Naboth Kisti (Rahim Ağzı Kisti) Nedir?
Naboth kisti; rahim ağzı kanalında yer alan salgı bezlerinin ucunda enfeksiyona ya da başka bir sebebe bağlı olarak yaşanan tıkanmaya bağlı içi dolu sıvıdır. Bezlerin gerçekleştirdiği salgı dışarı boşalmadığı için tıkanma bölgesi içi dolu olan küçük bir kesecik oluşmasına yol açar. Ortaya çıkan kesecikler rahim ağzında birden fazla bulunur. Bu keseciklerin çapı 2-10 mm arasında değişmektedir. Kistte yer alan mukus adı verilen yapışkan yapıda bir salgı maddesi vardır.
Rahim ağzı kisti olarak da bilinen bu kistler, özellikle doğum yapmış annelerde daha sık görülmektedir. Bu sorun birçok kadında hiçbir belirti vermez. Doktorlar sadece jinekolojik muayene sırasında yaşanır. Rahim ağzında görülen kistler sık olarak yaşanabilir.
Rahim ağzında bulunan kistler bir kanser belirtisi ya da bir tehdit olmayacaktır. Doğum yapmak ya da rahim ağzının travmaya maruz kalması kadınlarda bu kistlerin görülmesine yol açabilir. Kistlerin rengi beyaz ya da sarı olabilir. Ayrıca yumuşak yapıdadır. Birçok kadında bu kistin belirtileri hiçbir şekilde görülmez.
İçerikler:
Naboth kisti belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kisti gibi sorunlar dış servikal duvarda ortaya çıkar. Sağlığı olumsuz etkileyecek bir belirtileri yoktur. Kistin boyutuna dikkat etmek gerekir. Küçük boyuttaki kistler bir ağrı ya da rahatsızlık oluşturmaz. Ancak çapı 8 cm oranında daha büyük olan kistlerde rahim tümörü ya da rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir.
Naboth kisti belirtileri; periyotlar arasında yaşanan lekelenme ya da kanamalar, kötü koku barındıran vajinal akıntılar, alt karın bölgesinde basınç ya da şişlik oluşması, idrara daha sık çıkmaya başlama, cinsel ilişkiden sonra yaşanan kanama gibi durumlardır. Bu belirtileri birçok kadında ortaya çıkmadan rahim ağzı kisti oluşabilir.
Naboth kisti nedenleri nelerdir?
Rahim ağzında mukus üreten bezler bulunur. Bu bezler cilt tabakasıyla kaplı olur. Nabot kistinin oluşmasına neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Servikal bez, bölgedeki tüm enfeksiyon ya da iltihaplardan korunmak adına yüksek oranda mukus üretebilir. Bu durum da tıkanma ve kist oluşumuna yol açacaktır. Ayrıca cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonlar da serviks yüzeyinde kist geliştirebilir.
- Anne adayında yaşanan hormonsal değişimler rahim ağzı kisti oluşmasına yol açabilir. Bu kistler hormon düzeyinde yaşanan büyük değişimlerde ortaya çıkabilir. Gebelik, doğum ya da menopozda hormon değişiklikleri belirgin olur.
- Rahim ağzını kaplayan dokular yaralanırsa nabot kisti oluşabilir. Vücudumuzda yaralı olan bölgeleri iyileştirmek adına yeni dokular geliştirilir. Ancak dokular çoğalırsa kistler de oluşabilir.
- Rahim ağzı spermin vajinadan rahim ve menstrüel sıvının rahimden vajinaya akışını sağlamak adına açıktır. Gebelik sırasında rahimdeki fetüsün gelişimini sağlamak adına vücut rahim ağzını kapatmaktadır. Yeni dokular doğum sonrasında mukozada büyür. Dokularda aşırı büyüme yaşanırsa bez tıkanması yaşanır ve mukus akmayarak kistler oluşabilir.
Naboth kisti teşhisi nasıl konur?
Rahim ağzı kisti birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak belirtileri birçok kadında görülmeyebilir. Bu kistlerin varlığı çoğu zaman jinekolojik muayene ile ortaya çıkar. Naboth kisti teşhisi şu yöntemlerle yapılabilir;
- Kist endoservikal kanala yakınsa ve bu bölgede genişleme varsa pelvik ya da servikal ultrasonla tanımlanabilir.
- Kist üzerinde doku yırtılması ya da servikal travma olasılığı pelvik manyetik rezonans görüntüsü ile belirlenebilir.
- Kistin boyutu küçükse servikal bölgede bilgisayarlı tomografi ile görülebilir.
- Servikal ve vajinal duvarların pelvik vajinal ultrasonla incelendiği kolposkopide de naboth kisti tanısı doğru şekilde konabilir.
- Cinsel yollarla bulaşan hastalıkları belirlemek ve kistlerin kanserli olup olmadığını doğrulamak üzere biyopsi de yapılabilir.
Naboth kisti tedavisi nasıl yapılır?
Rahim ağzı kisti doktorunuzun tavsiyesi ve sizin kararınızla alınabilir. Bu kistten kurtulmak için birkaç yöntem tercih edebilirsiniz. Yapılacak uygulama doktorunuzun tetkikleri sonucunda belirlenir. Kullanılabilecek yöntemler genel olarak şöyledir;
- Naboth kisti büyük yapıdaysa kist ve çevresindeki dokular endoskopla cerrahi bir operasyon ile çıkarılabilir.
- Yüksek frekanslı elektrik akımlarıyla yapılan elektrokoter ablasyonu yapılabilir. Bu işlemde elektrik akımı servikal bölgedeki anormal kütleyi ortadan kaldırabilir ya da sıvının tahliye edilmesini sağlayabilir. Bu işlemde kan kaybı çok düşük olacaktır.
- Çok kolay bir yöntem olan kriyoterapi ile de rahim ağzı kisti tedavisi yapılabilir. Bu işlemde kist dondurulabilir ve yok edilebilmesi adına sıvı azota başvurulabilir.
- Kanama ya da enfeksiyon komplikasyonlarının azaltılması için lazer tedavisi kullanılabilir. Lazerle kist hızlı ve güvenilir bir şekilde ortadan kaldırılabilir.
Naboth kisti tedavisi için kullanılan yöntemlerin tamamı güvenlidir. Sizin durumunuz, yapılan tetkikler, doktorunuzun tavsiyeleri uygulanacak tedavi yöntemini belirlemede oldukça etkilidir. Ayrıca belirli bir şikayet oluşturmadıkça bu kistlerin tedavi edilmesi gerekli olmaz.
Naboth kisti gebelik için tehlikeli mi?
Rahim ağzında bir oluşum ortaya çıkarsa gebeliğe engel olabilir. Bu bölgede büyüme gösteren kistler rahim ağzının açılmasına engel olabilir ve döllenmenin gerçekleşmesini zora sokar. Yumurtlamada spermin yumurtaya ulaşması adına servikal mukus ince kıvama sahip kaygan yapıda olmalıdır. Mukus tabakası kalın ve yapışkan yapıda olursa döllenme olumsuz etkilenebilir.
Rahim ağzı kisti günlük yaşamda genel olarak tehlikeli değildir. Bu durumlarda tedavi olmanız da gerekmez. Ancak riskleri ortadan kaldırmak ve ortaya çıkabilecek sorunları engellemek adına kisti inceleyerek boyutlarını takip etmekte yarar vardır. Büyük boyuta sahip olan kistler ağrı şikayeti oluşmasına yol açabilir.
Yorumlar