Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Hem kadınlarda hem erkeklerde vücudun en hassas bölgeleri arasında genital bölge bulunuyor. Bu nedenle de genital bölgenin hijyeninin her zaman sağlanması gerekiyor. Özellikle genital bölge temizliği sırasında doğru adımları izlemek ve titiz olmak gerekiyor. Peki, genital bölge temizliği nasıl yapılmalı? Bu yazımızda sizin için vücudun en hassas bölgesi olan genital bölgenin nasıl temizlendiğinden bahsedelim.
Genital bölge temizliği doğru yapılmazsa ve hijyen sağlanmazsa birçok olumsuzluk ortaya çıkar. Özellikle yanma, batma, kaşıntı, koku gibi birçok problem beraberinde gelir. Bu nedenle de kozmetik nedenler de dahi genital bölge her zaman hijyenik kalmalı ve düzenli olarak doğru şekilde temizlenmelidir.
İçerikler:
Her zaman kuru kalması sağlanmalıdır
Genital bölge için en önemli sorunlardan biri bölgenin nemli kalmasıdır. Özellikle duş sonrası bölge ıslak ve nemli kalırsa birçok problem ortaya çıkabilir. Özellikle duştan çıktıktan sonra bölgeyi çok iyi kurulamak gerekir. Bu sayede bölgede ortaya çıkabilecek mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar ortadan kalkabilir. İç çamaşırı ıslak giyilmemeli ve gerekirse fön makinesi ile de genital bölge kurutulmalıdır.
Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir
Genital bölge için en büyük tehlikelerden biri bölgenin özellikle yaz aylarında terlemesidir. Sentetik iç çamaşırı kullanılırsa terleme şikayetleri artacaktır. Bu nedenle kullanılan iç çamaşırlarının mutlaka pamuklu ürünler olması gerekir. Bu sayede genital bölge nefes alabilir ve gün içinde hep kuru kalabilir. Aynı zamanda pantolonların da geniş ve rahatlık açısından dikkat edilmesi daha iyi olur.
Vajinal duş tehlikelidir yerine genital jeller kullanılabilir
Vajinal bölgenin içine su ve sabun kullanıldığında 4.5 olan PH seviyesi yükselir ve enfeksiyon şikayetleri ortaya çıkar. Genital hijyenin önemli bir parçası bölgede PH seviyesinin dengede kalmasıdır. Bu nedenle tazyikli su kullanımı, parmak sokarak sabun ve deterjan ile yıkamak çok büyük tehlikelere yol açar. PH değeri düşeceği için bölgede hijyeni bozacak enfeksiyonlar gelişebilir.
Bunun yerine içinde temizlik ve besleyicilik açısından bileşenler bulunan genital bölge jelleri tercih edilebilir. Özellikle cinsel ilişki sonrası ve regl dönemi sonrası bu jeller bakteri birikimini engeller. Ek olarak PH dengesini sağlayan bu jeller vitamin ve mineral açısından da besleyicidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus jellerin sadece genital bölgenin dışını temizlemede kullanılmasıdır. Jellerin vajina içinde kullanılması sakıncalı olur.
Duş sırasında sabun kullanılmamalıdır
Duşta kullanılan sabunlar genellikle cilt temizliği için üretilen ve önerilen ürünlerdir. Alkali PH’ı olan sabunlar asit PH üzerinde bulunan genital bölgenin florasına zarar verir. Bu durum bölgede mantar enfeksiyonları gibi birçok problemin oluşmasına yol açar. Bu nedenle duş sırasında sadece dış genital alan su ile yıkanabilir. Sabunlar genital bölgenin PH dengesine zarar verir. Bu nedenle de birçok hastalığı ve enfeksiyonu bölgeye davet niteliğindedir.
Sık sık tampon değişikliği yapılmalıdır
Adet dönemi içinde ve yaz aylarında çok sık bir şekilde tampon değişikliği yapılmalıdır. Özellikle adet dönemleri içinde birkaç saatte bir değişiklik yapılmalıdır. Ped ya da tampon uzun süre bölgede kalırsa bakteri oluşumu ve enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda koku şikayetleri de ortaya çıkabilir.
Tüm bunlar yanında kullanılan tamponların irritan madde bulundurmaması ve kokusuz olması gerekir. Genital bölgeye pudra, sprey ve deodorant gibi kişisel bakım ürünleri de PH dengesini bozarak zarar vereceği için kullanılmamalıdır.
İlginizi çekebilir: Tampon Kullanımı Zararlı mı?
Tuvaletten sonra bölge iyi kurulanmalıdır
Tuvalet sonrasında ister küçük ister büyük tuvalet olsun bölgenin çok iyi şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bunun için bol su ile temizlik yapılması gerekiyor. Aynı zamanda temizleme işi mutlaka önden arkaya olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Bölge temizlik sonrası kesinlikle nemli kalmamalıdır. Yumuşak, kokusuz ve beyaz renkli tuvalet kağıtları ile detaylı bir kurulama yapılması gerekir. Aksi halde enfeksiyon ve koku şikayetleri ortaya çıkabilir.
Genital bölgedeki tüyler düzenli olarak alınmalıdır
Genital bölgedeki tüylerin düzenli alınması temizlik açısından çok önemlidir. Bölgedeki tüyler çok uzun olursa bölgede bakteri birikebilir. Aynı zamanda aşırı terleme şikayetleri oluşturarak enfeksiyon durumuna da yol açabilir. Bu nedenle jilet, lazer epilasyon, tüy dökücü ürünler ve ağda gibi yöntemlerle genital bölgedeki tüyler düzenli olarak alınmalıdır.
Cinsel ilişki sonrası genital bölge iyi temizlenmelidir
Cinsel ilişki sırasında genital bölgede terleme olabilir ya da meni kalabilir. Bu durum bölgede bakteri oluşmasına yol açar. Bu nedenle cinsel ilişkiden sonra meni, ter ve vücut salgıları temizlenmelidir. Her cinsel ilişki ya da mastürbasyon sonrası dış genital bölgeyi bol su ile temizlemeli ve genital bölge temizleyici özel ürünlerle yıkama işlemi yapılmalıdır.
Hijyeni olumsuz etkileyen durumlar için genital estetik yapılabilir
Genital bölgede iç dudak uzunluğu, sarkıklığı ve kırışıklığı estetik dışında hijyen açısından da problemlere yol açar. Bu nedenle genital estetik operasyonlar ile bu problemler ortadan kaldırılabilir. Bu sayede bölge enfeksiyonlara karşı daha korumalı hale gelir. Birçok kozmetik operasyon genital bölge temizliği adına yaygınlaşmaktadır.
Genital bölge temizliği nasıl yapılmalı sorusunda en önemli kriter bölgenin düzenli olarak kuru tutulması ve temiz bırakılmasıdır. Aynı zamanda bölgeyi nemlendirecek, terletecek, tahriş edecek her türlü eylemden de kaçınmak gerekir. Tüm bunlara uyulursa genital bölge her zaman hijyenik kalacaktır.
Yorumlar