım öncelikle vajinismus probleminin ortadan kaldırılmasıdır. Vajinismus tedavisi nedenleri doğru saptandığında ve bilimsel teknikler kullanıldığında birkaç seansta ortadan kalkabilir.

    Vajinismus çiftlerde çocuk sahibi olmaya engel değildir. Çünkü direkt olarak bir kısırlık problemi olarak görülmez. Yani vajinismus olan çiftlerin aslında çocuk sahibi olmasına engel bir durum yoktur. Bu nedenle öncelikle cinsel sorun olan vajinismusun çözülmesi ve daha sonra cinsel ilişki deneyimi ile gebelik düşünülmesi en doğru yaklaşım olur.

    Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için maliyet, psikolojik rahatlık ve sağlık açısından öncelikle vajinismus tedavisi için destek alması en doğru yaklaşım olacaktır.

    Gebelikte vajinismus tedavisi yapılır mı?

    Vajinismus hastaları hiçbir cinsel ilişki yaşamadan ve beklemedikleri bir anda gebelik sürprizi ile karşı karşıya kalabilirler. Vajinismus hastalarında gebelik ortaya çıkması durumunda bu rahatsızlık gebelik süreci için hiçbir etkiye sahip değildir. Yani anne adayları vajinismus şikayetleri olsa bile gebelik sürecini konforlu ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirler.

    Kadınlar gebelik sırasında vajinismus tedavisine başvurmak isteyebilir. Gebelik sürecinde vajinismus tedavisinin yapılması elbette mümkündür ve gebelik sürecine hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Tam tersi tedavinin normal doğum şansını arttırıcı etkisi olduğunu söyleyebiliriz Ancak riskli gebelik durumunda vaginismus tedavisi doğumdan sonraya ertelenebilir.

    Hamilelik öncesi vajinismus tedavisi

    Kadınlarda gebelik planlaması düşünülmeye başladığı anda öncelikle gebelik olasılığını zayıflatan ya da engelleyen durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Vajinismus gebeliğin gerçekleşmesine engel bir durum değildir. Yine de bu rahatsızlık gebelik olasılığını en az seviyeye indirir. Çünkü vajinismus hastaları sağlıklı bir cinsel ilişkiye giremez ve gebelik olasılığı düşer.

    Genellikle psikolojik kaynaklı olan vajinismus için gebelik denemelerinde çiftlerin rahat ve stresten uzak olmaları için hamilelik öncesi tedavi uygulanmalıdır.

    Vajinismusta hamilelik olasılığı nedir?

    Vajinismus hastaları için hamilelik olasılığı her zaman vardır. Kadınlarda tam cinsel birleşme olmadan vajina dışına boşalma ile spermlerin içeri girmesiyle oluşabilecek gebelik olasılığı çok düşüktür. Bu duruma gebelik olasılığı %1-2 seviyelerinde belirtilebilir. Bu durum gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelmese de bu durum çok zor yaşanabilecek bir ihtimaldir.

    Bazı vajinismus çiftleri yarı cinsel birleşme yaşayabiliyor. Penis vajina içine belirli bir seviyede girebildiği için çiftlerde gebelik olasılığı çok daha yüksek olur. Yarı cinsel birleşme ile hamilelik olasılığı %50-60’lara kadar çıkabilir. Tabii hamileliğin başarılı olması için birçok değişkenin bir araya gelmesi gerekiyor. Bu nedenle tam bir başarı oranından söz etmek doğru olmaz.

     

    Sıkça Sorulan Sorular

    Vajinismus hastalığı bulunan kişilerde gebeliğin ortaya çıkması için yeterli oranda sperm vajinaya girmelidir. Bu durumda tam birleşme olmasa da vajina dışına boşalan spermler hareket yeteneği ile vajinaya girerek gebelik oluşturabilir.

    Vajinismus tedavisinden sonra korkularını atlatan hastalar normal doğum yapabilir. Bu durumda normal doğum yapmak tamamen hastanın tercihine ve hekimin görüşüne bağlıdır. Normal doğuma bir engel söz konusu değildir.

    Vajinismus tedavisi ortaya çıktığı andan itibaren yapılmalıdır. Özellikle gebelik planı olan çiftlerde bu tedavi gebelik denemeleri öncesi yapılmalıdır.  Doğru tanı ve tedavi ile vajinismus hemen tedavi edilebilir.

    Vajinismus tedavisinden sonra hamile kalma olasılığı aslında değişmez. Yani sperm ve yumurta rezervi kalitesi gibi diğer etmenler süreci etkilemeye devam eder. Vajinismus tedavisinden sonra cinsel birleşme daha rahat olduğu için gebelik denemeleri daha başarılı geçebilir.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız