Hamilelikte Karın Sertleşmesi
Hamilelikte karın sertleşmesi, anne adaylarının en çok karşılaştıkları durumlardan biridir. Özellikle ilk gebelik deneyimi yaşayan anne adayları karın sertleşmesi durumunda endişeye kapılabilir. Gebelik sürecinde vücutta birçok değişim yaşanır. Fetüs zamanla rahim içinde büyür ve anne adayının vücudunun genişlemesine yol açar. Buna bağlı olarak midenin de belirli bir oranda büyümesiyle karın sertleşmeye başlar.
Karın sertleşmesi hamilelik döneminde son derece normal bir durumdur. Karnın sert olması bazı rahatsızlıklara da yol açabilir. Ayrıca karın bölgesinin ne kadar sert olduğu anne adayının vücut tipi gibi bazı faktörlere bağlıdır. Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Gebelikte karın sertleşmesi bazı anne adayları tarafından az hissedilebilir. Bazı hastalarda da bu his çok daha şiddetli olabilir. Her gebelikte karın sertleşmesi sorunu doğal semptomlar arasında yer alır. Bazı anne adaylarında gebeliğin 12. haftası görülebilir. Bazı anne adaylarında da daha ileri zamanlarda ortaya çıkabilir. Karında yer alan sertliğin yaşanması anne adayının vücut tipine bağlı olarak değişebilir. Sizin için sancılı olan bu dönem konusunda doktorunuzla iletişim halinde olursanız hamileliğinizin normal seyrinde geçmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hamilelikte Kahverengi Akıntı
İçerikler:
Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?
Gebelik sürecinde bebeğin bedeni günden güne büyümeye devam eder. Buna bağlı olarak rahim de büyür. Bu durum karın bölgesinde baskı yaşanmasına yol açar. Bu durum da karın sertleşmesine yol açabilir. Hamileyken karın sertleşmesi birçok sebebe bağlı olarak yaşanabilir;
-
Rahimde yaşanan hızlı büyüme
Gebelik süreci başladıktan sonra bebek her geçen gün gelişir ve rahim içinde büyür. Bu durumda bebek mesane ile rektum arasında bulunan leğen kemiği arasında durur. Bebeğin büyümesine bağlı olarak anne karnında da rahim büyür. Anne adayının bel ölçüsü de buna bağlı genişlediği için karın sertleşmesi ortaya çıkar. Rahimdeki hızlı büyüme rahmin karın bölgesine baskı yapmasıyla birlikte genişleme isteğini ortaya çıkarır.
-
Bebek iskeletinin gelişmesi
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
-
Anne adayındaki kilo artışı
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
-
Kabızlık ve sağlıksız beslenme alışkanlığı
Sağlıklı beslenme gebelik döneminde çok önemlidir. Sağlıksız beslenmek anne adayı için karın sertleşmesi sorununu ortaya çıkarabilir. Çok hızlı yemek yenmesi, besinlerin çiğnemeden yutulması gibi durumlar karın bölgesinde gerginliğe yol açarak sindirim sorunlarını beraberinde getirir. Bu yüzden lif bakımından zengin, sağlıklı gıdalar tüketilmesi daha doğru olur.
-
Braxton hicks kasılması
Tüm gebelik deneyimlerinde Braxton Hicks kasılmaları yaşanır. Bu kasılmalar ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde daha fazla görülür. Son dönemde yaşanan kasılmalar karında sertleşmeye yol açabilir. Bu kasılmalar sahte sancı olarak da bilinir.
-
Plasenta ayrılması
Plasenta anne karnında bebeğin beslenmesini sağlar. Sağlıklı bir gebelikte plasenta rahim astarına yakın olarak bağlı bulunmaktadır. Bazı gebeliklerde plasenta ayrılabilir. Buna bağlı olarak rahim bölgesinde hassasiyet gelişir. Sertlikler daha belirgin hale gelebilir.
-
Düşük yaşama
Gebelikte düşük sorunu da yaşanabilir. Karında sertleşmeyle birlikte ağrı yaşanması düşük belirtisi olabilir. Gebeliğin yirminci haftasında yaşanan karın sertleşmesi düşük riski barındırabilir.
-
Anne adayının vücut tipi
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
-
Çatlak sorunları
Çatlak sorunu her gebelikte yaşanır. Göbek bölgesinde genişleme oldukça cilt gerilmeye başlar ve karın sertleşmesi yaşanır. Ancak çatlaklar kolayca iyileştirilebilir.
-
Yuvarlak baş ağrısı
Yuvarlak baş ağrısı gebelikte ikinci trimester döneminde ortaya çıkan bir sorundur. Bu ağrılar alt karın ya da kasık bölgesinde görülür. Karın bölgesi bebekle birlikte büyüdüğünden yaşanan ani hareketlere bağlı gerilme karın sertleşmesine de yol açabilir.
-
Bağırsak hareketi
Rahim, idrar kesesi ve rektum arasında bulunan pelvik boşlukta durursa mide duvarıyla birlikte rektum üzerine de baskı yapar. Buna bağlı olarak bağırsak ve mide sıkışarak karın sertleşmesine yol açar.
Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman olur?
Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılma üçüncü trimester döneminde görülür. Bazı gebeliklerde ise ikinci trimester döneminde görülebilir. Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir. Anne adayları gebelik boyunca karın sertleşmesi yaşamayabilir de. Erken doğum, düşük ya da komplikasyon riski olmaması durumunda gebelikte karın sertleşmesi yaşarsanız doktorunuza görünmeniz gerekmiyor.
Hamilelikte karın sertleşmesi ne kadar sürer?
Hamilelikte karın sertleşmesi kısa sürer. Anne adayına doğum sancısındaki gibi ağrı yaşatmaz. Karın sertleşmeleri ağrısız olacaktır. 30 saniye ile 2 dakika arasında değişebilir. Doğuma yakın sıklık da artacaktır. Karın sertleşmesi rahmin kan akışının arttırılması ve rahim ağzının yumuşatılması için ortaya çıkabilir. Karın sertleşmesi yaşadığında hemen pozisyon değiştirmek doğru bir davranış olacaktır.
Yorumlar