Adet Dışı Kanama ve Kasık Ağrısı
Kasık ağrısı göbek deliğinin altında ve bacakların üstünde hissedilen ağrıyı tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Pelvik bölgedeki adet ağrısı doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın olsa da bu bölgede bulunan ağrı diğer tıbbi durumların varlığını da gösterebilir. Kasık ağrısı akut (ani ve şiddetli) veya kronik (aralıklı veya sürekli ve uzun süreli) olabilir. Adet dışı kanama ve kasık ağrısı bilinen bir nedenden dolayı ortaya çıkabilir.
Kronik kasık ağrısı altı aydan uzun sürdüğünde teşhis edilir. Adet sırasında gitmeyen kasık ağrı mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kasık ağrısının nedenini belirlemek için ultrason, kan testi, BT taraması, MRG, X-ışını, laparoskopik cerrahi veya kolonoskopi dahil tanısal testler istenebilir.
Adet dışı kanama nedir?
Normal adet akışı yaklaşık 5 gün sürer. Toplam 30 ila 80 mL (yaklaşık 2 ila 8 yemek kaşığı) kan kaybı görülür ve normal olarak her 21 ila 35 günde bir meydana gelir.
Dönemler arasında veya menopoz sonrasında meydana gelen adet dışı kanama çeşitli sorunlardan ortaya çıkabilir. Bu yapıların önemli bir bölümü iyi huyludur. Ayrıca tedavileri de çok kolaydır. Bazen vajinal kanama kansere veya kanser öncesine bağlı olabilir. Bu nedenle, olağan dışı kanamalar hemen değerlendirilmelidir. Postmenopozal kanaması olan kadınlarda kanser riski yaklaşık % 10 seviyelerinde olur.
Kasık ağrısı nedir?
Kasık ağrısı, karın bölgesinin bittiği ve bacakların hemen başlangıcı olan bölgelerdeki rahatsızlıkları anlatmak için kullanılır. Kadın kasık ağrısının veya rahatsızlığının en yaygın nedenleri, özellikle fiziksel olarak aktif iseniz, kasıklarınızda ki kaslardan veya tendonlardan birini çekmek, zorlamak veya yırtmaktır.
Sol tarafınızdaki kasık ağrısı büyük olasılıkla kasık kaslarınızı aşırı kullanmaktan kaynaklanır. Bu kasların yaralanması, harekette kötüleşen iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir.
Sağ tarafınızdaki kasık ağrısı büyük olasılıkla kasık kaslarınızı aşırı kullanmaktan veya üreme organlarınızı veya alt bağırsağınızı etkileyen bir sorundan kaynaklanır.
Sağ taraflı kasık ağrısına neden olan yaygın yaralanmalar arasında yırtık, burkulmuş veya gerilmiş kasık bağları, kaslar veya tendonlar bulunur.
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı neden olur?
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı birlikte çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Öncelikle altta yatan nedene bakmak gerekir. İki durum bir arada görüldüğünde altta yatan nedenler ciddi olabilir.
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı nedenleri şöyle olabilir;
- İrritabl bağırsak sendromu
- İdrar yolu enfeksiyonu
- İnterstisyel sistit
- Apandisit
- Böbrek taşları
- Yumurtalık kistleri
- Rahim fibroidleri
- Endometriozis, uterus dokusu, yumurtalıklar, Fallop tüpleri, mesane veya bağırsaklardaki problemler
- Ağrılı Yumurtlama
- Klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler)
- Pelvik bölgede bulunan sinirlerin iltihaplanması
- Pelvik organ prolapsusu
- Düşük
- Ektopik gebelik
- Ağrılı cinsel ilişki
- Üreme sistemi kanserleri
- Karın bölgesinde yapılan ameliyat
- Kronik pelvik ağrı
- Pelvik İnflamatuar Hastalık
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı varsa ne yapılmalıdır?
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı varsa doktorunuz sizlerden çeşitli testler ve incelemeler isteyecektir;
- Hamilelik testi:Düşük yapmak ağır kanamaya neden olur. Düşük yaşandıktan sonra 35 gün boyunca gebelik testiniz pozitif çıkmaya devam edebilir. Hafif kanama gebeliğin erken evrelerinde de yaygındır.
- Kan testleri: Doktorunuz kanın nasıl pıhtılaştığını kontrol edebilir ve tam kan sayımı yapabilir.
- Tiroid testi: Tiroid fonksiyonunuzla ilgili sorunlar, yumurtalık fonksiyonunuzda kanamanıza neden olabilecek sorun olduğunun bir işareti olabilir.
- Hormon seviyeleri testi. Hormon dengesizlikleri anormal kanamanıza neden olabilir veya kanamanıza neden olan bir durumun işareti olabilir.
- Rahim astarınızın histeroskopik muayenesi(endometriyum): Bu test fibroidleri, polipleri veya kanser belirtilerini kontrol eder.
- Pelvik ultrason:Görüntüleme, doktorunuzun üreme organlarınızdaki kanamanıza neden olabilecek herhangi bir büyümeyi kontrol etmesini sağlar. Salin-infüzyon sonografisi olarak da adlandırılan bir sonohisterogram, doktorunuzun uterusunuzdaki polpiler veya fibroidler gibi anormal yapılara yönelik tanı koymak adına kullanılır. Bu işlem hassas görüntüleme fırsatı vermesi ile kesin tanı konusunda büyük avantajlar sağlar.
- Endometrium biyopsisi:Doktorunuz rahim astarınızdan doku örnekleri toplayabilir ve kanser belirtileri veya kanser öncesi hücreleri kontrol edebilir.
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı nasıl geçer?
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı birlikte çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Altta yatan neden belirlenmeli ve uygulanacak tedavi buna göre belirlenmelidir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde adet dışı kanama ve kasık ağrısı şikayetleri geçecektir.
Mevcut tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir;
- Doğum kontrol hapları
- Progestin (rahim içine RİA adı verilen bir atış, implant veya cihaz ile verilebilir)
- İbuprofen gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar
- Gonadotropin salgılayan hormon agonistleri, yumurtlamayı önler ve kanamayı geçici durdurur. Ayrıca kanamayı azaltıcı etkisi de olabilir.
Kasık ağrısı ve adet dışı kanama şikayetlerini ortadan kaldırmak için bazı cerrahi teknikler de uygulanabilir;
- Histeroskopi: Doktorunuzun uterusunuzdaki fibroidler ve polipler gibi atipik yapıları çıkardığı bir prosedür. Detay için: Histeroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?
- Rahim arter embolizasyonu: Fibroidlere kan akışını durdurur ve küçülmelerine neden olur.
- Myomektomi: Rahiminizi sağlam tutarken fibroidleri giderir ve hamile kalma ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi korur.
- Endometriyal ablasyon: Rahim astarınızı lazer, ısı, elektrik, mikrodalga enerjisi veya donma yoluyla yok eder. Hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu prosedürü yaptırmamalısınız.
- Histerektomi: Rahmin ameliyatla alınması. Histerektomi genellikle endometriyumunuzdaki kanseri veya kanserli yapılardaki değişiklikleri tedavide çözüm sunar. Kanserin ileri evreleri radyasyon veya kemoterapiye ihtiyaç duyabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Adet dışı kanama ne zaman tehlikeli?
Adet dışı kanama her zaman yaşanabilir. Ancak adet kanamasından 10 gün sonrasında yaşanan kanamalar tehlikeli olabilir ve bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Adet dışı kanamada kasık ağrısı normal mi?
Adet dışı kanamada kasık ağrısı olabilir. Farklı şiddetlerdeki kasık ağrısı uzun sürerse mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Ara kanamalarda kasık ağrısı olursa ne yapılır?
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı bir arada olabilir. Ara kanamalarda kasık ağrısı olması halinde belirtileri izlemeli ve hemen altta yatan nedeni bulmalısınız.
Yorumlar