Menopoza Giren Kadın Hamile Kalır mı?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Menopoza Giren Kadın Hamile Kalır mı?

    Menopoza Giren Kadın Hamile Kalır mı?

    Kadınlarda yumurtlama döneminin başlaması ile birlikte gebelik yeteneği de ortaya çıkar. Bu durum adet kanamasına da yol açar. Adet kanamasının ortadan kalkması ile birlikte menopoz dönemi başlar. Adet kanamasının bitmesi kadınlarda yumurtlama işleminin tamamlandığını ve yumurta rezervi kalmadığını gösterir. Bu durumda menopoza giren kadın hamile kalır mı sorusu ortaya çıkıyor.

    Menopoz dönemi içine giren kadınlarda adet kanaması kesilir ve yumurtlama bittiğinde doğurganlık da biter. Bu durumda menopoza giren kadınlarda hamile kalma durumu mümkün olmaz. Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur.  

    Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz. Ancak bu durum dışında kadınlarda adet kanaması tam kesilmeden her zaman gebelik riski vardır. Çünkü adet kanaması kadının yumurtladığını ve gebelik için gerekli şartları taşıdığını gösterir. Bu dönem her yaşta görülebileceği için belirli bir yaş söylemek de yanlış olur.

    Menopoz döneminde hamilelik riski var mı?

    Menopoz dönemi kadınlar için anlık bir süreç değildir. Bir kadının menopoz dönemine tam olarak girmesi için 1 yıl kadar geçmesi gerekiyor. Menopoz döneminin başlangıcı ilk 5-6 aylık dönem olur. Bu dönemde menopoz süreci tam olarak tamamlanmaz ve kadınların gebelik riski vardır. Ancak bu dönemde görülen gebelik riski çok azdır. Tam bir yıl tamamlanmadan gebelik riski ortadan kalktı diyemeyiz. Bu süreçte menopoz öncesi dönemde kadınların gebelik riski olduğu için cinsel ilişki sırasında korunmak önemlidir.

    Menopoz öncesi dönemde korunma tekniği olarak ilaçlar kullanılması önerilmez. Bu aşamada prezervatif ya da rahim içi araçlar ile gebelikten korunma önerilmektedir. Çünkü bu yaşlarda doğum kontrol haplarında kalp hastalığı riski vardır.  Kadınlarda menopoz dönemi sona erdikten sonra ve yumurtlama işlemi tamamen bittikten sonra hiçbir şekilde hamilelik riski yoktur. Bu dönemde artık kadınlar hangi tedaviyi denerse denesin hiçbir şekilde gebelik oluşması söz konusu olmayacak ve üreme dönemi tamamen sona erecektir.

    40 ve 50 yaşlarında hamile kalma riski nedir?

    Erken menopozda gebe kalınır mı?

    Kadınlarda yaşın ilerlemesine bağlı olarak gebelik olasılığı da gittikçe düşüyor. Bu dönemde kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra yumurtalık rezervi ve kalitesi hızlı bir şekilde düşmeye başlıyor. Bu nedenle de her geçen ay gebelik olasılığı daha da düşüyor. Bu durumda yine de kadınların gebelik ortaya çıkma olasılığı oluyor. Kadınlarda menopoz dönemi yaklaştıkça gebelik ortaya çıkma olasılığı da belirgin olarak düşer.

    Bir kadın ortalama 47 yaşından sonra menopoz dönemine giriyor. Bu yaş kadına göre daha erken ya da daha geç de olabiliyor. Menopoz tanısı olmayan kadınlarda her zaman gebelik riski vardır. Bu nedenle 40 ve 50 yaşlarında menopoz teşhisi olmayan kadınlarda hamilelik olasılığı her zaman söz konusudur. Ancak daha erken yaşlarda menopoza girilirse gebelik ortaya çıkabilir.

    Araya girelim: Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?

    Bu nedenle kadınlarda ileri yaşı dikkate almak yerine gebelik riski için menopoz dönemini baz almak gerekir. Menopoz dönemi tamamlandığında artık adet kanaması ve yumurtlama işlemi yapılmaz. Buna bağlı olarak gebelik de ortaya çıkmaz.

    Erken menopozda gebe kalınır mı?

    Kadınlar 12 ay süre ile adet kanaması görmediğinde öncelikle altta bazı nedenler olup olmadığına bakılır. Bu süreçte altta yatan başka bir neden görülmediyse ve hormon tahlilleri klinik bulguyu desteklerse menopoz teşhisi konulur. Yani belirli bir yaştan sonra kadınlarda 12 ay boyunca adet kanaması görmeme başka bir sağlık sorunu yoksa menopoz dönemine girdiğini düşündürür ancak kesinlik için muayene ve laboratuar  bulguları ile desteklenmelidir.

    Kadınlarda menopoz dönemi yaklaşması ile birlikte yumurtalık kalitesi ve rezervi ciddi oranda azalır. Bunun üzerine bir de 12 ay gibi bir süre adet kanaması yaşanmamışsa gebelik riski çok çok azdır. Bu dönemde adet araları uzun olan kadınlarda ya da adet dönemi düzensiz olan kadınlarda hemen erken yaşta menopoz var diyemeyiz. Bu durumda erken menopoz olsa da gebelik olasılığı vardır.

    Burası önemli: Zayıf Yumurtalık Rezervi Nedir?

    Kadınlarda hamilelik olasılığında yumurtalık rezervi ana çıkış noktasıdır. Bu nedenle de yumurtalık rezervlerini incelemeden yorum yapmak yanlış olur. Hala yumurtalık rezervi olan kadınlarda hamilelik olması çok doğaldır.

    Menopozda hamilelik için tüp bebek etkili mi?

    Kadınlarda yaşların ilerlemesi ve menopoz döneminin yaklaşmaya başlaması ile yumurtalıkların kalitesinde ve kapasitesinde ciddi bir azalma ortaya çıkar. Bu durum gebelik olasılığını gittikçe düşürür. Kadınların yaşları ilerledikçe ve yumurtalık kaliteleri düştükçe gebelik olasılığı tüp bebek tedavisi açısından da gittikçe azalır. Ancak yine de hala yumurta rezervi olan kadınlar için tüp bebek tedavisi bir gebelik tedavisidir.

    Menopozda hamilelik için tüp bebek etkili mi sorusunun cevabı aslında yumurtalık rezervi ile ilgilidir. Özellikle 35 yaşından sonra tüp bebek başarı oranı ciddi şekilde düşse de hala gebelik olasılığı vardır. Ancak yumurtalık rezervi tamamen sona eren kadınlar için ne yapılırsa yapılsın tüp bebek tedavisi ile gebelik ortaya çıkma olasılığı çok düşük olur. 

    Tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için tüm şartların uygun olması gerekir. Bunun kadın açısından en önemli kuralı yumurta olmasıdır. Yumurta olmayan kadınlarda hiçbir şekilde tüp bebek tedavisi ile gebelik olmaz. Yumurta kalitesi düştükçe de bu olasılık daha fazla düşer.

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    • Fethiye karabıyık

      İyi günler yaklaşık bir yıldan fazladır 4 ay gibi aralıkla adet oluyorum ve en son 5 aydır da iki ayda bir sadece hafif bir leke oluyor. Halen hamile kalma riskim var mı? Yaşım da 50.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        45 yaş üzeri kadınlarda gebe kalma ihtimali, sıfıra çok yakındır.

    • Duygu

      25 yaşındayım. 2 tane çocuğum var. 5 ay gibi bir süre adet olmadım. Doktorlar erken menopoz dedi. Sonrasında bir kaç ay ilaç kullandım ve adet olmaya başladım. Menopoz olma olasılığı yüksek mi? Hamile kalabilir miyim? Bir aydır adet olmadım.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Sizi muayene etmeden bilemiyorum.

    • Dilek babacan

      İyi günler. 6 aydır adet olamıyorum. Bunun öncesinde 3 ay adet olmadım ve doktora gittim. İlaçla bir yıl daha adet oldum. Şu anda 6 aydır adet olamadım. Hamile kalma riskim var mı? Yaşım 49.

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        45 yaşından sonra teorik olarak gebe kalmak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de bulunmaktadır. Ama oldukça nadirdir.

    • Sema

      50 yaşındayım. Menopozdayım. 2 senedir eşim bebek istiyor. Olur mu?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Menopoz dönemi içine giren kadınlarda adet kanaması kesilir ve yumurtlama bittiğinde doğurganlık da biter. Bu durumda menopoza giren kadınlarda hamile kalma durumu mümkün olmaz. Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur.

    • Zeynep yeşil

      Hocam 55 yaşındayım ve 4 yıldır adet görmüyorum. Fakat hala korunuyoruz. Sizce korunmayı bırakmalı mıyız?

      • Op. Dr. Ayşe Duman

        Korunmayı bırakabilirsiniz.

    Bir yorum yazınız