Adet Ağrısı Neden Olur?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!
    (Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

    Adet Ağrısı Neden Olur?

    Adet Ağrısı Neden Olur?

    Adet ağrısı, adet döneminin yaklaşması ya da görülmesiyle ortaya çıkan ağrıdır. Adet döneminde rahimde kasılmalar görülür. Bu dönemde prostaglandin isimli hormon rahmin kasılmalarını tetikleyen bir hormondur. Adet kanaması öncesinde bu  hormonun kandaki seviyesi çok yüksek seviyeye gelir. Adet kanaması sonrasında azalmaya başlar.

    Vücutta prostaglandin hormonu seviyesi ne kadar yüksek olursa adet kanaması sırasında sancı şiddeti de o oranda yüksek olur. Adet döngüsüne bağlı olarak ortaya çıkan sancılar primer dismenore adıyla anılmaktadır. Bu durum dışında hissedilen adet sancıları da vardır.

     Adet ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir;

    • Kadınlarda rahim ağzındaki açıklık kısmının adet akışını engelleyecek darlıkta olması adet ağrısına yol açabilir. Servikal darlık olarak nitelendirilen bu durum rahim içindeki basıncın artması sebebiyle daha fazla ağrıya yol açabilir.
    • Rahim çevresinde yer alan dokunun uterus dışına taştıktan sonra yumurtalık ve pelvis yapısındaki dokular üzerine gelişerek yerleşmesi endometriozis durumudur. Bu durum çikolata kisti oluşturabilir.  Bu durum cinsel ilişki ve adet durumunda da ağrıya yol açabilir.
    • Rahim duvarında yer alan kas ve fibroz dokusundan meydana gelen bir yapı olan uterin fibroidler kanserli olmasa da sert ve büyük yapılı tümörler olduğunda adet kanaması sırasında şiddetli ağrı oluşturabilir.
    • Pelvik inflamatuar hastalıklar da adet ağrısına yol açabilir. Rahim bölgesinde cinsel yolla geçen bir enfeksiyon oluştuğunda adet ağrısı şikayetleri de oluşacaktır.

    Adet ağrısı kimlerde daha şiddetli görülebilir?

    Adet ağrısı her kadının çektiği şikayetler arasındadır. Ancak bu sancı bazı kişilerde çok hafif düzeydeyken bazı kadınlarda adet ağrıları çok şiddetli olabilir. Adet ağrısı şu durumlarda daha yüksek şiddette olabilir;

    • Kadınların 30 yaşından daha küçük olması
    • Ergenlik dönemine 11 yaş ve daha erken dönemde girilmiş olması
    • Adet döneminde kanamaların çok ağır düzeyde yaşanması
    • Adet kanama döngüsünde düzensizlik olması
    • Ailede şiddetli adet ağrısı hikayesi bulunması
    • Sigara tüketimi gibi durumlar adet ağrısının daha şiddetli olmasına yol açabilir.

    Adet ağrısının şiddetini arttıran bazı komplikasyonlar da olabilir. Bu durum kişinin sosyal hayatını, okul hayatını ve iş yaşamını olumsuz etkileyecektir.

    Adet ağrısında hangi durumda doktora gidilmelidir?

    adet sancısı neden olur?

    Adet ağrısı kadınlarda adet döneminin yaklaşmasıyla ya da bu dönemin içinde görülen bir rahatsızlık olduğu için birçok kadın tarafından dikkate alınmamaktadır. Ancak adet ağrısı belli durumlarda önemli hastalıkların habercisi olabilir.

    Her kadında adet ağrısı şiddeti farklı olabilir. Her ay günlük yaşadığınız ağrıdan daha yoğun bir ağrı yaşadığınızda mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca adet ağrısıyla birlikte semptomlarınızda artış olursa bir uzmana görünmenizde fayda olacaktır.

    Adet ağrısı bazı kadınlarda yüksek şiddette görülmeyebilir. Daha önce hiç görülmemesine karşın 25 yaşından sonra şiddetli olarak görülmeye başlarsa ciddi bir durum olabilir. Bu durumda altta yatan neden araştırılmalıdır.

    Adet döneminde yaşanan ağrı şiddetli olmaya başladığında günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Adet ağrılarınız gündelik hayatınızı ve iş yaşamınızı olumsuz etkileyecek bir şiddet ve seviyeye geldiğinde mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekir. Ayrıca adet ağrınızın altında farklı bir hastalık yattığına dair belirtiler olduğunu düşünüyorsanız da bir kontrol yaptırmanızda yarar olacaktır.

    Adet ağrısı durumunda hangi tanı nasıl konur?

    Adet ağrısı şiddetli bir hale geldiyse ve giderek daha da şiddetleniyorsa artan ağrıların altında yatan nedeni anlamak gerekir. Bunun için bir muayene yapılması gerekir. Doktorlar öncelikle şiddetli adet ağrısı şikayetlerinde ultrason yardımıyla rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkları inceler. Bu inceleme sırasında ses dalgaları ile görüntü alınır.

    Ultrason yeterli olmadıysa uzmanlar BT  ve MR taraması ile daha ayrıntılı bir inceleme yapabilir. Bu işlemler adet ağrısının altında yatan nedeni öğrenmeye yardımcı olur. BT işleminde vücutta yer alan kemik, organ ve yumuşak dokular farklı açılardan alınan görüntüler incelenir. MR işleminde de ayrıntılı görüntü elde edebilmek adına radyo dalgaları ile güçlü bir manyetik alan oluşturulur. Bu işlemlerin tamamı ağrısız olarak gerçekleştirilebilir.

    Adet ağrısına yönelik bir tanı koymada bazı durumlarda laparoskopi işlemi de yapılabilir. Bu işlem endometriozis, adezyon, fibroid, over kisti gibi altta yatan adet ağrısı nedenini anlamak adına yapılmaktadır. Kesin bir tanı koyulursa sonrasında adet ağrısı için tedavi planlanır.

    Adet ağrısı nasıl geçer?

    Adet ağrısı özellikle şiddetli seviyede görülen kişilerde hayat konforunu önemli ölçüde etkilemektedir. Bu durumda uygulanabilecek bazı işlemler vardır. Adet ağrısına iyi gelecek uygulamalar şu şekildedir;

    • Adet ağrısı şikayetlerinde ısı uygulaması en sık uygulanan yöntemdir. Özellikle karın bölgesinin altına konacak sıcak su torbası ve küvette sıcak su içinde girmek adet ağrılarını azaltabilir.
    • Adet ağrısına iyi geldiği az bilinen uygulamalardan biri de düzenli egzersizdir. Kişide haftada 3 gün boyunca en az yarım saat yapılan egzersizlerde betaendorfin adlı bir madde vücutta salgılanır. Bu madde insan vücudu için doğal bir ağrı kesici bir etkiye sahiptir.
    • E vitamini, omega 3, B1 vitamini olan tiamin, B-6 vitamini ve magnezyum takviyeleri almak adet ağrılarını azalttığı ortaya koyulmaktadır.
    • Stres altında adet ağrıları daha şiddetli olacaktır. Bu yüzden psikolojik olumsuzluklarda fiziksel ve zihinsel esneme çalışmaları  gibi rahatlatıcı terapiler stresi azalttığı için adet ağrısını  azaltacaktır.

    Adet ağrısında yukarıdaki uygulamaları yaparak ağrının şiddetini azaltarak daha dayanılır hale getirebilirsiniz. Ancak uzun sürmesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

    Buraya bakmadan geçmeyin: Adet Sancısına Doğal Çözümler Nelerdir?

    Op. Dr. Ayşe Duman

    31 Ocak 1966 tarihinde, İstanbul Süleymaniye’de dünyaya geldi. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başlayan Duman, eğitiminin 2. yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne nakil yaptırdı ve 1990 yılında aynı okuldan mezun oldu.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız