Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?
Gebelik döneminde ortaya çıkan her gelişme anne baba adaylarına heyecan verir. Bu süreçte en heyecanlı bekleyişler arasında bebeğin kalp atışları var. Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur sorusu bile anne baba adayları için heyecan verici bir süreçtir. Bebeğin ilk kalp atışının duyulmaya başlaması ile birlikte düzenli kalp atışı izlenmeye başlar. Gebelik dönemi içinde normal şartlar bebeklerin kalp atışı 1.5 ay gibi bir süre içinde ortaya çıkar ve duyulmaya başlar.
Çiftler gebelik dönemini sağlıklı bebeğe kavuşacak olmanın heyecanı içinde geçirir. Bu süreçte anne adayları için stresli ve mutlu günler yaşanır. Özellikle ilkler her zaman çok önem arz eder. Anne baba adayları için gebelik testi pozitif çıktığı andan itibaren heyecan artar. Bebekte kesenin görülmesi ile birlikte bir heyecan başlasa da ilk kalp atışının duyulması çok farklı bir duygudur. Anne adayları bebeğin kalp atışını bir an önce duymak ve bebeğinin iyi olduğunu bilmek isterler.
Gebelik kesesinin ultrasonda görülmesi ile birlikte kalp atışının ne zaman duyulacağı da merak ediliyor. Bu konuda süreç değişik olsa da her anne adayına bebeğinin kalp atışını duymak rahatlık verecektir.
İçerikler:
Bebeğin kalp atışı kaçıncı haftada duyulur?
Anne adaylarının hamilelik boyunca sağlıklı beslenmesi ve kendine dikkat etmesi gerekiyor. Bu durum bebeğin sağlığı için çok büyük önem taşır. Aynı zamanda bebeğin gelişimini de anne adayının beslenme alışkanlıkları önemli ölçüde etkiler. Bu durumda bebeğin sağlıklı gelişimi için doktorların tavsiyelerine uymak gerekiyor. Gebelik sürecinde her zaman kalp atışı duyulması büyük heyecan verir. Bu süreçte bebek kalp atışı kaçıncı hafta duyulur gibi sorular merak konusu olur.
Gebelik dönemi içinde yapılan ilk kontrollerde kese görülmeye başlar ve özellikle bebeğin ilk kez kalp atışı duyulması ayrı bir yere sahiptir. Bu durumda çiftler biran önce bebeğinin kalp atışını duyacakları muayene için doktora gitmek isterler. Bu süreçte bebeklerde 5,5-6 haftalık olduğunda kalp atışı duyulabilir. Genellikle gebelik döneminde bebeğin kalp atışı gebeliğin altıncı haftasında duyulur. Bebeğin kalp atışı 6 hafta geçtiğinde duyulmazsa panik yapılmamalı ve doktoru yönlendirmelerine dikkat edilmelidir.
Bebeğin kalp atışı nasıl dinlenir?
Bebeklerin gebelik muayenesi sırasında kalp atışlar doppler ultrason ile sorunsuz olarak dinlenebilir. Ultrason anne karnına tutulduğunda bebeğin kalp atışları duyulur. Normal durumda bebeğin kalp atışları 6 haftalık muayenede duyulabilir. Bebeğin kalp atışlarını duymak için kullanılan doppler ultrason yüksek frekanslı ses dalgasından dolayı etki alanını ısıtır.Isının muhtemel olumsuz etkilerinden dolayı 12 haftadan önce kalp atışlarını görmenin yeterli olduğu konusunda anne-baba adaylarını uyarmak isterim. Zira bebeğin kalp atışlarını görmüş olmak sağlıklı olduğuna dair yeterli bilgiyi bize verir.Ancak pek çok anne-baba duymanın heyacanına yenik düşüp olası yan etkileri görmezden gelebilmekte. Tavsiyem bebeğin kalp atışlarını duymak için 12. haftadan önce ısrarcı olmayınız. Kalp atışlarını görmek son derece yeterlidir.
Gebelik döneminde beş-altıncı haftadan itibaren transvajinal ultrason ile erken dönemde bebeğin kalp atışları duyulabilir. Bu yöntem riskli gebelik yani düşük riski olan ve kanaması bulunan anne adayları için önerilmektedir. Çubuk gibi bir cihaz vajinaya sokulur ve buradan gerekli muayene yapılır. Ses dalgaları sayesinde bebeğin kalp atışı ekrandan görülebilir doppler ile duyulabilir.
Gebelik döneminde bebeğin kalp atışı ve kalp atış ritmi dönemsel şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme için gebelikte 20 hafta kadar geçmesi beklenir. Bu süreçten itibaren kalp atışları yapısal ve ritmik açıdan değerlendirilir.
Bebeğinizin kalp atışı hızı ne olmalı?
Bebeklerde kalp atış hızı belirli bir ritim halinde ilerlemelidir. Anne adayının karnında dünyaya hazırlandığının ve bebeğin sağlıklı geliştiğinin en önemli göstergesi kalp atışları ve bebeğin hareketleri oluyor. Bebeğin kalp atışı duyulmazsa ve hareketleri hissedilmezse anne adayı tedirgin olabilir. Anne adayı ilk haftalarda bebeğinin hareketlerini hissetmez. 20. haftadan sonra anne bebeğin hareketlerini net olarak hissedilebilir.
Bebeğin kalp atışları 7 haftalık olduğunda bir dakikalık süreçte 120-160 arasında olmalıdır. Bebeğin kalp atışları 200 üzerinde olursa ya da dakikada 85’ten az olursa farklı değerlendirmeler yapılması gerekebilir.
Bebeklerde kalp atışının yolunda gidip gitmediğini anne adayının anlaması mümkün değildir. Kalp atışları ancak rutin ve ani kontroller sırasında ultrason incelemesi ile ölçümlenebilir. Bu süreçte aksi giden bir durum varsa hemen gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kadın doğum uzmanı zaten bu konuda anne baba adaylarını yönlendirecektir.
Bebeğin kalp atış hızı duyulmazsa ne yapılır?
Anne adaylarında gebelik döneminde dördüncü haftadan itibaren bebeğin dolaşım sistemi gelişimi başlar. Son adet tarihinden sonra bu süre sayıldığında beşinci hafta bebek gebelik kesesinde izlenebilir. Bu süreçte anne adayında adet düzensizliği gibi durumlar varsa 7 hafta kadar beklenmesi gerekebilir. Bu süreçte 1-2 hafta bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi yakından takip edilir.
7 haftalık incelemede bebeğin kalp atışları duyulmayabilir. Bu durumda anne adayının endişelenmeden gerekli takipte kalması yeterli.Bebeğin kalp atışları ultrason incelemesinde ilerleyen haftalar da duyulabilir. İlerleyen haftalarda daha net bir şekilde kalp atışları duyulabilir. Bu durum kişiden kişiye ve adet düzenine göre değişiklik gösterecektir.
Bebeklerde kalp atışının duyulmaması halinde birkaç hafta süreç izlenmelidir. İlerleyen dönemde zaten kalp atışı ile ilgili bir problem olduğunda hemen gerekli önlemler alınır ve incelemeler yapılır. Bebeklerin kalp atışı duyulduktan sonra düzenli takibi yapılır ve bir problem olup olmadığına bakılır.
Yorumlar