Yumurtalık Kistleri Gebe Kalmayı Engeller mi?
Kadınlarda vajina bölgesinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Söz konusu sağlık sorunları hakkında birçok soru işareti de söz konusu oluyor. Kadınlarda en büyük problemler arasında yumurtalık kistleri bulunuyor. Bu kistler içinde sıvı dolu olan küçük boyutlu yapılardır. Ortalama 30-40 cm kadar büyüklü küçüklü oluyorlar. Yumurtalık kistleri konusunda en önemli soru işaretleri gebelik planlayan kadınlarda görülüyor. Yumurtalık kistleri gebe kalmayı engeller mi sorusu merak ediliyor. Burada yumurtalık kistlerinden biraz bahsetmemiz gerekiyor.
Öncelikle yumurtalık kistleri kendi içinde belirli türlere sahiptir. Bu kistlerden bazıları gebelik sürecine hiçbir etkide bulunmaz. Ancak bazı yumurtalık kistleri gebeliğe engel olabilir. Yumurtalıklarda bir kitle ortaya çıkaran ve içinde doku bulunan kistler gebeliğe engel olabilirler. Yumurtalık kistlerinin tedavi edilmesi sırasında yumurtalıklar alınabilir ya da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gerçekleşebilir. Bu durumlarda da gebelik ortaya çıkmayabilir.
Kadınlarda en yaygın görülen kist çeşitleri follikül kistleridir. Bu kistler kadınlarda gebelik ortaya çıkmasına engel değildir. Bunun yanında kadınlarda endometriozis doku olarak bilinen iyi huylu kist yapıları da çevre dokulara yapışık olduğunda gebeliği olumsuz etkileyebilir.
İçerikler:
Yumurtalık kisti tedavisinde yumurtalıklar alınırsa gebe kalınır mı?
Yumurtalık kistleri iyi huylu olduğunda genellikle izlenir. Belirli bir boyuta gelmediğinde ve kadınların yaşam konforunu olumsuz etkilemediğinde düzenli kontrollerini yapılması yeterli olur. Kötü huylu oluşumlara dönmeye başlayan kistler için erken dönemlerde tedavi uygulanması gerekiyor. Erken dönemlerde uygulanan tedavilerde de kemoterapi ve radyoterapi uygulanabiliyor.
Kötü huylu oluşum için ilaç ve alternatif tedaviler sonuç vermediğinde daha sıkıntılı bir süreç başlıyor. Burada yumurtalıkların tamamen alınması tek çare olabiliyor. Kadınlarda gebeliğin ortaya çıkabilmesi için yumurtalık olması gerekiyor. Yumurtalıklarda gerçekleşen yumurtlama işlemi sonunda sağlıklı yumurta olmalı ve yeterli rezerv bulunmalıdır. Bu nedenle kadınlarda yumurtalıklar alındığı anda gebelik yeteneği ortadan kalkıyor.
Yumurtalık kistlerinin gebeliğe engel olmaması için düzenli olarak takip edilmesi ve olumsuz bir durum olduğunda yumurtalıklara zarar vermeden erken dönemde tedavi edilmesi gerekiyor. Bu şekilde bir yol izlediğimizde yumurtalık kistleri asla gebelik konusunda olumsuz bir etki oluşturmuyor.
Buraya da bakmak isteyebilirsiniz: Zayıf Yumurtalık Rezervi Nedir?
Hormon nedenli yumurtalık kistleri gebeliğe nasıl etki eder?
Kadınlarda görülen yumurtalık kistlerinin iki yumurtayı kaplayacak boyuta gelmemesi ve yumurta rezervini azaltmaması halinde gebeliğin ortaya çıkmasına engel değildir. Bazı vakalarda çift taraflı kistler olsa da gebelik yaşanabilir. Yumurtalık kisti dışında bulunan tüm yumurtalık dokusu zarar görmediğinde yumurtalıklar gebelik yeteneğini devam ettirir. Bu süreçte aylık olarak görülen çatlama işlemi sorunsuz olarak yaşanabilir.
Kadınların polikistik over sendromu ya da endometriozis sebepli görülen çikolata kistleri hormon etkileşimi ile birbirine bağlı olur. Bu durumda yumurtalıklarda hormonların üretilmesi ve çalışması süreci olumsuz etkilenir. Bu nedenle de hormon üretiminde sorun olduğunda yumurtlama işlemi görülmez ve kadınların gebelik yeteneği ortadan kalkar.
Çiftler gebelik düşünüyorsa ve kist belirtileri varsa öncelikle yumurtalık, rahim ve rahim ağzı muayenelerinin yapılması gerekiyor. Bu adımda gebelik sürecinde tedaviye engel olacak bir durum olup olmadığına bakılabilir. Bu süreçte düzenli smear testi yapılmayan ve vajinal incelemesi olmayan kadınlarda ultrason ile yumurtalıklar incelenir ve rahim muayene edilir. Bu durumda kistler gebeliğe engel oluşturacaksa gebelik planlanmadan evvel yumurtalık kistinin tedavi edilmesi gerekir.
Düzenli yapılan muayeneler ile yumurtalık kistlerinin gebelik için bir engel oluşturup oluşturmadığı erkenden anlaşılabilir. Bu sayede gebelik planları yapacak çiftler erken dönemde tedavi olabilir ve problemler kısa süre içinde ortadan kalkabilir.
İlginizi çekebilir: Yumurtalık Kisti Ameliyatları
Gebelikte yumurtalık kistleri nasıl takip edilir?
Gebelik döneminde kadınlarda yumurtalık kistleri varsa türü ne olursa olsun hepsinin takip süreci birbirinin aynısı olur. Kötü huylu bir kist yapılanması varsa ve tümör belirleyici olarak görülen CA125 değeri fazla çıkarsa bu durumda endişe söz konusudur. Bu süreçte HE 4 isimli gebelik sürecinden etkilenmediği saptanan tümör belirteci de istenir. Bu durumda özellikle endometriozis ve kanser ihtimallerine bakılır. Polikistik over sendromu olması durumunda bir tek gebe kalabilme konusunda bir tedavi uygulanır.
Gebelikle birlikte kistler görülürse hiçbir ekstra takip söz konusu olmaz. Rutin gebelik ile birlikte izleme süreci devam eder. Gerekli tedavi süreçleri gebelik sonrasında belirlenir. Yumurtalık kistleri olan gebeler için tedavi süreci gebelikten sonra kişiye özel olarak planlanır. Bu süreçte doktorun tavsiyeleri ve hastanın yaşam konforuna bakılarak süreç izlenir.
Yumurtalık kisti hamilelik için bir engel midir?
Kadınlarda yumurtalık kistleri her yaşta ve her dönemde görülebilen rahatsızlıklardır. Bu nedenle de gebelik planlayan kadınlar için endişe verici olabilirler. Yumurtalık kistleri gebelik açısından kadınlarda olumsuz bir durum yaşatmaz. Yumurtalık kistleri kronik halde olduğunda anne adayları için gebelik ortaya çıkmasına engel teşkil etmez. Ancak kadınlarda nadir şekilde çikolata kistleri görülebilir. Bu kistler ise gebeliğin ortaya çıkmasına engel olur. Çikolata kisti diğer çevre dokulara yapışık bir konuma gelirse gebelik ortaya çıkmayabilir. Bu durumda gerekli tedavi planı hayata geçirilmelidir. Yumurtalık kistlerinde erken tanı ve tedavi ile düzenli takip gebelik planlarını olumsuz etkilemez. Yumurtalıkların işlevini yitirmesine yol açarsa ya da yumurtalıkların alınması gerekirse bu kistler gebelik için bir engel demektir. Bu durumda bir daha kadınlarda hamilelik yeteneği ortaya çıkmayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yumurtalık kisti tehlikeli midir?
Yumurtalık kisti genellikle iyi huylu yapılardır. Ancak kısırlık şikayetlerine yol açabilir ve karın boşluğunda kanama riski oluştururlar. Bu nedenle tehlikeli bir durum varsa hemen müdahale edilmeli ve sıkıntı yaratmayan kistler düzenli takip edilmelidir.
Yumurtalık kisti olanlar nelere dikkat etmeli?
Yumurtalık kisti olan hastalarda öncelikle takip yapılmalıdır. Hayat konforunu ciddi derecede düşüren şikayetler ortaya çıkarsa mutlaka gerekli müdahaleler yapılmalı ve tedaviler planlanmalıdır.
Yumurtalıklarda kist varsa ne olur?
Yumurtalıklarda kist olan kadınlarda büyük boyutlu ve yayılma eğilimi varsa belirtiler izlenmelidir. Bu süreçte belirtileri azaltmak ve sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için gerekli tedaviler uygulanmalıdır.
Yumurtalık kisti adet ile atılır mı?
Yumurtalık kisti gebelik yoksa adet kanaması ile dışarıya atılabilir. Adet kanaması ile vücuttan atılmayan kistlerde büyüme görülebilir.
Yorumlar