Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar?

    Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar?

    Doğum duygusal bir deneyimdir; hem fizyolojik hem de psikolojik mekanizmaları içerir. Planlı sezaryen haricinde bir doğumun ne zaman gerçekleşeceğini bilmek zordur. Her kadının doğum süreci farklıdır. Nasıl başlayacağı ve ilerleyeceği bireysel olarak değişir; fakat doğum öncesinde meydana gelen bazı ortak işaretler vardır. Doğum sancısı, bu ortak işaretlerden biridir.

    Doğum sancısı nedir?

    Doğum, rahim kasılmalarıyla başlayan ve bebeğin doğumuyla biten bir süreçtir. Rahim, bebeği taşıyabilmek için güçlü şekilde kasılabilen kaslı bir organdır; bu kasılmalar doğum sancının kaynağıdır. Doğum sırasında oluşan rahim kasılmaları, rahim ağzı üzerinde baskı oluşturur. Karın, kasık ve sırtta güçlü kramplar olarak hissedilen doğum sancısının diğer nedenleri; mesane ve bağırsaklar üzerinde bebeğin başı tarafından baskı yapılması, doğum kanalının ve vajinanın gerilmesidir.

    Sancı haricinde, doğum öncesinde görülen yaygın belirtiler şöyledir.

    • Eklemlerin gevşemesi: Hamilelik boyunca hormonların etkisiyle gevşeyen bağlar, özellikle doğum öncesinde eklemlerin çok daha rahat hareket edebilmesini sağlayacaktır. Bu durum, bebeğin dünyaya gelmesi için pelvisin açılmasını kolaylaştırır.
    • İshal: Rahimdeki kasların doğum hazırlığı için gevşemesi, başta rektum olmak üzere vücuttaki diğer kaslarda da etkili olarak ishale yol açabilir.
    • Nişanın gelmesi: Hamilelik esnasında rahim ağzında bir mukus tıkacı bulunur. Doğum başlamadan hemen önce veya erken doğumda vajinadan çıkar. Halk arasında nişan olarak bu madde az miktarda, yapışkan, jöle benzeri, pembe renklidir. Nişan, bir damla veya birkaç parça halinde gelebilir.
    • Suyun gelmesi: Doğum öncesi en sık görülen belirti, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının vajinadan sızmasıdır. Aniden gelen ve genellikle yavaş ilerleyen bu sızıntının berrak veya hafif pembe renkli olması normaldir. Yeşilimsi ya da kanlı bir su, bebekle ilgili bir problemi gösterebilir.
    • Kusma dürtüsü: Doğum sırasında kusma, oldukça yaygındır.

    Doğum sancısı nasıl anlaşılır, ilk nasıl başlar?

    doğum sancısı nasıl başlar?

    Hamilelik boyunca, özellikle de son dönemlerde sonuna birçok kasılma mevcuttur. Genellikle ağrısız ve kısa süreli bu kasılmalar Braxton Hicks olarak adlandırılır. Braxton Hicks, çok hafif kramplar veya daha yoğun ağrılar şeklinde hissedebilir. Karnın önünde başlayan bu kasılmaların yoğunluğu şiddetlenip azalır.

    Braxton Hicks, normal ve beklenen bir durumdur, vücudun doğuma hazırlanma yöntemidir. Günün sonuna doğru, fiziksel efordan sonra veya cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Kasılmalarının rahatsızlığını gidermek için yürümek, dinlenmek ve pozisyon değiştirmek etkilidir. Bol su tüketimi de Braxton Hicks kasılmalarının meydana gelme olasılığını azaltabilir.

    İlginizi çekebilir: Doğuma Hazırlık Eğitimi

    Gerçek doğum sancılarının ise nasıl olacağını tahmin etmek ya da tanımlamak zordur. Bunun nedeni,  her kadının acı deneyiminin farklı olmasıdır. Özellikle erken kasılmalar, oldukça ağrısız veya hafif olabildiği gibi çok yoğun da hissedebilir. Hissedilen acı, bir hamilelikten diğerine farklılık gösterebilir.

    Tipik olarak gerçek doğum sancıları arkadan başlayan, alt karnın önüne hareket eden bir ağrı veya basınç şeklindedir. Braxton Hicks’in aksine, giderek daha yoğunluğu artacaktır. Bazı kadınlar adet dönemlerinde oluşan krampların daha şiddetli haline benzetmektedir.

    Doğum sancıları düzenli aralıklarla gelir ve zamanla birbirine yaklaşır. Sancıların hangi aralıklarla meydana geldiği ve ne kadar süre boyunca etkili olduğu izlenmelidir. Doğum anı yaklaştıkça kasılmalar daha fazla acı verici olabilir, bel ve rektum bölgesinde yoğun bir baskı hissedilir.

    Ağrı yönetimi kişisel bir süreçtir. Bazı kadınlar doğal yöntemlerle sancılarını azaltmayı tercih ederken, bazıları ise epidural gibi ağrı kesici seçenekleri değerlendirilirler.

    Doğum sancısı her kadında neden farklıdır?

    Doğum sancısı; kasılmaların gücü de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Bebeğin büyüklüğü ve pozisyonu, pelvisin açıklığı, doğum süresinin uzunluğu bunlardan en önemlileridir.

    Genetik ve yaşam deneyimlerinin kombinasyonu da ağrı eşiğini belirler.  Destek, korku, endişe ve hatta duyulan olumlu/olumsuz doğum öyküleri acı algılamasına katkıda bulunabilir. Diğer faktörler genellikle değiştirilebilir olsa da, doğuştan gelen ağrı kapasitesinin arttırabilmesi mümkün değildir.

    Doğum sancılarının aşamaları nelerdir?

    • Erken doğum sancısı: 6 saat veya daha uzun süren bir süreçtir. Rahim ağzı 3 santimetreden 4 santimetreye kadar açılır. Tipik olarak, hafif-orta kasılmalar 30 ila 60 saniye sürer ve her 5 ila 20 dakikada bir meydana gelir. Kasılmalar giderek güçlü hale gelir ve sık görülür.
    • Aktif doğum sancısı: Yaklaşık 2 ila 8 saat boyunca sürmektedir. Kasılmaların etkisi, şiddeti ve süresi daha uzundur. Rahim ağzı bu aşamada 7 santimetreye kadar genişler. Tercihe göre epidural gibi ağrı kesiciler uygulanabilir.
    • Doğuma geçiş sancısı: Genellikle 1 saat kadar etkilidir. Rahim ağzı 10 santimetreye kadar açılır, ağrılar oldukça şiddetlidir. Yoğun, yakın aralıklı kasılmalara ek olarak; sırtta, kasıkta, yanlarda ve uyluklarınızda dahi ağrı hissedilebilir.
    • Bebeği itme sancıları: Birkaç dakika veya 3 saat kadar geniş bir aralıkla sürebilir. Bebeği vajinadan dışarı itmek için büyük bir dürtü, yoğun ağrı ve baskı hissi oluşur. Bebeğin başı görünür durumuna geldiğinde vajinal açıklığının yanma ve batma hissi yaşanabilir.
    • Plasenta sancısı: Bebeğin doğumundan sonra plasentanın da vajinadan çıkışı esnasında meydana gelir. Hafif kramp kasılmaları plasentayı hafiflettiği için bu aşama nispeten kolay olma eğilimindedir. Kadının yeni doğan bebeğine odaklanması, bu sürecin çoğu zaman hissedilmemesindeki en büyük etkendir.

    Doğum sancısının diğer ağrılardan farkı nedir?

    Doğum sancılarının diğer ağrı türlerinden farkları şöyle sıralanabilir:

    • Yaralanma veya hastalık belirtisi değildir: Diğer vücut ağrıları, vücutta bir şeylerin yanlış olduğunu işaret eder ve oluşan bu endişe ağrı miktarını arttırabilir. Ancak, doğum sancıları vücudun olması gerektiği gibi çalıştığının bir işaretidir.
    • Sadece belirli bir süre sürer: Doğum, genellikle 24 saatten daha kısa sürede tamamlanarak ağrı sonlanır.
    • Tahmin edilebilir: Kasılmalar, genellikle sadece bir dakika sürer ve aralarında birkaç dakika bulunan düzenli bir sistemde meydana gelir. Bu durum, her bir kasılmanın tahmin edilmesini ve aralarında dinlenebilecek zaman oluşmasını sağlar.
    • Kademeli olarak yoğunlaşır: Kasılmalar neredeyse her zaman hafif başlar ve giderek daha güçlü ve uzun hale gelir. Böylece kadının bu sürece uyum sağlayabilmesi kolaylaşır.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız