Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Vajinal akıntı, tüm kadınlarda görülen olağan bir durumdur. Dönemsel olarak farklı yoğunlukta, renkte, görünümde olabilir. Hamilelikte kahverengi akıntı genellikle anne adayları için endişe verici olsa da, başka bir semptom oluşmadığı sürece normal kabul edilmektedir. Kahverengi akıntının meydana gelmesinde birçok etken mevcuttur ve bunların çoğu riskli değildir.
İçerikler:
Kahverengi akıntı nedir?
Kahverengi akıntı, eski dönemlerde birikmiş kan içeren servikal mukustur. Kanın rengi normalde kırmızı olsa da, bekledikçe ve oksijene maruz kaldıkça kahverengiye dönmektedir. Kadınların yaklaşık %20’si hamilelik sırasında kahverengi akıntı ile karşılaşmaktadır. Erken gebelikten başlayıp 37. haftaya, hatta doğuma kadar devam edebilir.
Normal vajinal akıntı ince kıvamlı, berrak veya beyaz renklidir; sadece hafif bir kokuya sahiptir. Akıntı hacmi, vajinal ve rahim enfeksiyonları riskini azaltmak için hamilelik boyunca artar. Hamileliğin son dönemlerinde daha yoğun görülür.
Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur?
Kadınlarda genital bölgenin pH oranındaki küçük değişiklikler, az miktarlarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Az miktardaki kahverengi akıntı önemli bir durum değildir ve 2-3 gün sürmektedir. Hamile kadınların özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi akıntıyı fark etmesi yaygındır.
Hamilelik sırasında hormonların dalgalanması ve vücuttaki kan akışının artması, rahim ağzını oldukça hassas bir hale getirir. Bu nedenle, pelvik muayene veya cinsel ilişki sonrasında kahverengi akıntı oluşabilir.
Hamilelik döneminde iyi huylu rahim ağzı polipleri mevcut olan kadınlarda da kahverengi akıntı görülebilir. Bunun nedeni, rahim ağzı dokusundaki artmış vaskülaritedir.
Hamileliğin son dönemlerinde görülen kahverengi akıntı, doğumun başlangıcını işaret edebilir. Gebelik döneminde, enfeksiyonların rahime ulaşmasını engellemek için rahim ağzında bir mukus dokusu oluşur. Genellikle 36 ile 40. haftalar arasında rahim ağzı açılmaya başladığında ve doğum için hazır hale gelindiğinde mukus atılır. Mukusla birlikte kahverengi renginde bir miktar kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Halk arasında nişan olarak da adlandırılan bu eylem sonrasında doğum başlar.
Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi mi?
Sperm ve yumurtanın döllenmesiyle oluşan embriyo, rahim iç duvarına yerleşirken bir miktar kanama oluşabilir. İmplantasyon kanaması olarak da adlandırılan bu durum genellikle döllenmeden 10 ila 14 gün sonra gerçekleşir ve beklenen adet dönemiyle aynı zamana dek gelir. Adet kanaması başlangıcı ile sıkça karıştırılsa da implantasyon kanaması az ve kısa sürelidir. Kanama esnasında kasıklarda kramp, ağrı oluşabilir.
Bakınız: İmplantasyon Kanaması Nedir, Ne Zaman Olur?
Her gebelikte implantasyon kanaması görülmemektedir. Bu nedenle, hamileliğin kesin bir belirtisi değildir.
Hamilelikte kahverengi akıntı riskli midir?
Hamilelikte kahverengi akıntının riskli olduğu bazı durumlar mevcuttur. Kanamanın hangi dönemde gerçekleştiği ve şiddeti önemlidir. Riskli nedenler şöyledir:
- Molar gebelik: Döllenme işlemi sırasında oluşan genetik bir problem, rahim içinde üzüm benzeri anormal dokuların büyümesine yol açar. Molar gebelik nadir görülür ve yaşayabilir bir fetüs bulunmamaktadır. Molar hamilelik sonlanırken anormal dokular vücuttan atılır ve kahverengi akıntı oluşabilir.
- Ektopik gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim dışarısında, çoğunlukla fallop tüplerine yerleştiği anormal bir gebelik türüdür. Ektopik gebelik ciddi bir sorundur ve fallop tüp yırtılması, ciddi iç kanama ile ilişkili olabilir. Yoğun kahverengi akıntıyla birlikte baş dönmesi, bayılma, şiddetli ağrı mevcutsa derhal tıbbi müdahale gerekir.
- Düşük: Erken gebelik döneminde kahverengi akıntıyla birlikte karın ağrısı, bel ağrısı ve güçlü kramplar mevcutsa düşük yapma belirtisi olabilir.
- Anormal plasenta: Plasenta previa ve plasental abruption gibi bazı anormallikler, hamileliğin ikinci döneminden sonra kahverengi akıntının nedeni olabilir. Plasenta previada, plasenta rahim ağzında konumlandığu için kahverengi akıntıya oluşur. Plasenta abrupsiyonunda ise rahim plasentadan ayrılır ve hem kahverengi akıntıya hem de ağrıya neden olur.
- Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da kahverengi akıntıya neden olabilir.
Hamilelikte kahverengi akıntı tedavi gerektirir mi?
Hamilelikte kahverengi akıntı her zaman için ciddi bir problemin belirtisi olmadığından; akıntının görünümünü, miktarını ve kokusunu takip etmek önemlidir.
Kahverengi akıntıyla birlikte aşağıdaki durumlardan herhangi biri mevcutsa tıbbi destek gerekebilir:
- Şiddetli akıntı: Hamilelik sırasında hijyenik ped gerektiren herhangi bir akıntı anormal olabilir.
- Koku: Ağrı ve kramp ile birlikte kötü bir koku, vajinal bir enfeksiyonu gösterebilir.
- Sulu akıntı: Sulu kıvamlı ve içerisinde maddeler barındıran akıntı düşük semptomu olabilir.
- Uzun süreli akıntı: Cinsel ilişkiden veya tıbbi muayeneden sonra akıntı bir haftadan fazla devam ediyorsa enfeksiyon riski araştırılmalıdır.
- Ateş: Rahim veya böbreklerde ciddi bir enfeksiyonun göstergesi olabilir ve hemen tedavi edilmelidir.
- Şiddetli ağrı: Ağrı ve karın kramplarının eşlik ettiği akıntı anormal gebelik türlerinin belirtilerindendir ve oldukça risklidir.
Kahverengi akıntı endişe veriyorsa ve yanlış bir durum olduğundan şüpheleniyorsa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için ultrason ve pelvik muayene yapabilir. Herhangi bir problem belirtisi varsa tedavi planlaması oluşturulabilir. Tedavi; enfeksiyonu gidermek için antibiyotik veya diğer ilaçları, yatak istirahatini, acil bir durumda ise doğum eylemini indüklemeyi içerebilir.
Hamilelikte kahverengi akıntı önlenebilir mi?
Hamilelikte kahverengi akıntı ile sık sık karşılaşılıyorsa, alınması gereken önlemler şöyledir:
- Önerilen tüm kontroller zamanında tamamlanmalı, sorun mevcutsa erken dönemde teşhis edilip yönetilmelidir.
- Egzersiz yapmak ve aktif kalmak hamilelik sırasında önemlidir, ancak yoğun fiziksel aktiveden kaçınılmalıdır.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu saat kadar uyumalı, gün içerisinde sık sık dinlenilmelidir.
- Ayakları yükselterek uzanmak veya oturmak kan dolaşımını daha iyi hale getirir, kahverengi akıntı miktarını azaltır.
- Ağır nesneler kaldırılmamalıdır.
Yorumlar