Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Aşırı adet kanaması Menoraji olarak da isimlendirilmektedir. Bir adet kanaması sürecinde kaybedilen kan miktarı herkeste farklı olur. Bazı kadınlarda adet kanaması miktarı fazla olabilir. Aşırı adet görme durumu adet ağrısı gibi şikayetlerle de ortaya çıkabilir.
Kadınlarda birkaç adet döneminde aşırı kanama olması durumunda Menoraji tanısı koyulabilir. Aşırı adet kanaması gören kadınların %50’sinde altta yatan bir neden yoktur. Aşırı adet kanaması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Rahim ağzı ya da rahim içinde ortaya çıkan iyi huylu polipler görülmesi
- Rahim içindeki dokunun dışarı çıkarak pelvis, karın ya da vücudun başka bölümlerine yayılmaya başlaması
- Rahim içinde adet ağrısına da yol açan ve kanserli olmayan miyomlar
- Rahim içine spiral yerleştirilmesi (Bu durumda kan kaybı %60’ye kadar artabilmektedir.)
- Kronik olarak görülen pelvik enflamatuar hastalıklar
- Kasık ağrısı, ateş, cinsel ilişki sonrası ve adet döngüsünde kanamaya yol açan pelvis enfeksiyonları görülmesi
- Yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşumu olan polikistik over sendromu varlığı
- Yorgunluk, kabız, soğuk görme, cilt değişikliği gibi durumlara yol açan tiroid bezlerinin olduğundan daha az çalışması durumu
- Karaciğer ya da böbrek hastalıkları
- Rahim kanserinin görülmesi gibi durumlar aşırı adet kanaması nedenleri olabilir.
Aşırı adet kanamasının altında her zaman bir sorun olacağına işaret yoktur. Bazı durumlarda kadınlarda normal olarak da adet kanaması miktarı yüksek olabilir.
İçerikler:
Aşırı adet kanamasına yol açan tedaviler nelerdir?
Kişinin gördüğü bazı tedaviler aşırı adet kanaması nedenleri arasında olabilir. Kanın pıhtılaşmasını azaltmaya yönelik kullanılan antikoagülan ilaçlar aşırı adet kanamasına yol açabilir. Bunun yanında kanser tedavisi olan kemoterapide kullanılan ilaçlar da adet kanamasının miktarını arttırabilir.
Kadınlar çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa çocuk sahibi olmamak adına tüpleri bağlatma operasyonu yaptırabilmektedir. Bu durumda aşırı adet görme durumu olabilir. Tüpleri bağlatmanın aşırı adet görme nedeni olmadığına yönelik bilimsel araştırmalar da bulunur.
İlginizi çekebilir: Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
Aşırı adet kanaması belirtileri
Aşırı adet kanaması belirli belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler bazı kadınlarda belirgin olabileceği gibi bazı kadınlarda da hiç görünmeyebilir.
Aşırı adet kanaması belirtileri şu şekildedir;
- Kansızlık olarak da nitelendirilen anemi görülmesi
- Adet dönemi içinde fazla yorgunluk hissi
- Adet döneminde çarpıntıların artması
- Nefes almakta zorlanma ve nefes tıkanması şikayetleri
- Yüzün normalden daha soluk bir hale gelmesi
- Baş dönmesi şikayetlerinde artış
- Normalden daha fazla ped kullanmaya başlama
- İç çamaşırı ya da gece uyurken nevresime kan bulaşması
- Adet dönemi içinde bayılma gibi durumlar belirtiler arasındadır.
Aşırı adet kanamasından hastanın kendisi adet düzenini bildiği için şüphelenmeye başlayacaktır.
Adet döneminde ne kadar kan kaybedilir?
Kadınlarda bir adet dönemi boyunca kaybedilen kan miktarı kişiye göre değişecektir. Bu yüzden bir kadında aşırı adet kanaması tanımlaması zor olacaktır. Yapılan araştırmalara göre bir adet kanaması içinde 60-80 ml miktarından daha yüksek kan kaybı olursa aşırı adet kanaması olarak nitelendirilir.
Bir adet dönemi içinde kadınlarda ortalama 30-50 ml kan kan kaybı olmaktadır. Kadınlarda genellikle 80 ml miktarından daha az kan kaybı görülmektedir. Bir kadında aşırı adet miktarını ölçebilmek zor olur. Genellikle adet döngüsü düzene girmiş olan kadınlarda adet kanaması konusunda bir fikir vardır. Bu yüzden miktarın artması ve azalması durumunda kişi kendisi bunu anlayabilir.
Adet kanaması günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığında ve normalden çok daha fazla olmaya başladıysa mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Adet dönemi içinde normalden çok daha fazla ped kullanıldığında, çamaşırlarda ya da yatakta kan bulaşması gibi durumlarda adet kanamasının aşırı olduğu anlaşılabilmektedir. Bu durum birkaç adet dönemi devam ediyorsa bir uzmana görünmek doğru olacaktır.
Aşırı adet kanaması tanısı nasıl konur?
Aşırı adet kanaması tanısı için detaylı bir muayene yapılması gerekir. Öncelikle aşırı kanamaya yol açan potansiyel nedenler belirlenir ve bu durumu ortaya çıkarmak için birkaç inceleme ve test yapılacaktır. Aşırı adet kanamasında öncelikle genel kontrol yapılmaktadır. Daha sonra hastanın aşırı adet kanaması konusunda tıbbi geçmişi dinlenir.
Fiziksel muayene yapıldıktan sonra adet tarihi de doktora net olarak belirtilmelidir. Aşırı adet kanamasının altında yatan diğer nedenlere yönelik servikal tarama testi, kan testi, vajinal ultrason, endometrial biyopsi gibi incelemeler de uygulanabilir. Aşırı adet kanaması nedenleri tanıda kullanılacak inceleme yönteminin değişmesine yol açar.
Aşırı adet kanaması tedavisi
Aşırı adet kanaması tedavisi adet kanamasının çok olmasına neden olan duruma göre değişmektedir. Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır.
Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem sırasında rahimden doku alınır. Son derece kısa ve pratik bir tedavidir.
Adet döngüsünün düzenlenmesi için doğum kontrolü ya da oral kontraseptifler de kullanılmaktadır. Bu yöntem aşırı ve uzun süreli adet kanaması şikayetlerini ortadan kaldırmakta etkilidir. Progesteron hormonu hormon dengesizliğini düzeltme yanında aşırı adet kanamasının da azalmasını sağlayacaktır. Bu yüzden oral yolla progesteron takviyesi de uygulanabilir.
Aşırı adet kanaması tümör, polip, fibroid gibi yapılarak bağlı olarak görülüyorsa cerrahi bir işlemle bu yapılar rahim içinden çıkartılır. Altta yatan farklı bir hastalık varsa aşırı adet kanaması tedavisi için söz konusu rahatsızlığa göre bir tedavi planı uygulanacaktır.
Mutlaka okuyun: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi
Yorumlar