GEBELİĞİN 6. HAFTASI
Gebelikte 6. Haftada bebekteki değişiklikler nelerdir?
Bebeğiniz çok hızlı gelişmektedir. Sindirim sistemi yapılanması başlamıştır. Minicik bedeni içinde solunumu üstlenecek organların yapımı da başlanmıştır. Bu haftada kulaklar, ağız boşluğu ve kulak boşlukları hafifçe belirir. Henüz sadece bir şemadır. Beyin gelişimine ait ipuçları vardır. Daha ilk haftalarda yeni canlıya ait bacak, kol gibi organlarında belirmeye başladığı görülür.
Gebelikte 6. Haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
Boyutu ortalama 4 ya da 6 mm. kadardır. Henüz bir madde büyüklüğü ile eşleyebilmek mümkün değildir. Gramsal açıdan bilgi verecek miktara ulaşamamıştır.
Gebelikte 6. Haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?
Artık ultrasonda bebeğin atan kalbi görülüp, duyulabilinmektedir. Henüz ritmik olmasa bile atan bir kalp varlığını gösterir. Bebeğin 6. Hafta itibari ile görüntüsü aynen böyledir.
Gebelikte 6. Haftada anne adayındaki değişiklikler nelerdir?
Çoğu gebe 6. Haftada inatçı bulantı ve kusma nöbetleri ile boğuşur. Yemek yiyebilmek mucize gibidir. Ansızın bulantı, ardından kusma gebeliğin ilk üç aylık döneminde en yoğun yaşanan şikayetlerdir. Sıvı kaybına karşın sulu gıdalar alabilmek önemlidir. Aç karnına mideden sarı renkli safra çıkması gebeleri korkutmamalıdır. Bu boş midenin dışarı çıkarabileceği doğal bir salgıdır. Ancak aşırı kusma halsizlik ve baş dönmeleri yaşanıyorsa kontrollü olabilmek adına jinekologla görüşmek gerekebilir. Çünkü beden sıvı kaybı ile çok güç anlar yaşayabilir. Serum ile su tuz dengesi sağlanması gerekebilir. Rutininde gebeler bu süreçleri evde dinlenerek ve yağsız beslenerek atlatabilirler. Gebeliğin altıncı haftasında artık kanıksanmış bir hamilelik süreci devam edip gider…
Gebelikte 6. Haftada baba adayına yapılacak tavsiyeler
Gebelikte 6. hafta itibari ile artık eşiniz ve siz net bir şekilde bir bebeğiniz olacağını bilmektesiniz. Bu dönemde eşinizin aşerme sorunları ve mide bulantılarından ötürü bir hayli zorlanmaktadır. Bu süreçte siz eşinize yardımcı olun ve onu üzmeyin. Eşinizde stres yapmasına neden olacak tüm etkenleri ortadan kaldırmaya çalışın ve gerilmemesine dikkat edin. Onun yapacağı işleri siz yapmaya çalışın.
Yorumlar