Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi tamamlandıktan sonra, gebelik testi öncesinde iki haftalık bekleme süresi vardır. Tedavi süreci hem maddi hem manevi olarak zorlayıcı bir süreç olduğu için, çiftler üzerinde baskı ve endişe yaratabilir. Gebelik testinde pozitif bir sonuç alana dek başarılı implantasyona dair belirtiler aranır. Tüp bebek tutma belirtileri ve hamileliğin ilk semptomları, tedavi genellikle iki hafta sonra ortaya çıkmaktadır.
İçerikler:
Tüp bebek nedir?
Tüp bebek tedavisi, doğal olarak gebe kalma problemleri bulunan çiftler için başarılı bir hamilelik elde etmek üzere uygulanan yardımlı üreme tekniklerinden biridir. Yumurtalıkların uyarılmasıyla başlayan, embriyo transferine kadar ulaşan çeşitli adımları içerir. Tıbbi alandaki en yeni teknolojilerle sürekli olarak geliştirilmektedir. En yeni ve ileri tıbbi teknolojilerin yardımıyla gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinin dünya çapında en popüler yardımlı üreme tekniği olmasındaki en önemli etken ise etkileyici başarı oranlarıdır.
Detaylarıyla anlattık: Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik dönemine özgü çok sayıda belirti vardır. Her hamilelikte meydana gelen belirtiler ve bu belirtilerin yoğunluğu değişkendir. Gebelik, son adet döneminin ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer. Haftalar üç trimesterde gruplandırılmıştır ve her trimesterde farklı belirtiler meydana gelebilir:
- İlk trimester (1. hafta – 12. hafta): İlk trimesterde kadın vücudu birçok değişikliğe uğrar. Ayrıca, hormonal değişiklikler organların işleyiş sistemini de etkiler. Hormonlar, embriyo transferinden sonraki ilk haftada bile gebelik semptomlarını tetikleyebilir. Aşırı yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişimleri, mide ekşimesi ve baş ağrısı bunlardan bazılarıdır. Hamilelik ilerledikçe, semptomların yönetilebilmesi için anne adaylarının günlük rutinlerinde daha erken yatmak veya sık sık küçük öğünler yemek gibi değişiklikler yapması gerekebilir.
- İkinci trimester (13. hafta – 28. hafta): Hamile kadınların çoğu, ikinci trimesterin ilk trimestere oranla daha kolay geçtiğini belirtmektedir. Vücut ağrıları, çatlaklar, eklem yerlerinin şişmesi, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler oluşabilir.
- Üçüncü trimester (29. hafta – 40. hafta) : Bebeğin büyümesiyle birlikte akciğerler, bağırsaklar, mesane ve midede baskı oluşabilir. Bu baskı nefes alma zorlukları ve tuvalete daha sık gitme ile ilişkilidir. Doğum zamanı yaklaştığında ise Braxton Hicks kasılmaları meydana gelecektir.
Tüp bebek tutma belirtileri nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası başarılı bir gebeliğin oluşması beklenir. Embriyo rahime yerleşirse, meydana gelebilecek bazı erken gebelik belirtileri şunlardır:
- Kramp: Embriyonun rahime yerleşmesinden sonra oluşan hafif kramp ve pelvik rahatsızlık oldukça yaygındır. Kramp, rahim genişlediğinde ve bağlar onu desteklemek için gerildiğinde ortaya çıkar. Hafif ile orta şiddette kramp olması normaldir ancak kadının şiddetli kramp hissetmesi durumunda derhal doktor kontrolü gerekir. Bunun nedeni, şiddetli krampların tüp bebek tedavisi esnasında rastlanabilen yumurtalık hiperstimülasyon sendromu veya yumurtalık dönmesinin bir işareti olmasıdır.
- Bulantı: En sık bildirilen hamilelik belirtilerindendir. Tipik olarak hamileliğin 2-8. haftalarında ortaya çıkmaktadır.
- Lekelenme: Embriyo kadının rahmine yerleştiğinde, rahim iç duvarındaki bozulmuş kılcal damarlar az miktarda kanamaya neden olabilir. Bu durum implantasyon kanaması ya da lekelenme olarak da bilinir. İmplantasyon kanaması hamile kaldıktan sonra 10-14 gün (4. hafta) arasında görülür. Lekelenmenin bir diğer nedeni ise vajinal fitil formunda verilen progesteron takviyesidir. Tüp bebek tedavisi esnasında rahim ağzı çok hassastır ve fitiller tahrişe neden olarak lekelenmeye yol açabilir.
- Adet gecikmesi: Gebeliğin en erken ve en güvenilir belirtilerinden biridir. İlaçlar ve tüp bebek süreci, kadının üreme organları üzerinde oldukça değişik etkiler meydana getirebilir. Bunlardan biri de adet döngüleridir. Buna rağmen, beklenen adet dönemi gecikmişse test uygulamak yararlıdır.
- Göğüslerde değişiklikler: Embriyo transferinden sonra gebelik oluşmuşsa, kadının hormonal seviyeleri hızla değişir. Göğüslerde sertlik, şişkinlik ve uç kısımlarının daha koyu renkli olması gebelik belirtilerindendir.
- Yorgunluk: Yorgunluk, embriyo implantasyonundan sonra görülen önemli bir gebelik semptomu olabilir. Erken gebelik aşamalarında, yorgunluk hissi yaygındır ve bu duruma progesteron hormonu seviyelerinin artması neden olur. Progesteron, fetüsün büyümesine yardımcı olur.
- Sık idrara çıkma ve aşırı susama: Hamileliğinin 6-8. haftaları arasında sık idrara çıkma ve aşırı susama görülebilir. Vücudun susuz kalmasını önlemek için yeteri kadar sıvı tüketildiğinden emin olunmalıdır.
- Duygusal değişimler: Tüp bebek tedavisi sonucunu beklerken endişe, heyecan, korku, mutluluk gibi birçok duygu bir arada hissedilebilir. Duygusal dalgalanmalara, hamilelik evrelerinde ortaya çıkan hormon düzeylerindeki önemli değişiklikler neden olur. Hormonlar, ruh hali düzenlemesi için beyinde salgılanan kimyasallar olan nörotransmitterlerin seviyesini etkileyebilir. Çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında ve bazen gebeliğin ikinci, üçüncü üç aylık döneminde görülür. Bununla birlikte, kadınların depresyona yaşamaya başlayabileceğini de belirtmek önemlidir.
- Artan bazal vücut sıcaklığı: Bazal vücut sıcaklığı, rahimdeki embriyonun implantasyonu sırasında yüksektir. Progesteron hormonundaki artış nedeniyle yumurtlama sırasında sıcaklık yükselir ve implantasyon meydana geldiğinde yüksekliğini korur. Hamilelik pozitifse, tüp bebek tedavisindeki iki haftalık bekleme süresi boyunca daha vücut ısısı normalden fazla olacaktır.
Transferden sonra hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
Embriyo transferi sonrasında hamilelik oluşursa iki hafta içerisinde birkaç değişiklik fark edebilir, ancak bu fiziksel semptomların çoğu ilerleyen gebelik haftalarında daha yaygındır. Hamilelik sırasında hormon seviyeleri yükseldikçe değişiklikler daha net hissedilebilir.
Hamilelik belirtilerinin birçoğu benzersiz değildir ve erken gebelik belirtileri, adet dönemi öncesinde meydana gelen değişimlerle ortak özellikler taşımaktadır. Aynı zamanda bir kadın hiçbir belirti yaşamadan dahi hamile olabilir.
Tüp bebek tutma belirtileri çoğu zaman fark edilebilir değildir. Bu nedenle, bir kadının başarılı embriyo transferinden sonra gebelik testine kadar vücudunda özel bir değişim meydana geldiğini hissetmemesi normaldir.
Yorumlar