Hamileyken Üstüne Görme Nedir?
Üstüne görme; regl döneminden 2-5 gün önce başlayarak leke şeklinde pembe ya da kahverengi tonlarda olan kanamalardır. Hamilelikte üstüne görmenin bilimsel adı da yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu terim halk arasında üstüne görme olarak kullanılır.
Yerleşme kanaması yaşayan kadınlarda gebelik olduğu anlaşılmaz. Tüp bebek tedavisinde başlayan gebeliklerde gebelik testi yapılmadan birkaç gün önce kanama olur. Burada anne adaylarının en çok yaptıkları hata gebeliğin oluşmadığını düşünerek ilaçları bırakmaktır. Ancak bu kanamalar embriyonun rahme tutunması için gelişen doğal süreçlerdir.
Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı kanamalar genelde düşük tehlikesi olarak dikkate alınmaktadır. Gebeliğin en başında gerçekleşen hafif düzeydeki lekelenmeler genelde gebeliğin ilk belirtileri arasında olan standart bulgulardır.
Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz anda hassas ve tedbirli olmaya başlamanız gerekiyor. Çünkü bebeğinizin dünyaya gelmesi tamamen sizin yaptığınız uygulamalara bağlıdır. Yaşanan lekelenme olayları sizi endişelendirse de ilk dönemlerde yaşanması durumunda normal gebelik belirtisi olarak algılanması daha doğru olur. Burada ayırt etmek için üstüne görme belirtilerini bilmeniz gerekir.
Bu içeriğimize de mutlaka okuyun: Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?
İçerikler:
Hamileyken üstüne görme belirtileri nelerdir?
Birçok gebelik sürecinde görülen yerleşme kanamaları için belli belirtiler size açıklayıcı olacaktır. Bu belirtilerin önemli bir bölümü regl öncesindeki belirtilerle benzemektedir. Gebeliğin ilk belirtilerinden olan yerleşme kanaması belirtilerinin şiddeti çok hafif olur. Bu belirtiler şu şekildedir;
- Göğüslerde hassasiyet oluşumu
- Kabız, ishal gibi sindirim sistemi sorunları
- Halsizlik hissi
- Karın bölgesinde yaşanan hafif düzeydeki kramplar
- Hafif düzeyde baş ağrısı
- Mide bulantıları
- İştahtan kesilme
- İdrara çıkmada sıklaşma
- Vücut ısısının yükselmesi
- Ruh halinin aniden değişmeye başlaması
Saydığımız belirtiler gebeliğin ilk belirtileri olarak karşımıza çıkar. Ancak adet belirtilerinden ayırt edilmesi gerekir. Tam emin olmadığınız durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Üstüne görme nasıl olur?
Yumurta ve spermin tüplerde birleşmesi sonucunda döllenmeyle oluşan embriyo rahim içine doğru gitmeye başlar. Rahim duvarı kalınlaştığında embriyo rahim bölgesine tutunur. Tutunma sırasında rahimin iç tabakası daha kalın hale gelir. Bu bölgede yoğun bir salgı yer alır. Ayrıca rahim bölgesinde bu süreçte kanlanma artar. Bu yüzden de embriyonun tutunması sürecinde bu bölümden hafif pembe ya da kahverengi bir kan gelmektedir.
Embriyo yerleşirken salgı yanında kan da dışarı akabilir. Bu durum embriyonun rahim bölgesine tutunması kanaması olarak da kabul edilir. Bu kanamanın temel özelliği ise beklenmeyen bir anda gerçekleşmesidir. Bu durum regl döneminden 2-5 gün kadar önce olur. Ayrıca regl kanamasından farkı az miktarda ve daha kısa süreli yaşanmasıdır. 1-3 gün arasında leke şeklinde azalarak devam eder. Yerleşme kanaması yaşayan anne adaylarının pet kullanması gerekmez. Genelde regl anlarından farklı bir durum olduğu için kadınlar üstüne görme sorunu yaşadıklarını anlayabilirler. Bu durum anne adayları tarafından son derece normal karşılanır.
Üstüne görme ne kadar sürer?
Üstüne görme kanaması embriyonun rahim bölgesine tutunması sürecinde kılcal damarlardan bazılarının patlamasına bağlı olarak gerçekleşir. Bu yüzden de çok uzun süren ve yoğun olan bir kanama değildir. Bu kanama genel olarak 1-2 gün sürer. Hafif lekelenme ya da akıntı olarak görülür. Daha uzun ve yoğun bir kanama yaşıyorsanız altında başka bir sebep olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.
Üstüne görme zararlı mı?
Üstüne görme sorunu yaşayan anne adayları hamilelik sürecinin en başında yaşanan bu sorunun bebeklerine zarar verdiğini düşünebilir. Birçok anne adayı da bu durumun çok ciddi olduğuna inanır. Ancak bu endişelerin hepsi yersiz olacaktır. Her ne kadar her hamile anne adayında üstüne görme sorunu olmasa da yaşanması anında da çok normal ve olağan bir olay olarak kabul edilmektedir.
Anne adayı yerleşme kanaması yaşıyorsa bu durumda embriyonun rahim tutunmasının gerçekleştiğini gösterir. Bu süreç hem anne adayı hem de bebek için tehlikesizdir. Ancak bu durum dışında olan vajinal kanamalar iyi ayırt edilmelidir. Şüpheli bir durumda hemen doktorunuza başvurmanız doğru olur.
Üstüne görme ile adet kanaması nasıl ayırt edilir?
Üstüne görme ile adet dönemleri karışabilir. Hamilelikten haberi olmayan kadınlar bu lekelenmeleri regl kaynaklı olarak düşünür. Bu yüzden de gebelik daha geç fark edilir. Belli özellikleri sayesinde üstüne görme ile adet kanaması kolayca ayırt edilebilir. Bu farklar şu şekildedir;
- Adet kanaması 5-7 gün sürerken üstüne görme birkaç saat ya da birkaç günde biter.
- Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur.
- Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur.
- Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur
- Üstüne görme yaşayan kadınların HCG hormonu vücutta artar.
Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
Üstüne görme neden olur?
Üstüne görme her gebelikte yaşanmaz. Ancak her dört hamile kadından 1’inde kesinlikle meydana gelir. Döllenme gerçekleştikten sonra embriyonun yaşayabilmesi için rahim içi duvarına tutunması gerekir. Bu işlem gerçekleşirken embriyo rahim duvarına yerleşmesine bağlı olarak bazı hareketleriyle kılcal damar çatlamasına yol açar.
Üstüne görmenin olmasının nedeni ise hareketlere bağlı olarak rahim iç duvarındaki kılcal damarların patlaması ve kanamasıdır. Gebelik sürecinin en başında düşük belirtisi, dış gebelik belirtisi, rahim kisti ya da timörü, vajinal enfeksiyonlar da üstüne görme dışında düşünülen alternatifler olmalıdır.
Yorumlar