Adet Kanı Neden Kokar?
Adet dönemi, kan ve uterus astar dokularının vajinadan dökülmesi şeklinde yaşanır. Kan, uterus astar ve yumurta vajinadan çıktıktan sonra hafif bir kokuya duyulması olası bir durumdur. Bu koku büyük olasılıkla vajinal maddeyle ilgili bir durumdur. Ancak adet kanının kokmasına bakteri ve asit durumu da yol açabilir.
Adet döngünüz oldukça farklı kokulara neden olabilir. Menstrüel kan vajinal mukus ve endometriyal hücreleri içerir. Adet kanaması olanların ayırt edici bir koku durumu söz konusu olabilir. Ancak kanınız tipik olarak her dönemde benzer bir kokuya sahip olmalıdır. Kokunuz ister daha metalik, ister tatlı veya başka bir şekilde koksun her ay benzer bir koku duymanız gerekir. Adet döngünüz sırasında yeni bir koku fark ederseniz özellikle vajinal kokular enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durum bir şeylerin doğru olmadığının göstergesi olabilir.
İçerikler:
Peki adet kanı neden kokar?
Kanla karışan doğal vajinal bakteriler
Her vücut farklı olsa da sağlıklı adet kanı genellikle vajinal bakterilerle karıştırılmış kanınızdaki demir ve bakır içeriği nedeniyle metalik veya tatlı kokar.
Vajinanızdaki bakteriler değişirse dönem kanınız farklı bir koku alabilir.
Vajinal mikroplar şu nedenlerle ortaya çıkabilir;
- Sigara
- Hamilelik veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Bakteriyel vajinozis
Adet kanaması sırasında laktobasil adı verilen “iyi” bakterileri kaybedersiniz. Bu sizi bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonlar için daha fazla risk altına sokar.
Bakteriyel vajinozisin vajinal kokunun en yaygın tıbbi nedenidir. Eğer bu durum söz konusuysa muhtemelen orada balık kokusu alırsınız. Bu da özellikle adet kanaması boyunca kanla karışarak keskin bir kokuya neden olabilir.
Bakteriyel vajinozis durumunun diğer belirtileri şunlardır:
- İdrar yaparken veya cinsel sırasında yanma
- Yeşil, gri veya beyaz akıntı
- Yoğun kaşıntı
Çok uzun süre veya çok uzun süre bırakılan adet ürünü
Tamponunuzu, pedinizi veya iç çamaşırınızı çok uzun süre değiştirmediyseniz aşırı güçlü bir kan kokusu fark edebilirsiniz.
Menstrüel ürünlerinizi belirli bir sıklıkla değiştirmelisiniz. Bu, tercih ettiğiniz ürünlere bağlı olarak şöyledir;
- Tampon: En fazla sekiz saatte bir (İlginizi çekebilir: Tampon Kullanımı Zararlı mı?)
- Dönem iç çamaşırı: En fazla her 12 saatte bir
- Ped: Her dört ila sekiz saatte bir veya gerektiğinde değiştirilmelidir.
Aşırı ter
Her zamankinden daha fazla terleme menstrüasyonun yaygın bir belirtisidir. Adet kanamanız boyunca bacaklarınızın arası terlerse vajinal bölgenizin kirli bir spor çantası gibi kokmasına neden olabilir.
Genital bölgedeki ter bezleri, vajinal miktropların kokusunu ve cildinizin doğal kokusunu artırabilir. Terlemeden kaynaklanan kombine tuz, yağ ve bakteriler, dönem kanı ile karıştırıldığında güçlü, kokulu bir durum oluşturabilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Olağandışı akıntının eşlik ettiği kirli, irin benzeri bir koku fark ederseniz trichomoniasis, klamidya veya gonore gibi bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonunuz olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon varsa adet döneminden sonra da kötü koku şikayetleri devam eder. Kötü kokuya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar neden oluyorsa şu belirtiler de görülebilir;
- Sarı, yeşil veya diğer alışılmadık renkli akıntı, adet döngünüz sırasında kanla karışabilir.
- Adet döneminizde değilken vajinal kanama yaşayabilirsiniz.
- Alt karnınızdaki ağrı, adet kramplarına benzer hissedebilirsiniz.
- İdrara çıkma veya cinsel ilişki sırasında vajinal kaşıntı, yanma veya ağrı yaşayabilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri
Rahim ağzı kanseri, genital bölgenizde güçlü, kötü bir kokuya neden olabilir. Çürümüş et kokusuna benzeyen bu koku, vücudunuz ölü dokuyu veya daha sonra vajinanızdan çıkan kanserli hücreleri döktüğünde ortaya çıkar.
Rahim ağzı kanseri daha ağır bir akışa veya daha uzun adetlere neden olabilir. Ayrıca kokunun adet döneminiz boyunca daha yoğun hale geldiğini fark edebilirsiniz.
Küresel olarak, rahim ağzı kanseri en yaygın kanser türlerinden biridir. Ancak yıllık Pap smear ve aşıların gelişmiş olması nedeniyle Türkiye’de yaygınlık oranı daha düşüktür. En sık menopozdan önce 35 ila 44 yaşları arasında teşhis edilir.
Burayı da okuyabilirsiniz: Naboth Kisti (Rahim Ağzı Kisti) Nedir?
Adet döneminizde kötü koku ile birlikte şu belirtiler varsa rahim ağzı kanseri şüphesi uyanabilir;
- Adet dönemleri arasında lekelenme veya kanama
- Adet kramplarına benzer hissedebilen bel ağrısı
- Tümör büyümesi nedeniyle cinsel ilişkiden sonra ağrı veya kanama
- Bitkinlik
- İdrarda tutma sorunu
- Bacaklarınızda ağrı ve şişlik
- İstemsiz kilo kaybı veya iştahın azalması
Perimenopoz
Perimenopoz, adet döneminiz boyunca olağandışı bir vajinal kokuya neden olabilecek hormonal değişikliklere ve vajinal kuruluğa neden olur.
Bunun nedeni, vajinal pH’ınızın yavaş yavaş daha alkali hale gelmesi ve östrojen seviyelerinizin dalgalanması, vajinal kokuları artırabilecek daha ağır ve düzensiz adet dönemlerine neden olmasıdır.
Adet döneminde kötü koku ile birlikte şu belirtiler perimenopoz şüphesi oluşturabilir;
- Sık sık terleme veya kızarmış bir yüz içerebilen sıcak basmaları
- Normalden daha uzun veya daha kısa olabilecek öngörülemeyen veya düzensiz dönemler
- Uyku sorunu
- Ruh hali değişimleri
- Vajinal kuruluğa neden olabilecek daha ince vajinal doku
- İdrarda tutma sorunu
Çoğu durumda adet döneminiz boyunca olağandışı bir koku endişe kaynağı oluşturmaz. Menstrüel ürünlerinizi zamanında değiştirmek ve vulvanızı suyla nazikçe temizlemek ve hafif bir temizleyici istenmeyen kokuları temizleyebilir.
Mide bulantısı veya ağrı gibi başka semptomlar fark ederseniz veya bir şeylerin doğru olmadığını düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla bağlantı kurun. Doktorlar olası nedenleri belirlemenize yardımcı olabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak doğru tedaviyi önerebilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Adet kanı kirli mi?
Adet kanı pis olarak değerlendirilmemelidir. Bu kan endometrium tabakasına ait doku parçalarıdır ve steril bir alandan gelir.
Adetli kan nasıl kokar?
Adetli kan kötü bir koku yayabilir. Özellikle kan biraz demir kokusunu andırır. Bu süreçte kişiye göre kanın kokusu değişebilir.
Regl kokusu olur mu?
Regl kanında ufak bir koku vardır ancak bu koku rahatsız edici değildir. Ped kullananlarda hafif düzeyde koku olabilir.
Yorumlar