Hormonlu Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
Hormonlu spiral, içinde levonorgestel isimli progesteron hormonunun vücuda rahim içinden lokal şekilde verilmesini sağlayan bir spiral türüdür. Bu spiraller çeşitli durumlarda kullanılır. Genellikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılsa da yoğun adet kanaması olan kadınlar için de bir tedavi seçeneğidir.
Kadınlarda kanser riski yoksa menopoz dönemi yaklaştıkça adet kanaması daha sık olur ve kansızlık şikayetleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda rahimde bulunan miyomlar da adet düzensizliği ve yoğun adet kanaması şikayetleri oluşturabilir. Tüm bu durumlarda hormonlu spiral rahim içine yerleştirilir ve bu sağlık probleminden kurtulmak mümkün hale gelir.
Hormonlu spiralde haznenin içinde progesteron hormonu bulunur. Bu hormon rahim içine lokal olarak salınır ve vücutta sistematik bir progesteron etkisi yaratmadan vücuda hormon verilebilir. Birçok sağlık sorununda hormonlu spiral kullanılmaktadır.
İçerikler:
Hormonlu spiral neden kullanılır?
Hormonlu spiral T şeklinde tasarlanmıştır ve 3 cm uzunluğuna sahiptir. Aynı zamanda esnek plastikten üretilen bir doğum kontrol ürünüdür. Rahim içine yerleştirilmesinden hemen sonra az miktarda hormon salgılamaya başlar. Bu sayede sperm ve yumurtanın döllenmesine engel olur. Aynı zamanda rahim duvarını da incelttiği için etkili bir doğum kontrol tekniğidir. Bu spiral genellikle ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmayı planlamayan ve cinsel deneyimde rahat olmak isteyen kadınlar tarafından tercih edilir.
Bunun yanında aşırı adet kanaması varsa yine hormonlu spiral kullanılabilir. Adet düzensizlikleri, yoğun adet kanamaları için de hormonlu spiral kullanılabilir. Bunun yanında şiddetli adet sancıları olan kadınlarda da tercih edilebiliyor.
Hormonlu spiral hangi durumlarda kullanılmaz?
Hormonlu spiral hastanın talebine göre kullanılsa da her durumda tercih edilebilecek bir uygulama değildir.
Hormonlu spiral şu durumlarda kullanılamaz;
- Kadınlarda pelvik bölge enfeksiyonu olması durumunda
- Çok yoğun olarak vajinal enfeksiyon geçiriliyorsa
- Rahim ağzı ya da meme kanseri öyküsü bulunuyorsa
- Karaciğer problemleri görülüyorsa
- Hormonlu spiral tarafından salgılanan progesteron hormonuna yönelik alerji varsa kullanılması önerilmiyor.
Emzirme döneminde hormonlu spiral kullanılabilir. Ancak hamilelik döneminde kullanılması önerilmez. Doğumdan sonra 1.5-2 ay kadar bekledikten sonra kullanılmalıdır. Bebek anne sütüne bir etki yaratmaz ve bebeğin gelişimini hiçbir şekilde etkilemez.
Hormonlu spiral yan etkileri nelerdir?
Hormonlu spiral çok pratik bir kullanıma sahiptir. Rahim içine yerleştirildikten sonra 1-2 ay içinde ilk kontrol yapılır. Bunun dışında hasta kendisi düzenli olarak spiralin aynı konumda olup olmadığını ipi kontrol ederek test eder. Spiral marka ve türüne göre 3-5 yıl arasında bir doğum koruması sağlar. Hormonlu spiralin de bazı yan etkileri bulunuyor.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Bu ürünler adet düzensizlikleri ve ara kanama şikayetlerine de yol açabilir. 3-6 ay arasında bu durumlar yaşanabilir ve ilk yıldan sonra adet kesilmesi de ortaya çıkabilir. Bu ürün zararsız yumurtalık kisti oluşumlarına da yol açabilmektedir.
Hormonlu spiral kilo aldırıyor mu?
Hormonlu spiraller çok etkili olan ve pratik bir kullanımı olan ürünlerdir. Doğum kontrol yöntemi olarak çok sık kullanılan bir üründür. Doğum kontrol haplarında olduğu gibi düzenli olarak kullanılma durumu da yok.
Hormonlu spiral takılma işlemi sonrası uzun yıllar burada kalabilir. Daha sonra hasta gebelik planlaması yaparsa hemen acı duymadan pratik bir şekilde çıkarılabilir. Kadınlarda spiral çıkarıldığında birkaç hafta geçtiğinde doğurganlık yeteneği geri gelir. Hormonlu spiralin vücutta kilo alımı ya da kilo değişimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yani bu süreçte hasta kilo alsa da hormonlu spiralin etkisi ile değildir.
Hormonlu spiralin zararları nelerdir?
Hormonlu spiralin en önemli olumsuzlukları arasında düşük olasılıkla olsa da gebelik engellemede başarılı olamayabilir. Yani kadınlarda spiral kullanılması sürecinde gebelik ortaya çıkabilir. Ancak bu durumlarda vakaların önemli bir bölümü dış gebelik ile sonuçlanır. Gebelik rahim içinde oluşmadığında gebeliğin devam etmesi adına hormonlu spiral kısa sürede çıkarılmalıdır.
Hormonlu spiral kullanan kişilerde enfeksiyon görülmesi, gebelik sırasında düşük yaşanması, gebelik sürecinde erken doğum olması ve bebek ölümü gibi durumlar yaşanabiliyor. Bunun yanında hormonlu spiraller hiçbir şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortadan kaldırılmasına da engel olmamaktadır.
Hormonlu spiral fiyatları
Hormonlu spiraller kadınlar için uzun süre kullanılan, çok pratik bir kullanımı olan ve yüksek etkiye sahip bir doğum kontrol yöntemi olması ile biliniyor. Doğum kontrol ilaçları kullanımındaki gibi aksatma ve buna bağlı koruma eksikliği gibi bir durum yaşanmaz. Aynı zamanda ağrılı adet kanaması olan, şiddetli kanamaları bulunan kadınlarda da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Bu ürünler normal spirallere göre daha maliyetli ürünlerdir. Kanama miktarını önemli ölçüde azaltması ve yüksek koruyucu sağlaması maliyetin düşmesini sağlıyor.
Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı gibi durumlarla karşılaştırıldığında hormonlu spiral fiyatları çok daha düşüktür. Hormonlu spiral diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız hemen kliniğimizi ziyaret edin ve detaylı bilgi alın.
Yorumlar